StoryEditorOCM
SplitKOLEKTIVNI UGOVOR

Što mislite kolika je prosječna plaća vatrogasca? Splitski gasitelji izborili su se za povišicu, ovo je bruto iznos...

Piše Split SD
18. listopada 2023. - 18:54

Novi Kolektivni ugovor za radnike Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita potpisali su danas gradonačelnik Ivica Puljak, Mario Mikas, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Splita i Marko Milić, predstavnik Sindikata profesionalnih vatrogasaca Splita.

image
Grad Split

- Ugovor se uskladio s Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta za vatrogasce koji je propisao državni zapovjednik, naši radnici su dobili povećanje u bruto iznosima od 150 eura, što je jedan pristojan pomak na plaće, dok su sva prava koja su imali i ranije ostala na snazi - kazao je zapovjednik Mario Mikas dodavši kako dodao kako prosječna plaća vatrogasca s pet godina staža s dodacima iznosi oko tisuću, a sada će biti veća za oko 150 eura..

image
Grad Split

Gradonačelnik Puljak je istaknuo kako je Grad zadovoljio sve parametre i sve ono što zakoni nalažu kako bi vatrogascima pružili najbolje moguće uvjete rada.

- U sljedećem gradskom proračunu izdvojit će se 1,3 milijuna eura za Javnu vatrogasnu postrojbu, od čega je oko 950 tisuća eura za povećanje plaća - kazao je.

Postoji najava da će i država, zbog promjena zakona, jedan segment ovoga preuzeti na sebe. Ostatak od 350 tisuća eura je za uniforme i druge potrebe.

- Ja bih se zahvalio gradonačelniku i njegovom timu na korektnom pregovoru, jer su izašli u susret vatrogascima. Prepoznali su vrijednost vatrogasaca i što oni čine i rade za Grad Split i građane.

image
Grad Split

Zahvalio bih se zapovjedniku s kojim imamo dobar i korektan odnos, i mislim da je ovo jedna budućnost gdje težimo nekim europskim standardima.

Pozdravio bih i kolegu našega Nikicu Botu, koji je bio idejni začetnik ovoga projekta, i koji je bio teško ozlijeđen prilikom obavljanja svoje dužnosti te sada nije s nama - rekao je Marko Milić. Grad Split je, kako je kazao, sada na jednom većem nivou u odnosu na ostatak Hrvatske po prosječnoj plaći za vatrogasca.

image
Grad Split

Pravnu podršku tijekom pregovaranja davala je Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS), a Darka Todorić iz Javne vatrogasne postrojbe grada Splita prilikom današnjeg potpisivanja rekla je kako su naišli na izvrsnu suradnju zapovjednika i sindikata u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, kojom je i rezultirao ovaj novi Ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:37