StoryEditorOCM
Splitiz sezone u sezonu

Splitski ugostitelji se sastali kako bi razmijenili iskustva o napojnicama, popustima za domaće i stranoj radnoj snazi

Piše Frano Kiso
16. studenog 2023. - 23:06

U četvrtak je održana proširena tematska sjednica Strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti Županijske komore Split, a teme na dnevnom redu ticale su se novosti oko izmjena u ugostiteljstvu, kao i pripreme za turističku 2024. godinu.

- Sjednica je sazvana zbog toga što su na javnom savjetovanju izmjene poreznih zakona među kojima se nalazi i Pravilnik o napojnicama. Želimo uputiti ugostitelje u tematiku i o čemu se točno radi - objašnjava nam Jelena Tabak, voditeljica sjednice i predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

- Druga, još važnija tema, je priprema za iduću sezonu, na koji bi način trebala izgledati svaka buduća turistička godina, a posebno želimo naglasiti da jedino rast kvalitete može opravdati rast cijena – dodaje Tabak u svom uvodnom priopćenju.

Šira primjena CRO kartica

Jedan od ciljeva za iduću sezonu je i šira primjena Hrvatske turističke kartice koja će odsad uključivati ulaznice u nacionalne parkove, a očekuje se i primjena u sektoru prometa.

- Kartica omogućava da naš ugostitelj na legalan način domaćim gostima pruži povoljnije cijene u špici sezone, kao i posebne aranžmane i ponude van sezone. Kartica je porezna olakšica za poslodavca, građani će uštedjeti novac, a mi želimo kroz kampanju podignuti potrošnju – kaže nam ravnateljica.

Bolji uvjeti za strane radnike

Kada se priča o turizmu, neizbježna tema je strana radna snaga, odnosno njeno naglo povećanje i način na koji funkcioniraju dozvole za rad.

- Na tržištu postoji veliki deficit radne snage i Ministarstvo unutarnjih poslova će nastojati da radne dozvole budu podignute na razdoblje od tri godine. A kad ta radna dozvola istekne, radnik će moći u zemlji boraviti 60 dana dok ne riješi svoju situaciju – pojasnila je Tabak.

Za kraj nam je rekla i da su ugostitelji generalno zadovoljni sezonom, da smo u predsezoni imali ogroman rast, oko trideset posto, dok je u špici je bio blagi pad između jedan i dva posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:53