StoryEditorOCM
SplitZAGRADILO IH

Stanari uz kontroverzno splitsko gradilište zatočeni: ‘Ovo je koncentracijski logor‘; ‘Kako će doć Hitna, vatrogasci?‘

Piše A. Pivčević
3. listopada 2023. - 13:35

Stanarima Riječke ulice na Manušu pokraj gradilišta Small Mall pao je mrak na oči u ponedjeljak kad je ispred njihovih ulaza u zgradu osvanula ograda. Investitor je u Riječkoj ulici od skretanja iz Vukovarske postavio zaštitnu ogradu i ostavio samo dva metra prolaza stanovnicima do zgrada.

image
Saša Burić/Cropix

- Ništa od naših prosvjeda jer oni sada mogu i zakupit Riječku ulicu i staviti nepomične ograde, a nama stanarima ostaviti hodnik širine dva metra da možemo ući u svoje stanove. Kako će doći Hitna pomoć, vatrogasci, policija, Lovrinac? - pita se Splićanka koja nam je poslala mail u kojem nas je upozorila da potencijalnu opasnost. 

Dodala je da su odmah kontaktirali nadležne i inspekciju.

- Svi su utihnuli, valjda misle čemu trošiti vrijeme i živce kad će ionako napraviti sve po svome. Svaka stranka je štancana i kao da svi "koriste isti priručnik" za svoju vladavinu. Jadna ova mladost u kakvoj korumpiranoj državi žive. Ništa lipoga ne mogu naučiti, a vladavina prava je misaona imenica - ogorčena je Splićanka. 

image
Saša Burić/Cropix

Predsjednica kotara Lučac-Manuš Iva Tukić nam je kazala da su odmah reagirali prema Gradu Splitu. 

- Reagirali smo kao kotar prema Gradu jer su oni to dozvolili. Stali smo uz naše građane jer kao i oni, smatramo, da je potrebno ostaviti dovoljno mjesta za prolaz hitnih službi. Riječ je o šest ulaza u zgradu do kojih se sada ne može doći, a tamo ima puno starijeg svijeta - kazala nam je Tukić. 

Na postavljanje zaštitnih ograda na svom Facebook profilu reagirala je i Mariana Bucat, poznata splitska arhitektica, sudska vještakinja te predstavnica većine suvlasnika stanova u Riječkoj i Istarskoj ulici.

image
Joško Šupić/Cropix

- Što se tiče požara, od požara čuva oprez i prevencija, a di nema opreza i prevencije dođu požrtvovne snage splitskih i drugih DVD-ova. Dođu kad do zgrade ima ceste. Naime, u gradu se ne može gasit kanaderima. E pa za na Manuš će se morat za idućih nekoliko godina izmisliti kanader da čuva od požara jer su Smallmallovci ovu sedmicu naredili da se zatvori ulica u kojoj živi pitaj Majku Isukrstovu koliko ljudi.

Tim ljudima, našim sugrađanima, je to jedini pristup stanovima i poslovnim prostorima. Jedino ako i oni ne dobave kakve aviončiće za slijetanje na zgrade i uzlijetanje s njih. Šta se tiče prilaza vozilima Hitne, ako kome pozlije po danu, možda će mu otvorit rampu, a ako pozlije po noći - jedan ko nijedan.

image
Saša Burić/Cropix

Ajmo dalje. Jedino bi bilo poželjno da medicinska braća govore paštunski ili neki sličan jezik eda mogu objasnit radniku šta triba napraviti. Zapravo, trebalo bi napravit popis na nama egzotičnim jezicima slijedeće rečenice: "Brate, digni rampu, pilaj ogradu, hitno je!"

Sva spomenuta regulacija, tj. ograđivanje živih i nekoć slobodnih ljudi te njihove višemilijunske imovine se radi prema nekoj prometnoj studiji za privremeno prometno rješenje. Privremeno prometno rješenje još nitko nije vidio. Samo se priča da postoji. Meni ovo više izgleda kao suvremena austrijska okupacija.

image
Saša Burić/Cropix

Koncentracijski logor, ali s nježnim i suptilnim uvjetima. Stanovnik nekoć kvarta, danas gettoa ne može do butige ili ne može poć doma pa se mora privremeno humano preseliti. Ili će ostat doma sve dok ne zgotovi gradilište, a to će bit Ad kalendas Graecas.

Kad se gradilište ne može organizirati tako da pola grada krepa, onda nešto nije u redu s tim gradilištem. Nije dobro organizirano ili projekt ne valja ili su u šumi... Ne valja. Neću psovat, nego strunit par prijava nadležnim institucijama - napisala je u ponedjeljak Bucat.

Kontaktirali smo i Grad Split gdje su nam rekli da je uvjet u suglasnosti koju su dali za taj projekt bio upravo taj da se ostavi prolaz za hitne službe te očekuju da će investitor tako postupiti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:30