StoryEditorOCM
SplitTRAŽE RJEŠENJE

Stanovnike Brda i dalje muči arsen u zraku: ‘Ne možemo uprijeti prstom u nekoga, ali onečišćivač je još uvijek aktivan‘

Piše Split SD
27. rujna 2023. - 10:41

Novi izvještaj o ispitivanju kvalitete zraka s mjernih postaja na Brdima i Neslanovcu objavljen je prošlog tjedna, a u njemu se navodi da su izmjerene povećane vrijednosti arsena početkom rujna i to nekoliko puta veće od dopuštenih. 

Stanovnici splitskih Brda i obližnjega Vranjica mole mjerodavne da problem konačno riješe. Vrijednosti ukupne taložne tvari i lebdećih čestica niže su od godišnjega prosjeka, ali arsena u zraku i dalje ima zbog jake bure petoga rujna na splitskim Brdima, bilo ga je triput više od dopuštenoga.  

- Na području Sjeverne luke ima više pravnih subjekata. Mi ne možemo uprijeti prstom u jedan pravni subjekt, ali je činjenica da je onečišćivač još uvijek aktivan, istaknula je za HRT Ivana Runjić, predsjednica GK Brda.

Ni osam mjeseci od prvih šokantnih rezultata, Državni inspektorat ili još ne zna ili javnosti ne želi otkriti o kome je riječ i što je izvor onečišćenja. U e-mailu koji su poslali HRT-u tvrde kako su pravnoj osobi naredili da ograniči emisiju spornih tvari i da je provedba rezultirala smanjenjem vrijednosti parametara. No, čini se kako to nije dovoljno. 

- Taj arsen je problem i definitivno treba poraditi da se čim prije smanje vrijednosti, odnosno da taj izvor postane što više kontroliran i da više ne emitira ove vrijednosti koje su do sada bile. Zrak je čimbenik okoliša koji mi ne možemo birati. Nažalost, u ovom slučaju imamo spoznaju da je u tom zraku arsen, što nije dobro i treba pod hitno nešto napraviti, rekao je Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke, NZJZ SDŽ-a.

Čelnica kotara Brda ističe kako upozorena pravna osoba može i ne mora postupiti prema rješenju inspekcije.

- Ako ne postupi po rješenju, Državni inspektorat funkcionira tako da ide s upravnim i prekršajnim postupkom put pravne osobe, pravnog subjekta i on, naravno, može opet postupiti i ne postupiti u skladu s tim rješenjem tako da sve to skupa rezultira iz šupljeg u prazno, rekla je Runjić.

Postavlja se i pitanje što udišu Vranjičani, ali kad zapuše - jugo. 

- To sve nosi, to je staro željezo, sama ruzina i zagađuje, rekao je Mario Milišić iz Vranjica za HRT.

- Dozvoljavaju radi novaca, a inače to bi trebalo zabraniti ili uskladištiti, rekao je Luka Milišić iz Vranjica.

Grad Solin postavit će u Vranjicu postaju za praćenje kvalitete zraka, no u najvećoj tvrtki - Luci.d.d., unatoč zaključcima tematske sjednice splitskoga Gradskog vijeća, to još nisu učinili. Lopticu prebacuju na Lučku upravu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 19:54