StoryEditorOCM
Splitpogodovanje ili...?

Splitski ugostitelj ogorčen što će morati u ponoć zatvoriti kafić, a neki ne: ‘Imat će hiperprofite, Grad me zakida...‘

Piše Frano Kiso
27. ožujka 2024. - 07:16

Na elektroničku poštu naše redakcije stigao je mail jednog splitskog ugostitelja (podaci poznati redakciji, nap.a.)koji smatra da gradska vlast pogoduje određenim ugostiteljima u samom centru grada.

Naime, nedavno je Grad Split na svojim web stranicama pozvao javnost na sudjelovanje u internetskom savjetovanju o nacrtu prijedloga "Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na području Grada Splita", u kojem se između ostaloga navodi da jedna privilegirana skupina ugostitelja može raditi duže od drugih. 

image



 

Saša Burić/Cropix

- Kako protumačiti činjenicu da gradska vlast sprema Odluku kojom će zabraniti rad iza ponoći svim ugostiteljima u centru grada, a od te Odluke su izuzeti ugostitelji na Rivi i na Prokurativama, odnosno najveći i najjači ugostitelji u gradu - piše ogorčeni ugostitelj te tvrdi da će tijekom ove turističke sezone cijeli centar grada morati zatvoriti u ponoć, osim privilegirane skupine koja će partijati do dva sata ujutro te da se sve ovo radi pod krinkom zaštite stanara od buke.

image



 

Saša Burić/Cropix

I doista, u nacrtu prijedloga nevedene Odluke koja je na javnom savjetovanju navodi se kako ugostiteljski objekti iz skupine "Restorani" i "Barovi" koji se nalaze unutar obuhvata stare gradske jezgre u periodu od 1. svibnja do 30. rujna mogu raditi svaki dan od 06.00 do 24.00 sata, izuzev ugostiteljskih objekata koji djelatnost obavljaju na prostoru Trumbićeve obale, Trgu dr. Franje Tuđmana, Trgu Republike, Obali Hrvatskog narodnog preporoda i Obali Lazareta koji u tom periodu mogu raditi od 06.00 do 01.00 sat, a petkom, subotom i dan uoči blagdana od 06.00 do 02.00 sata.

- Riva i Prokurative su najstroži centar grada, a ovom odredbom će se postići to da će se svi turisti u ponoć uputiti prema Rivu, što će rezultirati hiper profitima kod tamošnjih ugostitelja i ogromnom razinom buke u tom dijelu grada - veli nam.

image
Duje Klarić/Iliustracija/Cropix

"Zakinuti smo"

Prema njegovim riječima, Gradu Splitu nije stalo do suzbijanja buke nego do pogodovanja određenim ugostiteljima.

- Naravno da se osjećam zakinuto. I to ne samo ja, već svaki ugostitelj iz centra grada. Zabrana rada iza ponoći je ogroman financijski udarac za sve nas. A propis koji kaže da jedni moraju zatvoriti dok drugi smiju raditi, i to oni koji su najveći i najjači, je čisto pogodovanje i politička zaštita interesa nekolicine - kaže ugostitelj.

Za kraj nam je otkrio da ne planira stati na ovome i da će uskoro cijela skupina ugostitelja iz grada zajednički nastupiti u pogledu ove Odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:20