StoryEditorOCM
SplitBILO JE NAČINA

Stručnjak za stabla tvrdi da se pelegrinka mogla spasiti: ‘Pitanje je volje‘. Poslao nam je videa kako se to radi...

Piše Sandi Vidulić
14. lipnja 2023. - 17:39

Je li se pelegrinku na Manušu, koja je bešćutno skončala pod bagerima na gradilištu Small Malla, moglo presaditi, upitali smo Frana Poštenjaka, zagrabačkog stručnjaka za veteranska stabla iz tvrtke "Arboring", kojeg nazivaju prvim doktorom za stabla.

image

Fran Poštenjak kod stare Hajdukove murve

Tom Dubravec/Cropix

– Nemam točne dimenzije tog stabla, ali kažu da je prsni promjer bio oko 70 centimetara. To jest dosta veliko stablo, ali postoje metode gdje su se stabla takvih dimenzija uspješno presadila i očuvala. To nije problem u današnje vrijeme, samo treba za to postojati volja.

Što se tiče vrijednosti stabla pelegrinke prema podacima koje imam koristio sam brzu metodu procjene koja se koristi za procjenu vrijednosti u UK i dobio da je procijenjena vrijednost ovog stabla oko 240.000 eura.

image
Joško Šupić/Cropix

Tvrtka za koju sam radio u Njemačkoj je radila presadnju jumbo stabala u Stuttgartu, gdje su zbog podizanja biste smetala pa su premještena 20 metara dalje s ogromnim kranovima od 100 tona.

image
Saša Burić/Cropix

Naravno, to nije jeftino. Mislim da je cijena iznosila 1,2 milijuna eura. Koliko vidim, ova pelegrinka je bila u super stanju, a zapravo je bila jedna od starijih na području Splita – kazao je.

Kao prilog svojim tvrdnjama, poslao nam je nekoliko videa na kojima se vidi kako su se stabla takvih dimenzija uspješno presadila i očuvala u Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Singapuru.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 06:41