StoryEditorOCM
SplitPREVENCIJA

U pet godina na cestama Splitsko-dalmatinske županije poginulo je 48 motociklista, ali mnogima ni to nije opomena

Piše split sd
18. ožujka 2024. - 14:37

Na području Splitsko-dalmatinske županije, u nedjelju, u vremenu od 11 do 16 sati u cilju podizanja razine sigurnosti prometa na cestama provedena je ciljana preventivno-represivna akcija posebno usmjerena na kontrolu vozača motocikala i mopeda.

Policijski službenici obavili su nadzor nad 216 vozača motocikala, 26 vozača mopeda, te 418 vozača osobnih vozila.

Utvrđeno je i sankcionirano ukupno 250 prometnih prekršaja od čega se 115 odnosilo na brzinu. Vozači motocikla ostvarili su obilježja ukupno 74 različita prometna prekršaja, a vozači osobnih vozila 174 prekršaja.

Tijekom 2023. godini na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske u cestovnom prometu smrtno stradalo 39 osoba od čega čak 12 vozača motocikala. Trećina smrtno stradalih osoba prošle godine bili su vozači motocikla, a od početka ove godine od četiri smrtno stradale osobe, tri su bile osobe s motociklom. Nažalost, vozači motocikla najzastupljenija su kategorija sudionika u prometu kada govorimo o najtežim prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama

- U proteklih pet godina (2019.-2023.) na području Splitsko-dalmatinske županije smrtno je stradalo 48 vozača/putnika na motociklu, a najčešći uzrok prometnih nesreća bila je brzina (27 slučajeva). Naprijed navedene broje ukazuju nam da je nužno stalno upućivati upozorenja i pozornost svih sudionika vraćati na temu sigurnosti vozača motora u prometu na cestama - ističu iz PU splitsko-dalmatinske.

Motociklisti su uz pješake najugroženija skupina sudionika u prometu i njihovo stradavanje povezano kako s neodgovornim i nesavjesnim ponašanjem vozača ostalih motornih vozila, ali najčešće zbog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa vozača motora.

- Vozači motocikala često sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

U cilju povećanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenja mogućnosti nastanka najtežih prometnih nesreća, još jednom apeliramo na sve sudionike u prometu da povećaju oprez obzirom da se dolaskom toplijeg vremena i sunčanih dana, povećava broj motociklista na cestama. Motocikliste pozivamo da budu odgovorni i savjesni sudionici u prometu, da koriste zaštitu opremu, neodgovorenim ponašanjem ne ugrožavaju sebe i druge - poručili su iz splitske policije.

Iz splitske policije otkrivaju i najčešće greške vozača motocikala i mopeda zbog kojih stradavaju: kreću se nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, ne nose zaštitne kacige, precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu, obavljaju pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera, provlače se između zaustavljenih kolona vozila, upravljaju vozilima prije stjecanja prava (bez položenog vozačkog ispita) i bez dostatnog iskustva, uklanjaju blokade na mopedima čime povećavaju krajnju brzinu vozila, koje je prema tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjeno za brzine do 45 km/h te se kreću površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila.

Što se tiče vozača automobila, iz PU splitsko-dalmatinske, navode i najčešće njihove greške u odnosu na motocikliste: oduzimaju im prednost prolaska, prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, ne pridaju dovoljno pozornosti ovoj kategoriji vozača, tako da im se često nađu u tzv. "mrtvom kutu" bočnog ogledala, skretanje ili prestrojavanje obavljaju neoprezno i bez pokazivača smjera te prilikom opisanih radnji često ne vode računa da su motocikli vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti jako velika ubrzanja.

Savjeti i preporuke za vozače motocikala i mopeda:

- smanjite brzinu

- stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnite,

- uz zaštitnu kacigu, koristite i drugu zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice),

- zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je nositi svjetliju odjeću i kacigu, "življih" boja, odnosno s reflektirajućim detaljima,

- poštujte ograničenja dopuštene brzine,

- prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),

- ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga,

- prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga,

- vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika jer je to mrtvi kut za vozače ostalih vozila (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika)

- prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknite se dovoljno od središnje crte (vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju, glava vozača može se nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),

- ne vozite slalom između vozila,

- izbjegavajte vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,

- kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama,

- predviđajte poteze vozača (drugih) automobila,

- vozite se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe i poduzmite i sve drugo što je u vašoj moći kako biste bili sigurni u prometu.

- Vožnja motocikla je vještina i kao i svaka druga, raste i razvija se vježbom i potrebno je vrijeme kako biste postali odličan vozač motocikla. Odličan vozač nije onaj koji vozi brzo, već onaj tko vozi sigurno. Kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom, ne ispitujte granice na cesti. Povećajte oprez i uživajte u sigurnoj vožnji - poručili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:02