StoryEditorOCM
SplitKONFERENCIJA PLEXUS

Svjetska krema znanstvenika okupila se u Splitu: poznati nobelovac počastio nas je biranim riječima, ovo su još poručili

Piše Božidar Lončar
15. rujna 2023. - 18:29

U Hrvatskom Domu danas je u 17 sati započela biomedicinska konferencija "Plexus" koja će trajati do nedjelje, a u Splitu se organizira od 2017. godine.

image
Saša Burić/Cropix

Okupljenima se obratio Alen Juginović, predsjednik organizacijskog odbora kazavši kako je konferencija izostala 2020. i 2021. zbog pandemije koronavirusa.Na "Plexus" konferenciju dolaze gosti iz gotovo 25 zemalja svijeta te u njoj participiraju brojni lideri u medicini.

image

Alen Juginović, predsjednik organizacijskog odbora Plexusa

Saša Burić/Cropix

Prije početka trodnevnog događaja održana je je konferencija za medije na kojoj su govorili: Carl-Henrik Heldin s Uppsala Sveučilišta iz Švedske, Niko Mihić, medicinski direktor Real Madrida, Alen Juginović predsjednik organizacijskog odbora, Martin Chalfie, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju i Catherine Mohr, predsjednica fondacije "Intuitive".

image

Bivši predsjednik Nobel Foundation prof. Carl-Henrik Heldin, medicinska direktorica za neuroznanost tvrtke Roche Switzerland dr. Ivana Vodopivec, članica centra za individualiziranu medicinu vodeće svjetske bolnice Mayo Clinic dr. Adrijana Kekić, dobitnik Nobelove nagrade prof Martin Chalfie, predsjednica Intuitive Foundation dr. Catherine Mohr i medicinski direktor nogometnog kluba Real Madrid dr. Niko Mihić

Saša Burić/Cropix

- Želim naučiti nešto novo o Hrvatskoj i ljudima. Hrana vam je odlična - u uvodnom govoru rekao je Martin Chalfie.

image
Božidar Lončar

- Palača je metafora za znanost, gradi se dio po dio do ovoga što vidite danas. Svaki kamen priča svoju priču, svoju povijest - izjavila je, između ostalog, Catherine More.

- Obitelj mi je odavde, ali sam s roditeljima odrastao u Kanadi. Velika čast mi je što sam tu - kazao je Niko Mihić kojeg je dopalo pitanje o Luki Modriću na što je odgovorio kako je Luka - Luka.

image
Božidar Lončar

- Mislim da ne uživamo u znanosti više kao prije. Uvijek kažem ljudima da budu strastveni u umjetnosti i znanosti i da traže i kopaju duboko - zaključila je Catherine Mohr.

Govornici su, između ostalog, rekli kako je cilj konferencije druženje sa studentima, razmjena iskustva i znanja i upoznavanje možda i budućih nobelovaca.

image
Božidar Lončar

Kroz naredna tri dana organizatori će nastojati opisati viziju ove jedinstvene konferencije, značaj za hrvatski konferencijski turizam te druge projekte koji uključuju i partnerstvo s vodećim biomedicinskim institucijama u svijetu kao Sveučilište Harvard i Cleveland Clinic s kojima se putem organizacije Med&X omogućuje jedinstveni program kliničkog i znanstvenog usavršavanja za hrvatske studente medicine.

image
Saša Burić/Cropix

Cijeli program konferencije koja se održava od 15. do 17. rujna, na koji ste srdačno pozvani, možete vidjeti na web stranici www.medx.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:50