StoryEditorOCM
Splitkakva su pravila?

Tetovirani Splićani se boje odbijenice, a željeli bi donirati krv. Doktorica objasnila kakve su restrikcije u pitanju

Piše Lucija Vujnović
13. listopada 2023. - 16:21

Trenutno je alarmantno stanje na Zavodu za transfuzijsku medicinu splitskog KBC-a. Nedostaje svih krvnih grupa zbog čega su operacije na korak od otkazivanja!

Neki su se odazvali, a drugi bi rado pomogli i darovali krv, no muči ih jedna stvar – tetovaže. One su se našle na popisu razloga privremenog odbijanja davatelja.

– Imam tetovaže već dugo, sad ne znam misle li na svježe tetovaže ili? Mislim da sam 0+, moram provjerit – piše u komentarima Facebook objave u kojoj se traži određena krvna grupa za svoje bližnje, susjede, prijatelje... .

Darivanje krvi i tetovaže su diskutabilna tema, pa tako neki smatraju kako to ne predstavlja problem ukoliko tetovaža nije napravljena u prethodna četiri mjeseca, osobito ako je ovako kritično stanje. Drugi su mišljenja kako osobe koje obilježe svoje tijelo tetovažom, također budu obilježeni kao osobe koje nikad neće moći darovati krv.

Činjenica je da su tetovaže danas postale općeprihvaćene i da mnogo Splićana ima barem jednu sličicu ili znak na tijelu, što bi značilo da velik broj građana automatski ne može pomoći čak ni da zadovoljava sve ostale uvjete. 

Čak i nogometna zvijezda Cristiano Ronaldo na svojem tijelu nema ni jednu tetovažu što je pomalo neobično s obzirom na trend među sportskim zvijezdama, a u jednom je intervjuu rekao da nema tetovaže jer često donira krv.

Na stranicama Crvenog križa navedeni su najčešći razlozi privremenog odbijanja davatelja, a to su: nizak hemoblogin, visoki ili niski krvni tlak, menstruacija, trudnoća ili dojenje kod žena, lakše akutne bolesti (hunjavica, prehlada), tetovaža i piercing, alkoholizirano stanje, uzimanje antibiotika, cijepljene osobe, primljena transfuzija, nedavni operativni zahvati. 

Tetovaže su, dakle, sporne, a Dejana Bogdanić, doc. dr. sc. spec. transfuzijske medicine u KBC-u Split i voditeljica Regionalnog transfuzijskog centra, ​objasnila nam je kako stvari stoje za one dobrovoljne i tetovirane davatelje krvi. 

– Mogu dati krvi, no mora proći određeni vremenski period od tetoviranja. Taj period su barem četiri mjeseca od posljednje izrade tetovaže – poručila je u nadi kako će ovo potaknuti više ljudi da dođu i pomognu onima kojima je krv trenutno izrazito potrebna. 

Istaknula je kako je ova informacija važna, najviše mlađoj populaciji, među kojima su tetovaže osobito popularne. Dakle – može se! Ako ništa, barem je sigurno da oni s tetovažama nemaju strah od igle...

Ako ste dosad bili u nedoumici oko darivanja krvi, podsjećamo na apel Crvenoga križa kojim pozivaju građane da dođu na Zavod za transfuziju na Firulama ponedjeljkom, utorkom i petkom od 7.30 do 15 sati i srijedom i četvrtkom od 7.30 do 19 sati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 21:19