StoryEditorOCM
Splitnepodnošljivo je

Što se događa s Karepovcem? Susjedi deponija s nevjericom gledaju u brdo smeća i plinske bunare: ‘Zašto svi šute?‘

25. listopada 2023. - 07:26

Vijest da Karepovac smrdi postala je, nažalost, toliko uobičajena da je većina naših sugrađana više i ne registrira, isto kao i ona o zagađenju zraka na Brdima.

No, zastanimo svi na trenutak i prisjetimo se početka sanacije od koje je prošlo, ne bi čovjek rekao, evo već šest godina. Radovi su započeli su 22. studenog 2017. godine, a svečano ih je otvorio tadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

image
Duje Klarić/Cropix

A onda je krenulo - počeo se otkopavati otpad s istočne strane deponija i prebacivati na vrh odlagališta, sve kako bi se oslobodio prostor za izgradnju sanitarne plohe na koju se danas dovozi smeće.

Što se dublje kopalo, smrad je prešao granice istoka grada i došao do nosnica ostalih Splićana koji su tada prvi put osjetili ono što oko 25 tisuća stanovnika oko Karepovca svakodnevno proživljava. Da, zasmrdilo nam je vlastito smeće i bilo je odvratno.

image
Božidar Vukičević/Cropix

No, nama je smrdilo par dana, njima je tako već desetljećima, ali zadnjih par mjeseci je, svi se slažu - baš nesnosno.

S Karepovca se širi nesnosni smrad, ljudi traže pomoć Grada: ‘Nije dovoljno samo zatrpavanje deponija. A tek komarci...‘

- Govorimo ponajprije o zdravlju ljudi, pa tek onda o samom neugodnom osjećaju, užasno smanjenoj kvaliteti života, problemima sa smještajem turista kojih dosta ima i u istočnim dijelovima splitskog poluotoka... - požalio nam se u mailu jedan sugrađanin s Kile.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Također ga zanima zašto u medijima već mjesecima nema novosti oko radova na Karepovcu, prvenstveno po pitanju rokova izvršenja preostalih radova na odlagalištu. Navodi kako su radovi "naočigled vrlo usporeni", što se, piše, može vidjeti po broju mehanizacije na samom odlagalištu.

Stanari uz splitski deponij u očaju zvali policiju, na terenu je i inspekcija: ‘Smrdi na pokvarena jaja, davimo se...‘

- Sadnja stabala na saniranom dijelu nikako da počne, kao ni skupljanje plinova iz dubine deponija preko cijevi koje su već odavno montirane nikako da započne.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Smrad, koji je za razliku od prije, postao skoro svakodnevan i u puno jačem intenzitetu nego prije je po meni koincidirao upravo sa bušenjem tih plinskih bunara. Nisam stručnjak za tu tvrdnju, ali garantiram iz iskustva da bi vam brojni susjedi deponija to mogli potvrditi - navodi naš čitatelj.

image

Plinski bunar

Duje Klarić/Cropix

Poslali smo Gradu Splitu upit da nas izvijeste u kojoj su trentno fazi radovi sanacije Karepovca, te odvijaju li se po planu. Zanimalo nas je i postoji li neki problem na gradilištu, kada je planirani rok završetka radova, hoće li biti ispoštovan kao i kada će početi ozelenjavanje ranije saniranju dijela odlagališta i skupljanje plinova preko već postavljenih cijevi.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Iz Odsjeka za izgradnju su nas izvijestili kako je u tijeku "dovršetak radova Paketa A Faze 3 sanacije presloženog dijela odlagališta".

- Dovršeni su radovi na ugradnji 82 plinska zdenca koji su plinovodima povezani na plinske kolektore. Što se tiče zatvaranja i konačnog prekrivanja presloženog otpada, završeni su radovi na ugradnji drenažnog sloja za otplinjavanje, brtvenog sloja za sprječavanje prodora oborinske vode u tijelo odlagališta, drenažnog sloja za prihvat oborinske vode te rekultivirajućeg zemljanog sloja ukupne debljine 100 centimetara - navode u Banovini.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ozelenjavanje saniranog dijela odlagališta predviđeno je metodom metodom hidrosjetve, napominju u Odsjeku za izgradnju, te je do sad odrađeno 60 posto.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Na obodnom pojasu odlagališta predviđena je sadnja 180 stabala, a s ovim radovima će se započeti u studenom. Znači, od radova je ostalo dovršiti hidrosjetvu i zasaditi stabla, što znači da je presloženi dio odlagališta potpuno saniran. Treba napomenuti da je dio odlagališta još uvijek aktivan odnosno da se na sanitarnu plohu još uvijek odlaže komunalni otpad - ističu u Banovini.

I za kraj navode kako na gradilištu nema nikakvih problema, radovi nisu usporeni, nego se izvode prema planiranoj dinamici te će bit dovršeni u ugovorenom roku, a to je - do kraja prosinca ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:43