stdClass Object ( [id] => 1244362 [title] => Splitski poduzetnik otvoreno o problemima: ‘Zbog licemjerja vladajućih ne možemo naprijed, ponašamo se kao pijani milijunaši, a Grad životari! Neshvatljiva mu je jedna stvar [alias] => splitski-poduzetnik-otvoreno-o-problemima-zbog-licemjerja-vladajucih-ne-mozemo-naprijed-ponasamo-se-kao-pijani-milijunasi-a-grad-zivotari-neshvatljiva-mu-je-jedna-stvar [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitske se vlasti mijenjaju, a mnogi problemi koji pritišću grad - ostaju. Kao sjena se za nama vuku desetljećima. Situacija je tim gora ako jedna garnitura odradi tek četiri godine mandata u Banovini, što je nedovoljno da se izguraju veći gradski projekti, a to je u Splitu postalo pravilo, konstanta.

Upravo je na velikim gradskim projektima radio Krešimir Budiša, savjetnik bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare (HDZ). Budiša, dugogodišnji poduzetnik, po završetku mandata neopterećen dnevnom politikom i javnim mnijenjem koje mjeri svaku izgovorenu riječ, otvoreno progovara o kroničnim splitskim bolestima kojima je pokušao naći lijeka.

---

image

Budiša i bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara kojemu je bio savjetnik

Nikola Vilić/Cropix
---

Legendarni splitski gradonačelnik Jakša Miličić kaže da je Split “siromah sa cilindrom na glavi”. Je li Grad danas, kada se u njemu pogonjen Ultrom zakotrljao turizam, konačno napunio blagajnu?

– Nažalost, nije. I to je veliki problem. Imate grad u kojem je cijena stambenog kvadrata dosegla vrtoglavih pet tisuća eura, tako skupe stanove mahom kupuje i naš svijet, a istovremeno je lokalna samouprava siromašna?!

U gradu se s turizmom pojavio veliki novac, ali od njega Split kao zajednica ima malu ili gotovo nikakvu korist. Poražavajuća je činjenica da Grad raspolaže s tek deset do petnaest milijuna eura slobodnog kapitala za komunalne investicije, kao što su izgradnja ili popravak cesta, vrtića i škola u njegovoj nadležnosti.

Za sve ostalo mora se zaduživati. Apsurdno je da se zbog turizma u Splitu vrti veliki kapital, a da Grad od toga, ponavljam, ubire malo i ništa - kaže Budiša.

Podsjeća na to da se još u mandatu bivšeg gradonačelnika planiralo podići porez privatnim iznajmljivačima, ne da bi ih se “ogulilo”, već da bi taj novac Grad uložio u infrastrukturu koja je, zbog velikog broja turista, opterećena u špici sezone. Tako se građanima koji ne žive izravno od turizma željelo pokazati da od njega baš svi imamo koristi.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

- Iako smo predlagali zaista simbolično povećanje, puno manje od onoga koje zagovara sadašnja garnitura s gradonačelnikom Puljkom na čelu, doživjeli smo velike napade sa svih strana. Neki od članova tadašnje stranke Pametno, koji su danas postali dio nove gradske vlasti, žestoko su nas kritizirali zbog predloženog povećanja, da bi sada odlučili odrezati porez iznajmljivačima do zakonskog maksimuma!

To je licemjerje zbog kojeg Grad ne može naprijed. Dok su bili u opoziciji nije ih bilo briga za gradske prihode, a sad kad su dobili vlast, promijenili su kut gledanja. Shvatili su da bez povećanja prihoda ne mogu realizirati ništa od onoga što su obećali biračima. Svaka najava dizanja kredita, čak i u godini najteže situacije s koronavirusom, dočekana je na nož, a danas predlažu kredite od 800 milijuna kuna. Gdje su sad priče iz kampanje o smanjenju prireza? - pita Budiša.

Turistički apsurdi

Grad Split, tumači naš sugovornik, životari od prireza i poreza na dohodak. Ugostitelji su ti, napominje, koji između ostalih u značajnoj mjeri doprinose gradskom proračunu.

– No, vidim da su sada upravo oni u fokusu nove gradske vlasti. Naravno da treba ukloniti ilegalne štekate, no zbog pojedinaca koji krše zakon ne treba na sve ugostitelje gledati kao na prevarante i lopove, već naprotiv, kao na činjenicu da su Split stavili na gastronomsku kartu svijeta. Zapravo, oni uopće nisu glavni problem.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Grad i ostali u lancu donositelja odluka griješe kad su u pitanju kiosci s brzom prehranom i pekarnice koje niču na sve strane, a od kojih, za razliku od pravih ugostitelja koji plaćaju najam javnih površina, ali i poreze i prireze na brojne zaposlene - ima puno manje koristi.

Neshvatljivo je da u Marmontovoj ulici, koja bi u turističkom gradu morala biti “high street”, i u kojoj bi vlasnici najpoznatijih brendova trebali plaćati visoki najam, otvaraju trgovine s pecivom, pizzom na komade i krumpirićima.

To su apsurdi splitskog turizma. Umjesto da najatraktivnije lokacije donose Splitu i najveće prihode i slika su našeg turizma, mi se prema njima odnosimo kao da su na teškoj periferiji - kaže Budiša, pa pokušava proniknuti zašto je tomu tako.

Neshvaćanje pojma prihoda i održivosti grada i gradskih investicija najveći je problem.

Iz toga se nerijetko loša atmosfera u javnosti, koja se u tren stvori oko bilo čega što predloži vlast, a da bi predložena investicija imala ikakvu održivost. Na sami spomen promjena diže se galama.

- Primjer iz našeg mandata je adrenalinski park na Marjanu. Postoji li nešto banalnije? Drvene sprave za rekreaciju u šumi oko kojih u zadnjem selu na svijetu ne bi bilo rasprave jer su danas adrenalinski parkovi posvuda i svi ih s radošću prihvaćaju, ali ne - u Splitu je i to bila tema oko koje su se lomila koplja i govorilo o “ekocidu”. U tom smo smislu pravi majstori destrukcije - konstatira Budiša.

Najapsurdnije je da novca ima: slijeva se iz Europske unije, i to ne samo iz fondova. Tu je, naime, i Europska banka za obnovu i razvoj. Ona je Splitu osigurala bespovratnih 700 tisuća eura za izradu master plana kojim se utvrđuju osnovne smjernice razvoja grada. Budiša je svojski bio angažiran oko tog projekta, međutim, danas strahuje za njegovu budućnost. Masterplan studija razvoja Splita trebala bi biti kamen temeljac njegove budućnosti, no hoće li i kada?

---

image

Industrijska zona Kopilica i Stinice 

Tom Dubravec/Cropix
---

– Tužno je da gradske vlasti često ne mare za kontinuitet, a svi nasljeđujemo projekte i probleme onih koji su prije nas upravljali Splitom. Novac za master studiju kojom bi se osmislio razvoj grada u idućih pedeset godina dobila je vlast Ive Baldasara.

Taj smo projekt našli u ladici gdje je godinu i pol dana kupio prašinu pa su ga oživotvorili. Napadali su nas da su to obične projekcije i puke želje, ne shvaćajući da su se prvi put oko master plana našli svi dionici koji su nužno međusobno povezani kad je riječ o velikim gradskim projektima, kao što je, recimo, Istočna obala.

Možete vi u Banovini sto puta govoriti o njezinu uređenju, ali bez HŽ-a koji je vlasnik golemog prostora na željezničkom kolodvoru, ne možete naprijed. I upravo ta master studija, koju imaju svi veliki europski gradovi, trasira put kojim treba ići.

Njezini se potpisnici, a tu je riječ o brojnim gradskim, županijskim i državnim institucijama i tvrtkama, obvezuju zajednički rješavati određene probleme i projekte, a ne ih u startu zaustavljati potpuno oprečnim vizijama razvoja jednog te istog prostora.

Primjer dobrih efekata koje je proizvela master studija razvoja Splita jest taj da smo u dogovoru s HŽ-om uspjeli “skratiti” prugu s 450 na 200 metara, te s pet na dva kolosijeka. Tako je Split dobio značajan prostor za uređenje šireg prostora Istočne obale - veli Budiša.

---

image

Istočna obala SaŠa BuriĆ/Cropix

---

Pijani milijunaši

Što je sa izlazom iz Gradske luke? Nova gradska vlast koju čini Centar organizirala je novi anketni natječaj s drukčijim projektnim zadatkom i traženjem novog rješenja.

– Mislim da su odustali od onoga što smo predložili i što bi financirali EBRD i državne tvrtke HŽ i HC. Problem je što se o gradskim projektima ne razmišlja cjelovito. Primjerice, ako gradite neku vrstu pothodnika, tunela ispod kojeg bi prolazila cesta kojom bi se riješio krkljanac u Gradskoj luci u špici sezone, i nove terminale, ne može se cijeli prostor najvrjednijih kvadrata u Splitu potrošiti na ceste i javne sadržaje, tako da on mora imati svoj nadomjestak u sadržajima oko i iznad njega, kako bi se od tih prihoda ta infrastruktura u budućnosti održavala, a ne da bude prepuštena propadanju, kao što je ovdje često slučaj.

Nije samo bitno realizirati projekt nego ga učiniti održivim, a to mnogi u Splitu ne shvaćaju. Ovdje svi nešto traže, a ne pitaju odakle će se namaknuti taj novac. To je naš glavni problem. Bojim se da smo žrtve jednog gubitničkog mentaliteta jer sve vidimo u sivim, pesimističnim tonovima, za razliku, recimo, od stranaca koji Split doživljavaju kao raj na zemlji – rezimira Budiša.

Kad će se grad ekonomski osoviti na svoje noge?

– Kad valorizira velike zapuštene zone grada poput Kopilice i Dračevca. Mi smo pokrenuli rješenje na Dračevcu. U toj samo prvoj centralnoj zgradi tehnološkog centra može raditi sedamsto do osamsto ljudi, on će funkcionirati kao nova splitska poslovna zona i poduzetnički inkubator, ali i kongresni prostor.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

U zgradi koja se gradi bit će sva potrebna infrastruktura na koju će se naslanjati poduzetnici koji tu razvijaju ozbiljan posao. Jedan zapušteni prostor na ulazu u grad tako će dobiti svoj smisao. Tu će se otvarati nova radna mjesta, a Grad će kroz prirez i druga davanja ubirati prihode. Radi se o novih 18.500 kvadrata prostora, a ukupno je planirano i do 130.000 m2.

Tako sutra može biti i s Kopilicom. Ne predviđa master studija bez veze most koji bi gradske luke do Stinica i Kaštela spojio Split s ulazom na autocestu u Vučevicu. Split bi na taj način dobio novi centar, i poslovni i javni, i novi ulaz u grad, a povijesna jezgra ne bi bila pod tako silnim pritiskom turista i domaćih ljeti, jer bi se središte grada znatno proširilo prema sjeveru. Taj se prijedlog iz master plana vezan za most našao u današnjem GUP-u, no smjernice za razvoj Kopilice, nažalost, nisu – napominje naš sugovornik.

Neshvatljivo mu je, veli, da se ponašamo kao pijani milijunaši. Na najatraktivnijim pozicijama u gradu su nam zgrade gradske uprave i HZMO-a, a nema te sredine koja takve pozicije od milijun dolara ne bi iskoristila u turističke svrhe i na njima zarađivala silan novac.

– Ovako imamo apsurd da se ispred zgrade Mirovinskog osiguranja ljeti veže pola svjetske čarter flote i najskuplje jahte na svijetu! Isto vrijedi i za Banovinu, koju treba iseliti. Što ćemo sutra s prostorom na kojem je danas “Brodosplit”?

Strah je ikoga i postaviti to pitanje u javnosti. Kažemo, nema se gdje graditi stanove pa su preskupi, a doslovno trećina splitskog poluotoka su zapuštene bivše industrijske zone. Vidite, i to je jedno od pitanja koje regulira master studija razvoja, jer su to problemi i projekti koji se ne mogu riješiti za mandat ili dva, već zahtijevaju kontinuitet vlasti u nizu – objašnjava Budiša, a mi ga podsjećamo na to da je upravo Žnjan zapeo zbog takvog (dis)kontinuiteta. Samo ga se prebacuje sljedećima u Banovini kao vrući krumpir.

Neisplativ projekt      

– Nakon micanja bespravnih ugostiteljskih objekata napravili smo silan posao u vezi Žnjana koji je, nažalost, nevidljiv. Toliko je dokumentacije pripremljeno da bi se uopće moglo početi s radovima da je to nevjerojatno. Treba otvoreno reći da je Žnjan jako skup projekt koji nikada neće vratiti uloženi novac, ali će biti održiv. Od koncesija će moći zarađivati dovoljno novca da bi se taj golemi prostor održavao. Da nije tako, ništa od onoga što planiramo na Žnjanu ne bi imalo smisla – kaže Budiša.

Žnjan je, ističe, pravi primjer našeg neprepoznavanja bogatstva kojim kao zajednica raspolažemo.

---

image

Žnjanski plato

Saša Burić/Cropix
---

– Možete li zamisliti grad koji ima sto tisuća kvadrata zemljišta uz more, a ne stavlja ga u funkciju zarade i općeg gospodarskog razvoja? Eto, to je danas Žnjan. Velim, mi smo dokumentaciju pripremili, no bojim se da je nova garnitura već izgubila dragocjeno vrijeme kad je u pitanju započinjanje ovog vrlo važnog projekta, gubeći se u kadroviranju u tvrtki Žnjan – ističe Budiša.

Gradu je potreban konsenzus njegovih najvažnijih aktera o razvoju i budućnosti Splita. Radujemo se s jedne strane dolasku turista, a s druge bismo ukinuli svaku moguću zabavu u povijesnoj jezgri.

– To je kontradiktorno. Nije problem u raspojasanim turistima, nego u nama. Oni su se nabili u centar grada jer mi druge prostore, poput spomenutog Žnjana, Kopilice, Uvale Supavla, Dračevca, pa i Karepovca koji bi se trebao zatvoriti otvaranjem Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici – nismo ili nismo još stavili u funkciju.

Da je tako, onda Split ne bi bio samo Pjaca, Get i i Riva, pa ni buke ne bi bilo kao što je sada za ljetnih mjeseci. Split nije samo Palača, ima života i drugim dijelovima grada, samo ga treba osmisliti, a realno i od negdje financirati velike urbane projekte, a to možete samo ako pametno koristite prednosti, pa i najvrjednije lokacije koje imate - zaključuje Budiša.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BEZ DLAKE NA JEZIKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BEZ DLAKE NA JEZIKU 2 0 12169 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-22 07:43:11 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-28 11:47:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-28 11:47:20 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4904 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitski poduzetnik otvoreno o problemima: 'Zbog licemjerja vladajućih ne možemo naprijed, ponašamo se kao pijani milijunaši, a Grad životari! Neshvatljiva mu je jedna stvar [metakey] => Krešimir Budiša, turizam, Dračevac, porez za iznajmljivače, izlaz iz gradske luke, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/22\/23851016.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/12662552.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/18227342.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/23507336.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/23098224.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/23713383.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/23851014.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/12142878.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/22379230.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/23543000.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/23878119.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/23828730.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/22\/23434604.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Budi\u0161a i biv\u0161i gradona\u010delnik Andro Krstulovi\u0107 Opara kojemu je bio savjetnik<\/p>","","

Industrijska zona Kopilica i Stinice\u00a0<\/p>","

\u017dnjanski plato<\/p>","

Isto\u010dna obala Sa\u0160a Buri\u0106\/Cropix<\/p>","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1274","hd_23851016_1920.jpg":"1920x1080","k_23851016_1280.jpg":"1280x1280","k_23851016_1024.jpg":"1024x1024","k_23851016_640.jpg":"640x640","k_23851016_480.jpg":"480x480","k_23851016_340.jpg":"340x340","k_23851016_220.jpg":"220x220","o_23851016_1280.jpg":"1280x849","o_23851016_1024.jpg":"1024x679","o_23851016_640.jpg":"640x424","o_23851016_480.jpg":"480x318","o_23851016_340.jpg":"340x225","o_23851016_220.jpg":"220x145","h_23851016_1280.jpg":"1280x854","h_23851016_1024.jpg":"1024x683","h_23851016_640.jpg":"640x427","h_23851016_480.jpg":"480x320","h_23851016_340.jpg":"340x227","h_23851016_220.jpg":"220x147","pp_23851016_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851016_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851016_640.jpg":"640x814","pp_23851016_480.jpg":"480x611","pp_23851016_340.jpg":"340x432","pp_23851016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_12662552_1920.jpg":"1920x1080","k_12662552_1280.jpg":"1280x1280","k_12662552_1024.jpg":"1024x1024","k_12662552_640.jpg":"640x640","k_12662552_480.jpg":"480x480","k_12662552_340.jpg":"340x340","k_12662552_220.jpg":"220x220","o_12662552_1280.jpg":"1280x852","o_12662552_1024.jpg":"1024x681","o_12662552_640.jpg":"640x426","o_12662552_480.jpg":"480x319","o_12662552_340.jpg":"340x226","o_12662552_220.jpg":"220x146","h_12662552_1280.jpg":"1280x854","h_12662552_1024.jpg":"1024x683","h_12662552_640.jpg":"640x427","h_12662552_480.jpg":"480x320","h_12662552_340.jpg":"340x227","h_12662552_220.jpg":"220x147","pp_12662552_1280.jpg":"1280x1628","pp_12662552_1024.jpg":"1024x1303","pp_12662552_640.jpg":"640x814","pp_12662552_480.jpg":"480x611","pp_12662552_340.jpg":"340x432","pp_12662552_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2698","hd_18227342_1920.jpg":"1920x1080","k_18227342_1280.jpg":"1280x1280","k_18227342_1024.jpg":"1024x1024","k_18227342_640.jpg":"640x640","k_18227342_480.jpg":"480x480","k_18227342_340.jpg":"340x340","k_18227342_220.jpg":"220x220","o_18227342_1280.jpg":"1280x1798","o_18227342_1024.jpg":"1024x1438","o_18227342_640.jpg":"640x899","o_18227342_480.jpg":"480x674","o_18227342_340.jpg":"340x477","o_18227342_220.jpg":"220x309","h_18227342_1280.jpg":"1280x854","h_18227342_1024.jpg":"1024x683","h_18227342_640.jpg":"640x427","h_18227342_480.jpg":"480x320","h_18227342_340.jpg":"340x227","h_18227342_220.jpg":"220x147","pp_18227342_1280.jpg":"1280x1628","pp_18227342_1024.jpg":"1024x1303","pp_18227342_640.jpg":"640x814","pp_18227342_480.jpg":"480x611","pp_18227342_340.jpg":"340x432","pp_18227342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1172","hd_23507336_1920.jpg":"1920x1080","k_23507336_1280.jpg":"1280x1280","k_23507336_1024.jpg":"1024x1024","k_23507336_640.jpg":"640x640","k_23507336_480.jpg":"480x480","k_23507336_340.jpg":"340x340","k_23507336_220.jpg":"220x220","o_23507336_1280.jpg":"1280x781","o_23507336_1024.jpg":"1024x625","o_23507336_640.jpg":"640x390","o_23507336_480.jpg":"480x293","o_23507336_340.jpg":"340x207","o_23507336_220.jpg":"220x134","h_23507336_1280.jpg":"1280x854","h_23507336_1024.jpg":"1024x683","h_23507336_640.jpg":"640x427","h_23507336_480.jpg":"480x320","h_23507336_340.jpg":"340x227","h_23507336_220.jpg":"220x147","pp_23507336_1280.jpg":"1280x1628","pp_23507336_1024.jpg":"1024x1303","pp_23507336_640.jpg":"640x814","pp_23507336_480.jpg":"480x611","pp_23507336_340.jpg":"340x432","pp_23507336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23098224_1920.jpg":"1920x1080","k_23098224_1280.jpg":"1280x1280","k_23098224_1024.jpg":"1024x1024","k_23098224_640.jpg":"640x640","k_23098224_480.jpg":"480x480","k_23098224_340.jpg":"340x340","k_23098224_220.jpg":"220x220","o_23098224_1280.jpg":"1280x853","o_23098224_1024.jpg":"1024x682","o_23098224_640.jpg":"640x426","o_23098224_480.jpg":"480x320","o_23098224_340.jpg":"340x226","o_23098224_220.jpg":"220x146","h_23098224_1280.jpg":"1280x854","h_23098224_1024.jpg":"1024x683","h_23098224_640.jpg":"640x427","h_23098224_480.jpg":"480x320","h_23098224_340.jpg":"340x227","h_23098224_220.jpg":"220x147","pp_23098224_1280.jpg":"1280x1628","pp_23098224_1024.jpg":"1024x1303","pp_23098224_640.jpg":"640x814","pp_23098224_480.jpg":"480x611","pp_23098224_340.jpg":"340x432","pp_23098224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23713383_1920.jpg":"1920x1080","k_23713383_1280.jpg":"1280x1280","k_23713383_1024.jpg":"1024x1024","k_23713383_640.jpg":"640x640","k_23713383_480.jpg":"480x480","k_23713383_340.jpg":"340x340","k_23713383_220.jpg":"220x220","o_23713383_1280.jpg":"1280x720","o_23713383_1024.jpg":"1024x576","o_23713383_640.jpg":"640x360","o_23713383_480.jpg":"480x270","o_23713383_340.jpg":"340x191","o_23713383_220.jpg":"220x123","h_23713383_1280.jpg":"1280x854","h_23713383_1024.jpg":"1024x683","h_23713383_640.jpg":"640x427","h_23713383_480.jpg":"480x320","h_23713383_340.jpg":"340x227","h_23713383_220.jpg":"220x147","pp_23713383_1280.jpg":"1280x1628","pp_23713383_1024.jpg":"1024x1303","pp_23713383_640.jpg":"640x814","pp_23713383_480.jpg":"480x611","pp_23713383_340.jpg":"340x432","pp_23713383_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851014_1920.jpg":"1920x1080","k_23851014_1280.jpg":"1280x1280","k_23851014_1024.jpg":"1024x1024","k_23851014_640.jpg":"640x640","k_23851014_480.jpg":"480x480","k_23851014_340.jpg":"340x340","k_23851014_220.jpg":"220x220","o_23851014_1280.jpg":"1280x853","o_23851014_1024.jpg":"1024x682","o_23851014_640.jpg":"640x426","o_23851014_480.jpg":"480x320","o_23851014_340.jpg":"340x226","o_23851014_220.jpg":"220x146","h_23851014_1280.jpg":"1280x854","h_23851014_1024.jpg":"1024x683","h_23851014_640.jpg":"640x427","h_23851014_480.jpg":"480x320","h_23851014_340.jpg":"340x227","h_23851014_220.jpg":"220x147","pp_23851014_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851014_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851014_640.jpg":"640x814","pp_23851014_480.jpg":"480x611","pp_23851014_340.jpg":"340x432","pp_23851014_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1467x981","hd_12142878_1920.jpg":"1920x1080","k_12142878_1280.jpg":"1280x1280","k_12142878_1024.jpg":"1024x1024","k_12142878_640.jpg":"640x640","k_12142878_480.jpg":"480x480","k_12142878_340.jpg":"340x340","k_12142878_220.jpg":"220x220","o_12142878_1280.jpg":"1280x855","o_12142878_1024.jpg":"1024x684","o_12142878_640.jpg":"640x427","o_12142878_480.jpg":"480x320","o_12142878_340.jpg":"340x227","o_12142878_220.jpg":"220x147","h_12142878_1280.jpg":"1280x854","h_12142878_1024.jpg":"1024x683","h_12142878_640.jpg":"640x427","h_12142878_480.jpg":"480x320","h_12142878_340.jpg":"340x227","h_12142878_220.jpg":"220x147","pp_12142878_1280.jpg":"1280x1628","pp_12142878_1024.jpg":"1024x1303","pp_12142878_640.jpg":"640x814","pp_12142878_480.jpg":"480x611","pp_12142878_340.jpg":"340x432","pp_12142878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22379230_1920.jpg":"1920x1080","k_22379230_1280.jpg":"1280x1280","k_22379230_1024.jpg":"1024x1024","k_22379230_640.jpg":"640x640","k_22379230_480.jpg":"480x480","k_22379230_340.jpg":"340x340","k_22379230_220.jpg":"220x220","o_22379230_1280.jpg":"1280x853","o_22379230_1024.jpg":"1024x682","o_22379230_640.jpg":"640x426","o_22379230_480.jpg":"480x320","o_22379230_340.jpg":"340x226","o_22379230_220.jpg":"220x146","h_22379230_1280.jpg":"1280x854","h_22379230_1024.jpg":"1024x683","h_22379230_640.jpg":"640x427","h_22379230_480.jpg":"480x320","h_22379230_340.jpg":"340x227","h_22379230_220.jpg":"220x147","pp_22379230_1280.jpg":"1280x1628","pp_22379230_1024.jpg":"1024x1303","pp_22379230_640.jpg":"640x814","pp_22379230_480.jpg":"480x611","pp_22379230_340.jpg":"340x432","pp_22379230_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1240","hd_23543000_1920.jpg":"1920x1080","k_23543000_1280.jpg":"1280x1280","k_23543000_1024.jpg":"1024x1024","k_23543000_640.jpg":"640x640","k_23543000_480.jpg":"480x480","k_23543000_340.jpg":"340x340","k_23543000_220.jpg":"220x220","o_23543000_1280.jpg":"1280x826","o_23543000_1024.jpg":"1024x661","o_23543000_640.jpg":"640x413","o_23543000_480.jpg":"480x310","o_23543000_340.jpg":"340x219","o_23543000_220.jpg":"220x142","h_23543000_1280.jpg":"1280x854","h_23543000_1024.jpg":"1024x683","h_23543000_640.jpg":"640x427","h_23543000_480.jpg":"480x320","h_23543000_340.jpg":"340x227","h_23543000_220.jpg":"220x147","pp_23543000_1280.jpg":"1280x1628","pp_23543000_1024.jpg":"1024x1303","pp_23543000_640.jpg":"640x814","pp_23543000_480.jpg":"480x611","pp_23543000_340.jpg":"340x432","pp_23543000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23878119_1920.jpg":"1920x1080","k_23878119_1280.jpg":"1280x1280","k_23878119_1024.jpg":"1024x1024","k_23878119_640.jpg":"640x640","k_23878119_480.jpg":"480x480","k_23878119_340.jpg":"340x340","k_23878119_220.jpg":"220x220","o_23878119_1280.jpg":"1280x854","o_23878119_1024.jpg":"1024x683","o_23878119_640.jpg":"640x427","o_23878119_480.jpg":"480x320","o_23878119_340.jpg":"340x227","o_23878119_220.jpg":"220x146","h_23878119_1280.jpg":"1280x854","h_23878119_1024.jpg":"1024x683","h_23878119_640.jpg":"640x427","h_23878119_480.jpg":"480x320","h_23878119_340.jpg":"340x227","h_23878119_220.jpg":"220x147","pp_23878119_1280.jpg":"1280x1628","pp_23878119_1024.jpg":"1024x1303","pp_23878119_640.jpg":"640x814","pp_23878119_480.jpg":"480x611","pp_23878119_340.jpg":"340x432","pp_23878119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_23828730_1920.jpg":"1920x1080","k_23828730_1280.jpg":"1280x1280","k_23828730_1024.jpg":"1024x1024","k_23828730_640.jpg":"640x640","k_23828730_480.jpg":"480x480","k_23828730_340.jpg":"340x340","k_23828730_220.jpg":"220x220","o_23828730_1280.jpg":"1280x821","o_23828730_1024.jpg":"1024x657","o_23828730_640.jpg":"640x410","o_23828730_480.jpg":"480x308","o_23828730_340.jpg":"340x218","o_23828730_220.jpg":"220x141","h_23828730_1280.jpg":"1280x854","h_23828730_1024.jpg":"1024x683","h_23828730_640.jpg":"640x427","h_23828730_480.jpg":"480x320","h_23828730_340.jpg":"340x227","h_23828730_220.jpg":"220x147","pp_23828730_1280.jpg":"1280x1628","pp_23828730_1024.jpg":"1024x1303","pp_23828730_640.jpg":"640x814","pp_23828730_480.jpg":"480x611","pp_23828730_340.jpg":"340x432","pp_23828730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1321","hd_23434604_1920.jpg":"1920x1080","k_23434604_1280.jpg":"1280x1280","k_23434604_1024.jpg":"1024x1024","k_23434604_640.jpg":"640x640","k_23434604_480.jpg":"480x480","k_23434604_340.jpg":"340x340","k_23434604_220.jpg":"220x220","o_23434604_1280.jpg":"1280x880","o_23434604_1024.jpg":"1024x704","o_23434604_640.jpg":"640x440","o_23434604_480.jpg":"480x330","o_23434604_340.jpg":"340x233","o_23434604_220.jpg":"220x151","h_23434604_1280.jpg":"1280x854","h_23434604_1024.jpg":"1024x683","h_23434604_640.jpg":"640x427","h_23434604_480.jpg":"480x320","h_23434604_340.jpg":"340x227","h_23434604_220.jpg":"220x147","pp_23434604_1280.jpg":"1280x1628","pp_23434604_1024.jpg":"1024x1303","pp_23434604_640.jpg":"640x814","pp_23434604_480.jpg":"480x611","pp_23434604_340.jpg":"340x432","pp_23434604_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15001296 Threads: 3 Questions: 3150657783 Slow queries: 7032554 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234972407 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitski-poduzetnik-otvoreno-o-problemima-zbog-licemjerja-vladajucih-ne-mozemo-naprijed-ponasamo-se-kao-pijani-milijunasi-a-grad-zivotari-neshvatljiva-mu-je-jedna-stvar-1244362 [printLink] => /split/splitski-poduzetnik-otvoreno-o-problemima-zbog-licemjerja-vladajucih-ne-mozemo-naprijed-ponasamo-se-kao-pijani-milijunasi-a-grad-zivotari-neshvatljiva-mu-je-jedna-stvar-1244362?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 343717 [name] => krešimir budiša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-budisa [link] => /tag/kresimir-budisa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 281475 [name] => turizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turizam [link] => /tag/turizam ) [2] => stdClass Object ( [id] => 331228 [name] => dračevac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dracevac [link] => /tag/dracevac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 698439 [name] => porez za iznajmljivače [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-28 12:48:01 [main_article_id] => 0 [alias] => porez-za-iznajmljivace [link] => /tag/porez-za-iznajmljivace ) [4] => stdClass Object ( [id] => 698440 [name] => izlaz iz gradske luke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-28 12:48:01 [main_article_id] => 0 [alias] => izlaz-iz-gradske-luke [link] => /tag/izlaz-iz-gradske-luke ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BEZ DLAKE NA JEZIKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski poduzetnik otvoreno o problemima: ‘Zbog licemjerja vladajućih ne možemo naprijed, ponašamo se kao pijani milijunaši, a Grad životari! Neshvatljiva mu je jedna stvar [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23851016.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23851016.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/12662552.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Budiša i bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara kojemu je bio savjetnik

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/18227342.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23507336.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Industrijska zona Kopilica i Stinice 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23098224.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Žnjanski plato

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23713383.jpg [title] =>

Istočna obala SaŠa BuriĆ/Cropix

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23851014.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/12142878.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/22379230.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23543000.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23878119.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23828730.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/22/23434604.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Splitske se vlasti mijenjaju, a mnogi problemi koji pritišću grad - ostaju. Kao sjena se za nama vuku desetljećima. Situacija je tim gora ako jedna garnitura odradi tek četiri godine mandata u Banovini, što je nedovoljno da se izguraju veći gradski projekti, a to je u Splitu postalo pravilo, konstanta.

Upravo je na velikim gradskim projektima radio Krešimir Budiša, savjetnik bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare (HDZ). Budiša, dugogodišnji poduzetnik, po završetku mandata neopterećen dnevnom politikom i javnim mnijenjem koje mjeri svaku izgovorenu riječ, otvoreno progovara o kroničnim splitskim bolestima kojima je pokušao naći lijeka.

---

image

Budiša i bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara kojemu je bio savjetnik

Nikola Vilić/Cropix
---

Legendarni splitski gradonačelnik Jakša Miličić kaže da je Split “siromah sa cilindrom na glavi”. Je li Grad danas, kada se u njemu pogonjen Ultrom zakotrljao turizam, konačno napunio blagajnu?

– Nažalost, nije. I to je veliki problem. Imate grad u kojem je cijena stambenog kvadrata dosegla vrtoglavih pet tisuća eura, tako skupe stanove mahom kupuje i naš svijet, a istovremeno je lokalna samouprava siromašna?!

U gradu se s turizmom pojavio veliki novac, ali od njega Split kao zajednica ima malu ili gotovo nikakvu korist. Poražavajuća je činjenica da Grad raspolaže s tek deset do petnaest milijuna eura slobodnog kapitala za komunalne investicije, kao što su izgradnja ili popravak cesta, vrtića i škola u njegovoj nadležnosti.

Za sve ostalo mora se zaduživati. Apsurdno je da se zbog turizma u Splitu vrti veliki kapital, a da Grad od toga, ponavljam, ubire malo i ništa - kaže Budiša.

Podsjeća na to da se još u mandatu bivšeg gradonačelnika planiralo podići porez privatnim iznajmljivačima, ne da bi ih se “ogulilo”, već da bi taj novac Grad uložio u infrastrukturu koja je, zbog velikog broja turista, opterećena u špici sezone. Tako se građanima koji ne žive izravno od turizma željelo pokazati da od njega baš svi imamo koristi.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

- Iako smo predlagali zaista simbolično povećanje, puno manje od onoga koje zagovara sadašnja garnitura s gradonačelnikom Puljkom na čelu, doživjeli smo velike napade sa svih strana. Neki od članova tadašnje stranke Pametno, koji su danas postali dio nove gradske vlasti, žestoko su nas kritizirali zbog predloženog povećanja, da bi sada odlučili odrezati porez iznajmljivačima do zakonskog maksimuma!

To je licemjerje zbog kojeg Grad ne može naprijed. Dok su bili u opoziciji nije ih bilo briga za gradske prihode, a sad kad su dobili vlast, promijenili su kut gledanja. Shvatili su da bez povećanja prihoda ne mogu realizirati ništa od onoga što su obećali biračima. Svaka najava dizanja kredita, čak i u godini najteže situacije s koronavirusom, dočekana je na nož, a danas predlažu kredite od 800 milijuna kuna. Gdje su sad priče iz kampanje o smanjenju prireza? - pita Budiša.

Turistički apsurdi

Grad Split, tumači naš sugovornik, životari od prireza i poreza na dohodak. Ugostitelji su ti, napominje, koji između ostalih u značajnoj mjeri doprinose gradskom proračunu.

– No, vidim da su sada upravo oni u fokusu nove gradske vlasti. Naravno da treba ukloniti ilegalne štekate, no zbog pojedinaca koji krše zakon ne treba na sve ugostitelje gledati kao na prevarante i lopove, već naprotiv, kao na činjenicu da su Split stavili na gastronomsku kartu svijeta. Zapravo, oni uopće nisu glavni problem.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Grad i ostali u lancu donositelja odluka griješe kad su u pitanju kiosci s brzom prehranom i pekarnice koje niču na sve strane, a od kojih, za razliku od pravih ugostitelja koji plaćaju najam javnih površina, ali i poreze i prireze na brojne zaposlene - ima puno manje koristi.

Neshvatljivo je da u Marmontovoj ulici, koja bi u turističkom gradu morala biti “high street”, i u kojoj bi vlasnici najpoznatijih brendova trebali plaćati visoki najam, otvaraju trgovine s pecivom, pizzom na komade i krumpirićima.

To su apsurdi splitskog turizma. Umjesto da najatraktivnije lokacije donose Splitu i najveće prihode i slika su našeg turizma, mi se prema njima odnosimo kao da su na teškoj periferiji - kaže Budiša, pa pokušava proniknuti zašto je tomu tako.

Neshvaćanje pojma prihoda i održivosti grada i gradskih investicija najveći je problem.

Iz toga se nerijetko loša atmosfera u javnosti, koja se u tren stvori oko bilo čega što predloži vlast, a da bi predložena investicija imala ikakvu održivost. Na sami spomen promjena diže se galama.

- Primjer iz našeg mandata je adrenalinski park na Marjanu. Postoji li nešto banalnije? Drvene sprave za rekreaciju u šumi oko kojih u zadnjem selu na svijetu ne bi bilo rasprave jer su danas adrenalinski parkovi posvuda i svi ih s radošću prihvaćaju, ali ne - u Splitu je i to bila tema oko koje su se lomila koplja i govorilo o “ekocidu”. U tom smo smislu pravi majstori destrukcije - konstatira Budiša.

Najapsurdnije je da novca ima: slijeva se iz Europske unije, i to ne samo iz fondova. Tu je, naime, i Europska banka za obnovu i razvoj. Ona je Splitu osigurala bespovratnih 700 tisuća eura za izradu master plana kojim se utvrđuju osnovne smjernice razvoja grada. Budiša je svojski bio angažiran oko tog projekta, međutim, danas strahuje za njegovu budućnost. Masterplan studija razvoja Splita trebala bi biti kamen temeljac njegove budućnosti, no hoće li i kada?

---

image

Industrijska zona Kopilica i Stinice 

Tom Dubravec/Cropix
---

– Tužno je da gradske vlasti često ne mare za kontinuitet, a svi nasljeđujemo projekte i probleme onih koji su prije nas upravljali Splitom. Novac za master studiju kojom bi se osmislio razvoj grada u idućih pedeset godina dobila je vlast Ive Baldasara.

Taj smo projekt našli u ladici gdje je godinu i pol dana kupio prašinu pa su ga oživotvorili. Napadali su nas da su to obične projekcije i puke želje, ne shvaćajući da su se prvi put oko master plana našli svi dionici koji su nužno međusobno povezani kad je riječ o velikim gradskim projektima, kao što je, recimo, Istočna obala.

Možete vi u Banovini sto puta govoriti o njezinu uređenju, ali bez HŽ-a koji je vlasnik golemog prostora na željezničkom kolodvoru, ne možete naprijed. I upravo ta master studija, koju imaju svi veliki europski gradovi, trasira put kojim treba ići.

Njezini se potpisnici, a tu je riječ o brojnim gradskim, županijskim i državnim institucijama i tvrtkama, obvezuju zajednički rješavati određene probleme i projekte, a ne ih u startu zaustavljati potpuno oprečnim vizijama razvoja jednog te istog prostora.

Primjer dobrih efekata koje je proizvela master studija razvoja Splita jest taj da smo u dogovoru s HŽ-om uspjeli “skratiti” prugu s 450 na 200 metara, te s pet na dva kolosijeka. Tako je Split dobio značajan prostor za uređenje šireg prostora Istočne obale - veli Budiša.

---

image

Istočna obala SaŠa BuriĆ/Cropix

---

Pijani milijunaši

Što je sa izlazom iz Gradske luke? Nova gradska vlast koju čini Centar organizirala je novi anketni natječaj s drukčijim projektnim zadatkom i traženjem novog rješenja.

– Mislim da su odustali od onoga što smo predložili i što bi financirali EBRD i državne tvrtke HŽ i HC. Problem je što se o gradskim projektima ne razmišlja cjelovito. Primjerice, ako gradite neku vrstu pothodnika, tunela ispod kojeg bi prolazila cesta kojom bi se riješio krkljanac u Gradskoj luci u špici sezone, i nove terminale, ne može se cijeli prostor najvrjednijih kvadrata u Splitu potrošiti na ceste i javne sadržaje, tako da on mora imati svoj nadomjestak u sadržajima oko i iznad njega, kako bi se od tih prihoda ta infrastruktura u budućnosti održavala, a ne da bude prepuštena propadanju, kao što je ovdje često slučaj.

Nije samo bitno realizirati projekt nego ga učiniti održivim, a to mnogi u Splitu ne shvaćaju. Ovdje svi nešto traže, a ne pitaju odakle će se namaknuti taj novac. To je naš glavni problem. Bojim se da smo žrtve jednog gubitničkog mentaliteta jer sve vidimo u sivim, pesimističnim tonovima, za razliku, recimo, od stranaca koji Split doživljavaju kao raj na zemlji – rezimira Budiša.

Kad će se grad ekonomski osoviti na svoje noge?

– Kad valorizira velike zapuštene zone grada poput Kopilice i Dračevca. Mi smo pokrenuli rješenje na Dračevcu. U toj samo prvoj centralnoj zgradi tehnološkog centra može raditi sedamsto do osamsto ljudi, on će funkcionirati kao nova splitska poslovna zona i poduzetnički inkubator, ali i kongresni prostor.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

U zgradi koja se gradi bit će sva potrebna infrastruktura na koju će se naslanjati poduzetnici koji tu razvijaju ozbiljan posao. Jedan zapušteni prostor na ulazu u grad tako će dobiti svoj smisao. Tu će se otvarati nova radna mjesta, a Grad će kroz prirez i druga davanja ubirati prihode. Radi se o novih 18.500 kvadrata prostora, a ukupno je planirano i do 130.000 m2.

Tako sutra može biti i s Kopilicom. Ne predviđa master studija bez veze most koji bi gradske luke do Stinica i Kaštela spojio Split s ulazom na autocestu u Vučevicu. Split bi na taj način dobio novi centar, i poslovni i javni, i novi ulaz u grad, a povijesna jezgra ne bi bila pod tako silnim pritiskom turista i domaćih ljeti, jer bi se središte grada znatno proširilo prema sjeveru. Taj se prijedlog iz master plana vezan za most našao u današnjem GUP-u, no smjernice za razvoj Kopilice, nažalost, nisu – napominje naš sugovornik.

Neshvatljivo mu je, veli, da se ponašamo kao pijani milijunaši. Na najatraktivnijim pozicijama u gradu su nam zgrade gradske uprave i HZMO-a, a nema te sredine koja takve pozicije od milijun dolara ne bi iskoristila u turističke svrhe i na njima zarađivala silan novac.

– Ovako imamo apsurd da se ispred zgrade Mirovinskog osiguranja ljeti veže pola svjetske čarter flote i najskuplje jahte na svijetu! Isto vrijedi i za Banovinu, koju treba iseliti. Što ćemo sutra s prostorom na kojem je danas “Brodosplit”?

Strah je ikoga i postaviti to pitanje u javnosti. Kažemo, nema se gdje graditi stanove pa su preskupi, a doslovno trećina splitskog poluotoka su zapuštene bivše industrijske zone. Vidite, i to je jedno od pitanja koje regulira master studija razvoja, jer su to problemi i projekti koji se ne mogu riješiti za mandat ili dva, već zahtijevaju kontinuitet vlasti u nizu – objašnjava Budiša, a mi ga podsjećamo na to da je upravo Žnjan zapeo zbog takvog (dis)kontinuiteta. Samo ga se prebacuje sljedećima u Banovini kao vrući krumpir.

Neisplativ projekt      

– Nakon micanja bespravnih ugostiteljskih objekata napravili smo silan posao u vezi Žnjana koji je, nažalost, nevidljiv. Toliko je dokumentacije pripremljeno da bi se uopće moglo početi s radovima da je to nevjerojatno. Treba otvoreno reći da je Žnjan jako skup projekt koji nikada neće vratiti uloženi novac, ali će biti održiv. Od koncesija će moći zarađivati dovoljno novca da bi se taj golemi prostor održavao. Da nije tako, ništa od onoga što planiramo na Žnjanu ne bi imalo smisla – kaže Budiša.

Žnjan je, ističe, pravi primjer našeg neprepoznavanja bogatstva kojim kao zajednica raspolažemo.

---

image

Žnjanski plato

Saša Burić/Cropix
---

– Možete li zamisliti grad koji ima sto tisuća kvadrata zemljišta uz more, a ne stavlja ga u funkciju zarade i općeg gospodarskog razvoja? Eto, to je danas Žnjan. Velim, mi smo dokumentaciju pripremili, no bojim se da je nova garnitura već izgubila dragocjeno vrijeme kad je u pitanju započinjanje ovog vrlo važnog projekta, gubeći se u kadroviranju u tvrtki Žnjan – ističe Budiša.

Gradu je potreban konsenzus njegovih najvažnijih aktera o razvoju i budućnosti Splita. Radujemo se s jedne strane dolasku turista, a s druge bismo ukinuli svaku moguću zabavu u povijesnoj jezgri.

– To je kontradiktorno. Nije problem u raspojasanim turistima, nego u nama. Oni su se nabili u centar grada jer mi druge prostore, poput spomenutog Žnjana, Kopilice, Uvale Supavla, Dračevca, pa i Karepovca koji bi se trebao zatvoriti otvaranjem Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici – nismo ili nismo još stavili u funkciju.

Da je tako, onda Split ne bi bio samo Pjaca, Get i i Riva, pa ni buke ne bi bilo kao što je sada za ljetnih mjeseci. Split nije samo Palača, ima života i drugim dijelovima grada, samo ga treba osmisliti, a realno i od negdje financirati velike urbane projekte, a to možete samo ako pametno koristite prednosti, pa i najvrjednije lokacije koje imate - zaključuje Budiša.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Nikola Vilić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Saša Burić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Budiša i bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara kojemu je bio savjetnik

Tom Dubravec/Cropix

Industrijska zona Kopilica i Stinice 

Saša Burić/Cropix

Žnjanski plato


Istočna obala SaŠa BuriĆ/Cropix

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-poduzetnik-otvoreno-o-problemima-zbog-licemjerja-vladajucih-ne-mozemo-naprijed-ponasamo-se-kao-pijani-milijunasi-a-grad-zivotari-neshvatljiva-mu-je-jedna-stvar-1244362 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d6ca9a8e86972ebe196fe770cf1946594fd34403 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+poduzetnik+otvoreno+o+problemima%3A+%E2%80%98Zbog+licemjerja+vladaju%C4%87ih+ne+mo%C5%BEemo+naprijed%2C+pona%C5%A1amo+se+kao+pijani+milijuna%C5%A1i%2C+a+Grad+%C5%BEivotari%21+Neshvatljiva+mu+je+jedna+stvar&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-poduzetnik-otvoreno-o-problemima-zbog-licemjerja-vladajucih-ne-mozemo-naprijed-ponasamo-se-kao-pijani-milijunasi-a-grad-zivotari-neshvatljiva-mu-je-jedna-stvar-1244362 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-poduzetnik-otvoreno-o-problemima-zbog-licemjerja-vladajucih-ne-mozemo-naprijed-ponasamo-se-kao-pijani-milijunasi-a-grad-zivotari-neshvatljiva-mu-je-jedna-stvar-1244362 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BEZ DLAKE NA JEZIKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitBEZ DLAKE NA JEZIKU

Splitski poduzetnik otvoreno o problemima: ‘Zbog licemjerja vladajućih ne možemo naprijed, ponašamo se kao pijani milijunaši, a Grad životari! Neshvatljiva mu je jedna stvar

Piše Saša Ljubičić
28. studenog 2022. - 12:47

Splitske se vlasti mijenjaju, a mnogi problemi koji pritišću grad - ostaju. Kao sjena se za nama vuku desetljećima. Situacija je tim gora ako jedna garnitura odradi tek četiri godine mandata u Banovini, što je nedovoljno da se izguraju veći gradski projekti, a to je u Splitu postalo pravilo, konstanta.

Upravo je na velikim gradskim projektima radio Krešimir Budiša, savjetnik bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare (HDZ). Budiša, dugogodišnji poduzetnik, po završetku mandata neopterećen dnevnom politikom i javnim mnijenjem koje mjeri svaku izgovorenu riječ, otvoreno progovara o kroničnim splitskim bolestima kojima je pokušao naći lijeka.

Legendarni splitski gradonačelnik Jakša Miličić kaže da je Split “siromah sa cilindrom na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:12