StoryEditorOCM
SplitOD DANAS

U splitskoj školi zabranjeno korištenje mobitela! Ravnatelj: ‘Snimali su se po WC-ima i objavljivali neprikladne snimke‘

Piše Božidar Lončar
18. ožujka 2024. - 20:29

U roditeljskim grupama na WhatsAppu kruži obavijest kako je Osnovna škola "Kamen-Šine" zabranila donošenje mobitela, pametnih satova, laptopa i drugih informatičkih uređaja u školu od ponedjeljka, 18. ožujka. Ako učenik koristi uređaj bez odobrenja, učitelj je dužan oduzeti mu ga i predati stručnoj službi, a roditelj osobno dolazi u školu po njega, stoji u obavijesti koju potpisuje ravnatelj Bože Ujević.

image

Obavijest koju su nam proslijedili roditelji, a potvrdio ravnatelj škole Bože Ujević...

Čitatelj/Slobodna Dalmacija/

Škola je predložila, a roditelji, učitelji, i što je najzanimljivije, i učenici su gotovo pa jednoglasno ili većinski podržali odluku, objašnjava Ujević što je prethodilo ovoj odluci.

– Roditelji su na roditeljskim sastancima podržali odluku. Vijeće roditelja je bilo jednoglasno, a Učiteljsko vijeće skoro pa jednoglasno uz jednog suzdržanog. Na Vijeću učenika koje ima 29 članova, koliko ima i razreda, od prisutnih je samo troje učenika bilo protiv – kazao nam je.

image

Bože Ujević

Nikola Vilić/Cropix

Ponižavali jedni druge i objavljivali po TikToku

Učenici su sve manje koncentrirani, ne druže se, pretilost je sve učestalija, a vokabular lošiji, osobito u 7. i 8. razredu, objašnjava ravnatelj i navodi kako je provedena anketa koja je pokazala kako učenici provode pet do šest sati na mobitelu! Za školu je to bio alarm.

– Ako dijete provede sedam sati na mobitelu – to je dovoljan razlog. Provodit ćemo odluku do kraja školske godine pa što bude – sumirao je Ujević.

U razgovoru nam je kazao kako su kao škola detektirali stvari koje nisu dobre. Snimanje i ponižavanje učenika, varanje na testovima i opasne vratolomije s TikToka su bile upozorenje iako je, kazuje nam, riječ o malom broju slučajeva.

– Nije bilo baš toliko slikavanja testova. U dva-tri navrata smo ih uhvatili kako se snimaju po WC-ima i objavljuju neprikladne snimke. Bilo je izrugivanja, uhvate jednog u đir i ponižavaju. Bilo je i filmića na "TikToku" gdje izvode opasne radnje – otvorio nam se ravnatelj škole na istoku grada.

image

Osnovna škola ‘Kamen-Šine‘

Saša Burić/Cropix

Ova škola nije prva koja se odlučila na ovaj potez. Od početka školske godine zabranu je uvela i osmoljetka u Žrnovnici koju vodi Matija Šitum i time postala jedna od prvih u Splitu.

– Škola je donijela odluku i ja sam poslala pismo roditeljima. Nitko nije prigovarao. Bilo je grintanja među učenicama, ali ništa drastično. Poduzeli smo ovu mjeru zbog ovisnosti djece o mobitelu i mentalnog zdravlja. Prvi put sam vidjela dječaka koji se tresao kada smo mu oduzeli mobitel – odgovorila je i pojasnila pravila slična onima u OŠ "Kamen-Šine".

image

OŠ ‘Žrnovnica‘

 

Nikola Vilić/Cropix

– Mobitel se smije imati u torbi, ali ga se ne smije koristiti. Inače ga oduzimamo i zovemo roditelje. Ako im što treba, zovu s našeg broja ili koriste mobitel izvan kruga škole. Pomaci su tu: u početku bi pronašli jedan do dva mobitela tjedno, a sada možda jedan mjesečno – pojasnila je Šitum.

image

Ravnateljica Matija Šitum

Vladimir Dugandić/Cropix

Da podsjetimo, splitski gradonačelnik Ivica Puljak se na Facebooku 3. listopada 2023. pohvalio kako je Grad Split prvi u Hrvatskoj "koji je zajedničkom odlukom ravnatelja potpuno izbacio mobitele iz svih osnovnih škola". Predsjednik Aktiva ravnatelja osnovnih škola Davor Šimić, ujedno i ravnatelj Osnovne škole "Lokve-Gripe" kazao nam je kako su se škole dogovorile uvesti zabranu uporabe mobitela u pravilnike o kućnom redu, izuzev u obrazovne svrhe.

– Tijekom sata mobitel mora biti isključen, što podrazumijeva i velike i male odmore. Za uvrštavanje u pravilnike o kućnom redu zatraži se mišljenje roditeljskog i učeničkog vijeća što opet nije obvezujuće. Mi smo obavijestili učenike i provodimo tu mjeru – objasnio nam je Šimić.

image

Davor Šimić

Ante Čizmić/Cropix

Ravnateljica Šitum nam pojašnjava kako sve škole u kućnom redu zabranjuju korištenje mobitela, ali njena se, baš kao i "Kamen-Šine" odlučila na konkretnu zabranu, odnosno konkretnu mjeru.

Kontaktirali smo ravnatelja Ujevića koji je komentirao kako je prošao prvi dan bez mobitela.

– Nije bilo problema, jedan je mobitel uzet jutros i jedan popodne. Naviknuli su se već prošli tjedan koji je bio pripremni. A što će, pomirili su se sa sudbinom – kroz šalu će zadovoljni ravnatelj. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:51