StoryEditorOCM
SplitPOTREBA POTREBITIMA

Splitski taksist nudi spas osobama s invalidetom: ‘Imam ugrađenu rampu, ali ne mogu dobiti dozvolu‘. Ovo su njihove muke

Piše Božidar Lončar
6. studenog 2023. - 20:26

Nakon članka o stanju u Domu na Zenti, gdje korisnici usluge sanitetskog prijevoza do bolnice udaljene dvjestotinjak metara plaćaju 20 eura uz dodatnih 13 eura za pratnju, javio nam se Mladen Sučić, vozač ”taksija kojeg nitko ne treba”. Čim se na tako čudn način predstavio, upitali smo ga za razlog.

- Imam dva vozila s ugrađenom rampom za invalide i ne mogu dobiti dozvolu za taksi prijevoz osoba s invaliditetom - kaže. 

image
Joško Šupić/Cropix

Prema Zakonu o cestovnom prometu, prijevoz osoba s invaliditetom spada u posebni linijski prijevoz koji se obavlja vozilima M1 kategorije kapaciteta sedam + jedno ili osam + jedno putničko mjesto i kategorije M2 i M3, odnosno specijaliziranim cestovnim vozilima, temeljem ugovora između prijevoznika i naručitelja prijevoza pri čemu naručitelj u potpunosti plaća prijevoz.

image
Joško Šupić/Cropix

Pravo na besplatnu uslugu organiziranog prijevoza i sanitetskog prijevoza na području Grada Splita imaju osobe s invaliditetom s prebivalištem na području Grada Splita koje se kreću pomoću invalidskih kolica i osobe s teškim motoričkim smetnjama (80% i veće tjelesno oštećenje na donjim ekstremitetima) te po potrebi pratnja - navedeno je na web stranici Grada.

Ugovor o prijevozu osoba s invaliditetom i sanitetskog prijevoza s Gradom Splitom ima "Florence grupa", a u Banovini su nam naveli kako je godišnja vrijednost ugovora za prijevoz osoba s invaliditetom 1.898.310 kuna, a sanitetskog prijevoza 37.800 kuna.

embed_photo}6235653{/embed_photo}

- Tijekom 2022. napravljeno je 42.436 jednosmjernih vožnji osoba s invaliditetom i 410 jednosmjernih vožnji sanitetskim prijevozom - izvijestili su nas u Banovini.

Valentino Bilić Prcić, naš poznati fotograf korisnik je besplatnog prijevoza. Ima pravo na dvije vožnje s „Florence grupom” dnevno - na odlazak i povratak.

- Vožnje koristim isključivo za zdravstvene uslugek, i za njih se trebam naručiti dan ranije. Čuo sam kako će se ”rezati lista” osoba koja će imati pravo na besplatan prijevoz - kazao nam je.

image
Duje Klarić/Cropix

Prema informacijama koje su nam gradski službenici dali za ovu godinu, a Mladenu Sučiću za prošlu, Grad je smanjio listu i time novac građanki i građana na prijevoz osoba s invaliditetom.

image

Fotografija: Mladen Sučić.

- Osobe s invaliditetom s prebivalištem u Gradu Splitu koje se kreću pomoću invalidskih kolica i osobe s teškim motoričkim smetnjama (80% i veće tjelesno oštećenje na donjim ekstremitetima) te po potrebi pratnja istih, imaju pravo na besplatnu uslugu organiziranog prijevoza za osobe s invaliditetom na području Grada Splita.

Odluka, što se ove mjere tiče, nije se mijenjala u ovom mandatu – odgovorila nam je Tihana Maglica, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu početkom rujna kada smo pisali o temi prijevoza osoba s invaliditetom.

Taksi vozila nisu prilagođena vožnji osoba s invaliditetom, mišljenje je Mladena Sučića i Valentina Bilića Prcića.

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

- Kada zovem taksi često dolaze SUV vozila pa mi je visoko prebaciti se na sjedalo, dok s Uberom ne znate koji automobil će doći. Koristim „Cammeo” jer imaju karavane pa kolica mogu staviti u prtljažnik – opisao nam je Valentino Bilić Prcića kako izgleda naručivanje taksija.

- U Splitu bi se trebalo uvesti jedno vozilo za osobe s invaliditetom na 1000 taksi vozila. Imam dozvolu za taksi prijevoz, ali ne želim se tući s drugim taksistima za mjesto na stajalištu. Sarajevo, Nizozemska, Njemačka to imaju, ali Zagreb i Split ne – kazao je Mladen Sučić.

image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:35