StoryEditor
SplitProvjerili smo

Stankoviću, u Splitu zaista kradu registracije i uništavaju tuđe aute, ali ne samo one s beogradskim tablicama. Od 700 takvih nedjela, svega 15 ih je na štetu srpskih vozača... A broj srpskih turista raste!

14. prosinca 2021. - 19:35

Aj ti odi u Split s beogradskim oznakama, ne šalim se, ozbiljno – dio je izjave Aleksandra Stankovića, voditelja emisije "Nedjeljom u 2", koju je rekao ove nedjelje svom gostu Zoranu Kesiću, srpskom novinaru i autoru kultne TV emisije "24 minuta".

Nastavio je Stanković u istom tonu i dodao "da ne želi generalizirati da su svi šovinisti u Splitu, ali da se češće to događa u Dalmaciji da se buše gume nego u Rovinju".

Ovim izjavama prethodilo je Stankovićevo pitanje svome gostu o tome dolazi li na ljetovanje u Hrvatsku sa svojim automobilom s beogradskim tablicama.

Kesić je kazao da dolazi i da je jedino neugodno iskustvo imao u Rovinju. Naime, tamo mu je netko probušio gume, ali se ispostavilo da je to zbog toga što su stali na livadu koju je jedan vlasnik restorana prisvojio i na crno naplaćivao parking. Napomenuo je Kesić da se to nije dogodilo zbog nacionalističkih razloga.

No, unatoč tome Stanković je inzistirao na tome da, eto, baš Split nije siguran grad kada su u pitanju automobili sa srpskim registarskim oznakama. 

image
Mario Todoric/Cropix/Ilustracija

U obranu grada pod Marjanom odmah je stao Vice Mihanović, gradski vijećnik i predsjednik splitskog HDZ-a koji je Stankovićeve izjave nazvao "šokantnim ispadom šovinizma prema Splitu i Splićanima" te dodao da je "apsolutno neprimjereno i degutantno na taj način vrijeđati cijeli jedan grad i njegove stanovnike".

Reagirao je i splitski gradonačelnik Ivica Puljak koji nam je kazao da mu je žao što je "Split spomenut u kontekstu grada slučaja u koji nije sigurno dolaziti ako imate "krive" registarske oznake" te kako je riječ o interpretaciji koja nije utemeljena na činjenicama.

Da se razumijemo, ne kažemo da takvih situacija nije bilo u Splitu. Svjesni smo i sami da su neki naši gosti iz Srbije nažalost doživjeli neugodnosti. Uništavanje automobila su, kako smo danas objavili, doživjeli i ljudi koji su rođeni u Splitu pa su došli u rodni grad s beogradskim registracijskim tablicama, kao što je slučaj glazbenika i branitelja Saše Kesića. Međutim, ne bismo rekli da je riječ o slučajevima koji se događaju na redovnoj bazi nego prije o ispadima pojedinaca koji su manjina.

U prilog tome govore podaci koje smo dobili od Turističke zajednice Grada Splita i splitske Policijske uprave. Zanimalo nas je koliko nam je gostiju u posljednje tri godine stiglo iz Srbije, kao i jesu li imali kakve pritužbe. 

- Prema podatcima sustava eVisitor, na području Splita u 2019. godini ostvareno je 4410 dolazaka i 18.200 noćenja turista iz Srbije. U 2020. godine ostvareno je 1830 dolazaka i 8300 noćenja, dok se u tekućoj godini broj turističkih dolazaka popeo na 3130, a noćenja na 13.800 – odgovorili su nam iz TZ Grada Splita.

Dodali su kako nemaju zabilježenih pritužbi gostiju iz Srbije. 

Sljedeća adresa bila nam je ona Policijske uprave splitsko-dalmatinske. 

Zanimalo nas je koliko je u posljednje tri godine zabilježeno slučajeva oštećivanja vozila i krađe te koliko se slučajeva odnosilo na vozila sa srpskim registarskim oznakama. 

- Od 1. siječnja 2019. godine do danas na području Splita evidentirano je ukupno 546 kaznenih djela krađe registarskih pločica s vozila i 154 kaznena djela "Oštećenje tuđe stvari" koja su se odnosila na oštećenja vozila.

Od ukupnog broja navedenih kaznenih djela u promatranom razdoblju, na štetu stranih državljana evidentirano je 38 krađa registarskih pločica s vozila i 15 kaznenih djela "Oštećenje tuđe stvari" odnosno oštećenje vozila stranih državljana, od kojih je 12 krađa registarskih oznaka i 3 kaznena djela "Oštećenja tuđe stvari"vozila na štetu državljana Srbije – odgovorili su nam iz PU splitsko-dalmatinske. 

I da zaključimo, u Splitu zaista kradu registracije i uništavaju tuđe aute, ali ne samo one s beogradskim tablicama. A broj srpskih turista raste, valjda i to nešto govori. Nismo idealni domaćini, ali nismo ni najgori, Stankoviću!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2022 09:19