StoryEditorOCM
Splitjako stresan period

Teški dani za Branku Brekalo: bivša HRT-ovka više nije ni radnica Muzeja, palo joj i izvješće. ‘Trebam se odmoriti...‘

Piše Božidar Lončar
19. svibnja 2023. - 08:01

Nakon pet godina provedenih u Muzeju Grada Splita, bivša HRT-ovka Branka Brekalo više nije ni djelatnica Muzeja. Na mjesto ravnateljice došla je u doba gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, i to odlukom Gradskog vijeća od 16. travnja 2018. Ugovor o radu potpisan na četiri godine joj je počeo teći 1. lipnja 2018. Odluka o imenovanju na mjesto ravnateljice Muzeja nije prošla "glatko”: jedno od dvoje protukandidata je pokrenulo žalbeni postupak pred Upravnim sudom i dobilo pozitivno rješenje. Razlog: odabir kandidatkinje nije imao dovoljno uporišta. Unatoč tome, 30. studenog 2018., Gradsko vijeće potvrđuje svoju odluku. 

U skladu sa Zakonom o muzejima i Statutom Muzeja, peteročlano Upravno vijeće, kojeg čine i tri predstavnika imenovana od strane Grada Splita, 18. veljače 2022., odnosno tri mjeseca prije isteka ugovora ravnateljice, raspisuje natječaj za odabir novog ravnatelja. Taj je natječaj Gradsko vijeće Grada Splita proglasilo ništavnim.

Drugi natječaj je raspisan u ožujku i povučen nakon 10 dana jer je raspisan unutar tri mjeseca pred istek ugovora ravnatelja. Po Zakonu, natječaj unutar tri mjeseca raspisuje Grad Split.

Ugovor na najviše godinu dana

Odlukom Vladine povjerenice za Grad Split Mirne Veže 1. lipnja 2022. mandat Branke Brekalo produljuje se do izbora nove ravnateljice na rok od najviše godinu dana. Nakon što je na sjednici Gradskog vijeća u rujnu odbijeno financijsko izvješće Muzeja za 2021. godinu, početkom listopada 2022. Branka Brekalo podnosi ostavku.

U siječnju 2023. raspisan je natječaj za imenovanje ravnatelja Muzeja Grada Splita. Branka Brekalo se nije prijavila.

U ožujku je izabrana nova ravnateljica Muzeja Grada Splita – Vesna Bulić Baketić, a kako doznaje Dalmatinski portal, Branka Brekalo više nije zaposlenica Muzeja.

- Posljednje vrijeme je bilo prilično stresno, moram se najprije odmoriti, no svakako ću zaštitu svojih prava iz ugovora potražiti sudskim putem. Čekam pismeno očitovanje zbog čega mi nije produžen ugovor i kakav je moj status u Muzeju- kazala je Brekalo.

image
Lucija Ocko/Cropix

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća, Vesna Bulić Baketić predstavila je izvješće o radu kojeg je sastavila Brekalo. Nje nije bilo na sjednici.

- Pravne aspekte ugovora kojeg je Branka Brekalo potpisala ne mogu komentirati. Muzej Grada Splita se očituje o izboru nove ravnateljice, no ne o razrješenju v.d. ravnatelja – na vijećnička pitanja odgovorila je nova ravnateljica Muzeja Vesna Bulić Baketić

- Potpisan je ugovor s v.d. ravnatelja za vrijeme Vladine povjerenice Mirne Veže. Grad je doveden u nezgodnu poziciju da prekrši zakon. Mi kao Grad ne možemo zapošljavati nekoga bez natječaja, dok je Branki Brekali Povjerenica osigurala ugovor na godinu dana bez natječaja. Time je Grad doveden u nezgodnu poziciju, a gradonačelnika se može prijaviti za zloupotrebu interesa. Čim je nova ravnateljica stupila na snagu, položaj v.d. ravnatelja prestaje djelovati. Nikome vrata nisu zatvorena – izjavio je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

- Muzej Grada Splita se morao očitovati 15 dana od odluke. To je Muzej i napravio – izjavila je Vesna Bulić Baketić kojoj je ugovor počeo teći drugog svibnja 2023.

image

Vesna Bulić Baketić, nova ravnateljica Muzeja grada Splita

Duje Klarić/Cropix

Izvješće o radu za 2022. godinu na kraju nije usvojeno.

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:15