StoryEditorOCM
Splitnekome život znači

Splitski radiolog predlaže drastičnu mjeru za sve pacijente koji ‘picaju‘ zakazane preglede: ‘To je nedopustivo...‘

Piše Ivica Marković
29. siječnja 2024. - 17:55

Ovo bi trebao biti tekst o radiologiji, najljepše uređenom odijelu Doma zdravlja Spitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ) koji se nalazi na prvom katu u zgradi Školske poliklinike.

Međutim, prije negoli počnemo pisati o zaista lijepo uređenom i ugodnom prostoru, koliko to može biti neki zdravstveni prostor, ne možemo, a da se opet po "milijuniti" put ne dotaknemo neodgovornosti pacijenata, kada trebaju doći na unaprijed dogovorenu pretragu/pregled.

- Samo u zadnja dva tjedna na UZV dojke i abdomena nije od 130 pacijenata došlo njih 15 posto, odnosno njih 20, koji nisu na vrijeme otkazali svoj pregled i na taj način omogućili nekome drugom da "upadne" u taj termin, i napravi pregled koji mu može biti od životne važnosti - kazuje nam dr. Davor Luetić, poznati splitski radiolog, dugogodišnji djelatnik KBC-a Split, koji posljednje dvije godine radi kao radiolog u županijskom Domu zdravlja.

image

Dr. Davor Luetić

Paun Paunovic/Cropix

Dakle, osim u KBC-u Split i u Domu zdravlja pacijenti neopravdano "picavaju" svoje preglede.

- Mišljenja sam da je to nedopustivo i da bi svi takav pacijent trebao biti penaliziran. Kako svaki građanin koji u banci ima kredit mora taj kredit platiti, tako smatram da bi i svaki pacijent koji neopravdano izostane sa svog pregleda/pretrage morao platiti cijenu te pretrage.

Stoga mislim da bi se s osobnih računa, takvih neodgovornih pacijentata, u slučaju da ne dođu na pregled trebao uzeti onoliki iznos, koliko tu pretragu ili pregled, javnozdravstvenoj ustanovi plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) - kazuje dr. Luetić.

image
Paun Paunović/Cropix

E, sad, kada smo zaključili ovaj dio priće, moramo prepričati i onaj dio zbog kojeg smo i bili u Domu zdravlja.

Na njihovom odjelu radiologije nema čega nema. Dr. Marko Rađa, sadašnji ravnatelj Doma zdravlja Splitsko - dalmatinske županije i njegov tim, a prije njega dr. Dragomir Petric, bivši ravnatelj DZ SDŽ vrlo dobro su, rekli bi odlično opremili "domsku" radiologiju koja je bolje opremljena nego mnoge bolničke radiologije u Hrvatskoj i zaista im može stati uz bok.

image
Tom Dubravec/Cropix

- U Splitu imamo jedan MSCT, digitalnu mamografiju s tomosintezom, klasični rentgen, UZV, CT ortopan (snimanje čeljusti-zubiju u jednoj slici). Između ostalog, u Splitu radimo i "Core" biopsiju dojke i punkcije svih tvorbi koje se nađu pod UZV-om.

image
Paun Paunovic/Cropix

Kada je u pitanju županija, odnosno "ostatak" Doma zdravlja, tu je još 11 mamografa, 11 klasičnih rentgena, 11 UZV-a, i jedan MSCT na Hvaru, za mjesec i pol počinje s radom i MSCT u Imotskom, a bavimo se i telemedicinom. Eto, ja svakodnevno čitam i pišem nalaze iz Sinja, a moje kolege radiolozi, zaposleni u Domu zdravlja čitaju i pišu nalaze iz drugih dijelova županije. Važno je napomenuti da imamo ukupno 14 radiologa i da smo i tu dobro "pokriveni" - kazuje dr. Luetić.

image
Paun Paunovic/Cropix

Da u županijskom Domu zdravlja ne misle stati s nabavkom novih uređaja, govori i podatak da će do kraja ove godine biti nabavljen i kontrastni UZV.

Čekaonica "domske" radiologije je vrlo vjerojatno jedina čekaonica u nekoj javnozdravstvenoj ustanovi u RH koja na zidu ima "obješene" stihove hrvatskih pjesnika.

image
Paun Paunovic/Cropix

- Istina, eto, mogu se pohvaliti kako sam osobno odabrao te pjesme, odnosno stihove da ih svatko od naših pacijenata može pročitati, malo odagnati svoje misli, u onim trenutcima kada im nije lako, kada čekaju rezultate pretrage ili pregleda ili dok čekaju na pretragu ili pregled.

Čovjek je tjelesno, ali i duhovno biće i želio sam da ljudi u svojoj muci pročitaju nešto lijepo i da im dušu i tijelo ne liječe samo lijekovi, već nešto lijepo napisano, umjetnost - pojašnjava dr. Luetić.

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

"Na zidu" su stihovi Tina Ujevića, Dragutina Tadijanovića, A.G. Matoša, Vesne Parun, A. B. Šimića...

- Osim stihova po zidovima, oni su i oslikani. To je oslikano zahvaljujući Marini, Rei, Željani i Antoniji koje su inženjerke radiologije, koje su donijele cvijeće i koje su našle umjetnika koji je besplatno oslikao zidove čekaonice.

One sve to održavaju i najzaslužnije su za uređenje prostora. Na kraju ističem i da je i nama puno ugodnije raditi u ovako lijepo uređenom prostoru, a svoje oduševljenje uređenjem pokuzuju i naši pacijenti - zaključuje dr. Davor Luetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:35