StoryEditorOCM
Split115 SJEDEĆIH MJESTA

Studenti na Kopilici dobili novu menzu vrijednu 700 tisuća eura: ‘Više nije samo Kampus centralno mjesto događanja‘

Piše Lucija Vujnović
27. rujna 2023. - 13:58

Svečano je bilo danas na Kopilici gdje je u sklopu Sveučilišnog odjela za stručne studije otvoren novi studentski restoran "S.O.S."

U prigodnom govoru Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra, zahvalio se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. 

- Želim zahvaliti rektoru Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Draganu Ljutiću bez kojeg ovo ne bi bilo moguće izvesti. On nam je ustupio prostor i tako je sve skupa krenulo, od projektiranja i prikupljanja svih potrebnih dozvola do same izgradnje. Od ideje do realizacije trebalo je nešto manje od tri godine, a jako puno je ljudi sudjelovalo u cijelom procesu. Zahvaljujem svim suradnicima, osobito prorektorima Borisu Malešu i Nikši Jajcu koji su uvijek bili na raspolaganju kad je nešto trebalo - kazao je Žižić.

image
Joško Šupić/Cropix

Zahvale je uputio i pročelniku Sveučilišnog odjela za stručne studije i svim njegovim suradnicima koji su bili na raspolaganju, kolegama iz Studentskoga centra koji su, kaže, mukotrpno radili kako bi studenti danas ovdje imali resotran. 

- Suradnici su odradili vrhunski posao. Ovdje vidite što znači jedna sinergija Grada, Županije i Sveučilišta, vidi se koliko možemo dati. Ta nam sinergija daje snagu da budemo još bolji, da rastemo, da se razvijamo i da Split bude jedan respektabilni studentski grad, a on to već i jest. Ovo je jedan mali kampus, puno je tu studenata i želimo mladosti dati poticaj da se izgrade u prave ljude, da budu vrhunski stručnjaci i znanstvenici, da vide kako to izgleda vani, a onda da nas se vrate u Split - ponosno je poručio rektor Dragan Ljutić. 

Vrijednost investicije bila je nešto više od 700 tisuća eura (5,3 milijuna kuna). Novi studentski restoran izgrađen je na 300 četvornih metara, a u ovom trenutku ima 115 sjedećih mjesta.

Unutar restorana nalazi se moderno opremljena kuhinja koja omogućava pripremu do 2.000 obroka dnevno. 

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

- Tehnološki je ovo možda jedna od najnaprednijih kuhinja u vlasništvu Studentskoga centra, a vjerujem i na području grada Splita. Osim toga, u potpunosti je prilagođena ososbama s invaliditetom. Naziv restorana je "S.O.S", a odabran je puten natječaja kojeg je raspisao Studentski centar. Studenti su imali priliku predložiti ime restorana te je primljeno puno zanimljivih prijedloga. Povjerenstvno je odabralo ovaj naziv zbog objašnjenja zbog čega ovaj naziv najbolje pristaje. To je poziv u slučaju nužde, poziv kad se studenti nalaze u pauzi od predavanja, jako su gladni i moraju hitno doći nešto pojesti ili popiti kavu - ispričao je Žižić.

Sreću zbog otvorenja nove menze nije krio ni Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora u Splitu.

- Za studente ovo je stvarno velika stvar. Sretni smo što naše Sveučilište radi na podizanju studentskoga standarda i kvalitete studiranja. Možemo reći da je u blizini Pravni fakultet i Sveučilišni odjela za stručnje studije stoga je ovo važno za studente koji tu žive i studiraju. Više nije samo Kampus centralno mjesto događanja za studente. Možemo reći da smo jedinstveni u Hrvatskoj po pitanju studentske prehrane i kvalitete restorana, a kao pravi primjer toga je upravo ovaj restoran - poručio Šarić.

image

Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora

Joško Šupić/Cropix

A sretni su i splitski studenti. Anđela Matenda, studentica Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, istaknula je važnost ove vrijedne investicije. 

- Ova je studentska menza stvarno na razini i odlično je da i studenti Sveučilišnog odjela za stručne studije sada imaju priliku uživati u kvalitetnoj hrani. Mislim da to puno znači tijekom studiranja jer ono što unosimo u sebe održava se na učenje, koncentraciju, zdravlje i na sve ostalo - objasnila je Matenda.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 05:07