stdClass Object ( [id] => 1014930 [title] => Splitski Odjel zdravstvenih studija sluša burzu rada i bilo naroda: na Sestrinstvo primaju novih 60 kandidata, a uskoro kreće i Studij radne terapije [alias] => splitski-odjel-zdravstvenih-studija-slusa-burzu-rada-i-bilo-naroda-na-sestrinstvo-primaju-novih-60-kandidata-a-uskoro-krece-i-studij-radne-terapije [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U uvjetima ove strašne pandemije koronavirusa kada na dnevnoj bazi i u Hrvatskoj brojimo zaražene, pa i mrtve, jasno je, kao možda i nikada do sada, koliko su nam važni liječnici i medicinske sestre. Oni su danas glavne zvijezde, oni su na prvoj crti borbe protiv koronavirusa.

Medicinskog osoblja u Hrvatskoj manjka već niz godina, a teško je i zamisliti što će biti s listama čekanja jednom kad ova pandemija prođe, a mora proći, budući da se u bolnicama obavljaju samo najnužnije operacije, a sve što se može odgoditi je odgođeno. 

Zato je, zaista, dobra vijest da je Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, jedan od najpopularnijih kod studenata u posljednje vrijeme, najavio kako uskoro počinje s izvođenjem izvanrednog sveučilišnog preddiplomskog studija Sestrinstvo s godišnjom kvotom od 60 studenata. Razlog za to su, za Universitas govori osnivač i pročelnik Odjela prof.dr. Stipan Janković, velike potrebe tržišta radne snage, do čega se došlo anketiranjem poslodavaca i medicinskih sestara u gradu Splitu i Splitsko – dalmatinskoj županiji.

Prof. dr. Janković je prije skoro deset godina pokrenuo ovaj Sveučilišni odjel i to kao izričitu volju Medicinskog fakulteta i apsolutni prioritet u smislu daljnjeg razvoja Sveučilišta u Splitu, a to je bio i vrlo važan uvjet u pretpristupnim pregovorima za prijem RH u EU kod zatvaranja poglavlja visoko obrazovanje.

- Studij je pokrenut u akademskoj godini 2011./12, a za redovne studente upisna kvota nije se mijenjala od početka do danas, te smo svake godine upisivali po stotinu redovitih studenata.

S vremenom smo razmjerno dinamici kadrovskog popunjavanja, posebno znanstveno – nastavnim kadrovima, otvarali i diplomske studije, te smo do sada otvorili i kontinuirano se izvode diplomski studiji Sestrinstva, Radiološke tehnologije i Fizioterapije - kazao je prof.dr. Janković

Posljednjih godina vaši su studiji među najpopularnijim u državi? Koliki je broj prijava u odnosu na broj upisanih i hoće li se povećavati?

- U pravu ste. Naši studiji su stvarno među najpopularnijima u Hrvatskoj. Za njih postoji veliki interes te se svake godine javlja znatno veći broj od upisnih kvota. I ne samo to, iz godine u godinu javljaju se sve bolji i bolji studenti.

Iako se i otpočetka rada Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija do danas javljaju ponajbolji studenti na naše studijske programe, u tekućoj akademskoj godini prosječan broj bodova za sve studijske smjerove je za oko 150 do 200 veći u odnosu na prvu akademsku godinu 2011./12. Nadalje, što je veoma važno za ocjenu motiviranosti naših studenata, prosječni postotak osipanja studenata ja 2,3 posto godišnje u posljednjih devet godina.

Što se tiče atraktivnosti naših studijskih programa, u nekoliko novinskih izvješća prije nekoliko godina, od pet najatraktivnijih studijskih programa na Sveučilištu u Splitu bila su tri naša sveučilišna preddiplomska studijska programa.

Koji je profil vašeg prosječnog brucoša? Jesu li to 18-godišnjaci koji tek izlaze iz srednje škole ili su to postojeći zdravstveni radnici koji se žele dodatno obrazovati?

- Naši prosječni studenti iz kvote državne mature su tek završeni srednjoškolci, najčešće gimnazijalci te u manjem broju kandidati sa završenom srednjom medicinskom školom. Po svakoj upisnoj kvoti putem razredbenog ispita upisuju se i studentice i studenti stariji od 24 godine (po dvoje studenata na četiri studijska smjera i 10 na Sestrinstvo).

Odakle vam sve dolaze studenti i je li više žena ili muškaraca?

- Studenti nam dolaze zapravo iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svakako najviše iz Splitsko-dalmatinske županije, ali i prosječno svake godine otprilike jedna trećina svih upisanih studenata je izvan naše županije. Inače, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija je „dizajniran“ za potrebe četiriju dalmatinskih županija po hrvatskom modelu sveučilišnog obrazovanja zdravstvenih radnika, potpuno usklađen s hrvatskim i europskim kvalifikacijskim okvirom (HKO i EKO).

Što se tiče odnosa žena i muškaraca upisanih na naše studijske programe, daleko je veći broj žena, preko 80 posto u odnosu na muškarce.

Je li im problem naći posao i gdje se najčešće zapošljavaju?

- O tome nemamo sasvim precizne podatke, ali iskustveno znamo da se lako zapošljavaju u najvećem broju u KBC-u Split i drugim našim nastavnim bazama, kako i u gradskim bolnicama naše regije, ali i u različitim privatnim ordinacijama, ili čak otvaraju i vlastite male ordinacije ovisno o vrsti završenog studijskog programa i razini. Naši diplomirani studenti su pak mahom zaposleni i vraćaju se na svoja radna mjesta sa znatno proširenim i kvalitetnijim kompetencijama i mogućnostima daljnjeg napredovanja.

Inače, prema podacima HZZ-a za posljednje dvije godine, mali je broj nezaposlenih naših završenih studenata, u postotcima upravo toliki da poslodavci mogu obaviti kvalitetan izbor među njima.

Hoćete li, po uzoru na Medicinski fakultet u Splitu, uvesti i studije na engleskom?

- Za sada nemamo studije na engleskom jeziku zbog nepovoljnih prostornih i kadrovskih uvjeta. No, zahvaljujući razumijevanju i naporima rektora Sveučilišta prof. dr. sc. Dragana Ljutića i sveučilišnog Senata taj problem se počeo konačno rješavati. Na prijedlog rektora započeli su pregovori o kupnji prostora u blizini Medicinskog fakulteta i KBC-a Split – bolnica Križine, koji bi nakon preuređenja u potpunosti zadovoljio naše potrebe. Paralelno s tim radi se na ubrzanom kadrovskom popunjavanju SOZS-a osobito znanstvenonastavnim i nužnim administrativnim kadrovima. Zahvaljujući tome i uviđajući relativno brza rješenja, mi smo to nazvali novim početkom Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija. I jedno i drugo je od krucijalne važnosti za uspješnu reakreditaciju te potpuno osamostaljenje fakulteta te njegovo prerastanje u samostalnu sastavnicu Sveučilišta u Splitu – Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu.

Za sada se mogu samo pojedini predmeti izvoditi na engleskom jeziku, a kada se prostorno, kadrovski i s opremom kompletiramo, moći ćemo svakako izvoditi i studije na engleskom jeziku za što već imamo ponude o takovim zajedničkim projektima s norveškim sveučilištem NTNU iz Trondheima.

Kada planirate startati sa Studijem radne terapije, što je najavljivao rektor?

- Inicijativa rektora prof. Dragana Ljutića za pokretanje Studija radne terapije javila se krajem prošle i početkom ove kalendarske godine, jer taj studij prirodno spada u naše područje edukacije studenata, ali i naš izvorni program mogućih studija na SOZS-u, odnosno FZS-u. Već smo obavili pripreme i izravne kontakte s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika koji zajedno s nama rade na tom projektu. Ideja je napraviti kvalitetan projekt koji bi se pod vodstvom eminentnih stručnjaka iz EU-a te suradnicima s Medicinskog fakulteta i SOZS-a te do sada diplomiranih zaposlenika ove struke koji rade u Splitu i županiji financirao europskim sredstvima uključivši i financiranje prvih godina studija.

Što je još u planu?

- Kako je u aktu o osnivanju SOZS-a zapisano, SOZS može izvoditi kako sveučilišne, tako i stručne studije. Zahvaljujući tome planiramo pokrenuti studij higijeničara u dentalnoj medicini, studij protetskih tehničara, tehničara za ortopedska pomagala...

U zajednici s nedavno osnovanom Konferencijom fakulteta zdravstvenih studija Republike Hrvatske započeli smo razgovore o ujednačavanju kurikuluma naših studijskih smjerova, kako bismo povećali mobilnost unutar hrvatske države, izradu kvalitetnih knjižica kliničkih vještina i, što je osobito važno, zajedničko pokretanje pojedinih doktorskih studija.

U skoroj budućnosti, za nekoliko mjeseci organizirali smo Dane Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, koji će trajati pet do šest dana, a sadržavat će brojne aktivnosti.  Nakon ljetne stanke uslijediti će proces re-reakreditacije SOZS-a, traženje dopusnice za osnivanje Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, uređenje i opremanje vlastitog poslovnog prostora...

Krajnji naš cilj je do kraja ustrojiti i izvoditi sveučilišne, a prema potrebama tržišta rada i stručne preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studijske programe, obavljati stručni i znanstveni rad u području Biomedicine i zdravstva, te ustrojiti i provoditi izdavačku i bibliotečnu djelatnost za potrebe nastave, te stručnog i znanstvenog rada.

---

Što se sve nudi na Odjelu zdravstvenih studija i koji su uvjeti upisa?


Na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija organizirani su sljedeći studijski programi:

PREDDIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJI

Sestrinstvo, ukupno mjesta: 40 (30 iz sustava državne mature, 10 iz kvote razredbenog ispita, odnosno starijih od 24 godine)

Fizioterapija, ukupno mjesta: 15 (13 iz sustava državne mature, 2 iz kvote razredbenog ispita, odnosno starijih od 24 godine)

Primaljstvo, ukupno mjesta: 15 (13 iz sustava državne mature, 2 iz kvote razredbenog ispita, odnosno starijih od 24 godine)

Radiološka tehnologija, ukupno mjesta: 15 (13 iz sustava državne mature, 2 iz kvote razredbenog ispita, odnosno starijih od 24 godine)

Medicinsko-laboratorijska dijagnostika, ukupno mjesta: 15 (13 iz sustava državne mature, 2 iz kvote razredbenog ispita, odnosno starijih od 24 godine)

DIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJI

Diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo, 25 studenata

Diplomski sveučilišni studij Fizioterapija, 20 studenata

Diplomski sveučilišni studij Radiološka tehnologija, 20 studenata

 

IZVANREDNI PREDDIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJ SESTRINSTVO

60 studenata (od travnja 2020. godine)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najtraženiji faks [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => najtraženiji faks 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-07 13:39:07 [created_by] => 3111 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-08 13:54:51 [modified_by] => 3111 [publish_up] => 2020-04-08 13:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/07\/13317050.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/07\/13060336.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/07\/13317030.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/07\/13317026.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/07\/13317020.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/07\/13060334.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/HANZA MEDIA","Jakov Prki\u0107\/HANZA MEDIA","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Prof.dr. Stipan Jankovi\u0107: Planiramo pokrenuti studij higijeni\u010dara u dentalnoj medicini, studij protetskih tehni\u010dara, tehni\u010dara za ortopedska pomagala...","Odjel zdravstvenih studija djeluje u zgradi\u00a0Sveu\u010dili\u0161ne knji\u017enice u Splitu","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_13317050_1280.jpg":"1280x1280","k_13317050_1024.jpg":"1024x1024","k_13317050_640.jpg":"640x640","k_13317050_480.jpg":"480x480","k_13317050_340.jpg":"340x340","k_13317050_220.jpg":"220x220","o_13317050_1280.jpg":"1280x853","o_13317050_1024.jpg":"1024x682","o_13317050_640.jpg":"640x426","o_13317050_480.jpg":"480x320","o_13317050_340.jpg":"340x226","o_13317050_220.jpg":"220x146","h_13317050_1280.jpg":"1280x854","h_13317050_1024.jpg":"1024x683","h_13317050_640.jpg":"640x427","h_13317050_480.jpg":"480x320","h_13317050_340.jpg":"340x227","h_13317050_220.jpg":"220x147","pp_13317050_1280.jpg":"1006x1280","pp_13317050_1024.jpg":"805x1024","pp_13317050_640.jpg":"503x640","pp_13317050_480.jpg":"377x480","pp_13317050_340.jpg":"267x340","pp_13317050_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1236","k_13060336_1280.jpg":"1280x1280","k_13060336_1024.jpg":"1024x1024","k_13060336_640.jpg":"640x640","k_13060336_480.jpg":"480x480","k_13060336_340.jpg":"340x340","k_13060336_220.jpg":"220x220","o_13060336_1280.jpg":"1280x824","o_13060336_1024.jpg":"1024x659","o_13060336_640.jpg":"640x412","o_13060336_480.jpg":"480x309","o_13060336_340.jpg":"340x218","o_13060336_220.jpg":"220x141","h_13060336_1280.jpg":"1280x854","h_13060336_1024.jpg":"1024x683","h_13060336_640.jpg":"640x427","h_13060336_480.jpg":"480x320","h_13060336_340.jpg":"340x227","h_13060336_220.jpg":"220x147","pp_13060336_1280.jpg":"1006x1280","pp_13060336_1024.jpg":"805x1024","pp_13060336_640.jpg":"503x640","pp_13060336_480.jpg":"377x480","pp_13060336_340.jpg":"267x340","pp_13060336_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13317030_1280.jpg":"1280x1280","k_13317030_1024.jpg":"1024x1024","k_13317030_640.jpg":"640x640","k_13317030_480.jpg":"480x480","k_13317030_340.jpg":"340x340","k_13317030_220.jpg":"220x220","o_13317030_1280.jpg":"1280x853","o_13317030_1024.jpg":"1024x682","o_13317030_640.jpg":"640x426","o_13317030_480.jpg":"480x320","o_13317030_340.jpg":"340x226","o_13317030_220.jpg":"220x146","h_13317030_1280.jpg":"1280x854","h_13317030_1024.jpg":"1024x683","h_13317030_640.jpg":"640x427","h_13317030_480.jpg":"480x320","h_13317030_340.jpg":"340x227","h_13317030_220.jpg":"220x147","pp_13317030_1280.jpg":"1006x1280","pp_13317030_1024.jpg":"805x1024","pp_13317030_640.jpg":"503x640","pp_13317030_480.jpg":"377x480","pp_13317030_340.jpg":"267x340","pp_13317030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13317026_1280.jpg":"1280x1280","k_13317026_1024.jpg":"1024x1024","k_13317026_640.jpg":"640x640","k_13317026_480.jpg":"480x480","k_13317026_340.jpg":"340x340","k_13317026_220.jpg":"220x220","o_13317026_1280.jpg":"1280x853","o_13317026_1024.jpg":"1024x682","o_13317026_640.jpg":"640x426","o_13317026_480.jpg":"480x320","o_13317026_340.jpg":"340x226","o_13317026_220.jpg":"220x146","h_13317026_1280.jpg":"1280x854","h_13317026_1024.jpg":"1024x683","h_13317026_640.jpg":"640x427","h_13317026_480.jpg":"480x320","h_13317026_340.jpg":"340x227","h_13317026_220.jpg":"220x147","pp_13317026_1280.jpg":"1006x1280","pp_13317026_1024.jpg":"805x1024","pp_13317026_640.jpg":"503x640","pp_13317026_480.jpg":"377x480","pp_13317026_340.jpg":"267x340","pp_13317026_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","k_13317020_1280.jpg":"1280x1280","k_13317020_1024.jpg":"1024x1024","k_13317020_640.jpg":"640x640","k_13317020_480.jpg":"480x480","k_13317020_340.jpg":"340x340","k_13317020_220.jpg":"220x220","o_13317020_1280.jpg":"1280x870","o_13317020_1024.jpg":"1024x696","o_13317020_640.jpg":"640x435","o_13317020_480.jpg":"480x326","o_13317020_340.jpg":"340x231","o_13317020_220.jpg":"220x149","h_13317020_1280.jpg":"1280x854","h_13317020_1024.jpg":"1024x683","h_13317020_640.jpg":"640x427","h_13317020_480.jpg":"480x320","h_13317020_340.jpg":"340x227","h_13317020_220.jpg":"220x147","pp_13317020_1280.jpg":"1006x1280","pp_13317020_1024.jpg":"805x1024","pp_13317020_640.jpg":"503x640","pp_13317020_480.jpg":"377x480","pp_13317020_340.jpg":"267x340","pp_13317020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1235","k_13060334_1280.jpg":"1280x1280","k_13060334_1024.jpg":"1024x1024","k_13060334_640.jpg":"640x640","k_13060334_480.jpg":"480x480","k_13060334_340.jpg":"340x340","k_13060334_220.jpg":"220x220","o_13060334_1280.jpg":"1280x823","o_13060334_1024.jpg":"1024x658","o_13060334_640.jpg":"640x411","o_13060334_480.jpg":"480x308","o_13060334_340.jpg":"340x218","o_13060334_220.jpg":"220x141","h_13060334_1280.jpg":"1280x854","h_13060334_1024.jpg":"1024x683","h_13060334_640.jpg":"640x427","h_13060334_480.jpg":"480x320","h_13060334_340.jpg":"340x227","h_13060334_220.jpg":"220x147","pp_13060334_1280.jpg":"1006x1280","pp_13060334_1024.jpg":"805x1024","pp_13060334_640.jpg":"503x640","pp_13060334_480.jpg":"377x480","pp_13060334_340.jpg":"267x340","pp_13060334_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7744575 Threads: 1 Questions: 1631592441 Slow queries: 4848646 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111283513 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitski-odjel-zdravstvenih-studija-slusa-burzu-rada-i-bilo-naroda-na-sestrinstvo-primaju-novih-60-kandidata-a-uskoro-krece-i-studij-radne-terapije-1014930 [printLink] => /split/splitski-odjel-zdravstvenih-studija-slusa-burzu-rada-i-bilo-naroda-na-sestrinstvo-primaju-novih-60-kandidata-a-uskoro-krece-i-studij-radne-terapije-1014930?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605700 [name] => odjel zdravstvenih studija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:53:53 [main_article_id] => 0 [alias] => odjel-zdravstvenih-studija [link] => /tag/odjel-zdravstvenih-studija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605701 [name] => medicinske sestre split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:53:53 [main_article_id] => 0 [alias] => medicinske-sestre-split [link] => /tag/medicinske-sestre-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 420888 [name] => Stipan janković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stipan-jankovic [link] => /tag/stipan-jankovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 235248 [name] => Sveučilište u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveuciliste-u-splitu [link] => /tag/sveuciliste-u-splitu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najtraženiji faks [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski Odjel zdravstvenih studija sluša burzu rada i bilo naroda: na Sestrinstvo primaju novih 60 kandidata, a uskoro kreće i Studij radne terapije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3111 [name] => Diana Barbarić [username] => diana-barbari [email] => diana-barbari@sd.hr [password] => $2y$10$TgGal197j7nS31typ4yMh.ij7cGZinZUyNYE5yXdu6k7UZUh/oru6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/diana-barbaric-3111 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1629 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b5bdeb0a848ebe05496b9ad281421f26?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/07/13317050.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Prof.dr. Stipan Janković: Planiramo pokrenuti studij higijeničara u dentalnoj medicini, studij protetskih tehničara, tehničara za ortopedska pomagala... [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/07/13317050.jpg [title] => Prof.dr. Stipan Janković: Planiramo pokrenuti studij higijeničara u dentalnoj medicini, studij protetskih tehničara, tehničara za ortopedska pomagala... Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/07/13060336.jpg [title] => Odjel zdravstvenih studija djeluje u zgradi Sveučilišne knjižnice u Splitu Jakov Prkić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/07/13317030.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/07/13317026.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/07/13317020.jpg [title] => Vladimir Dugandzic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/07/13060334.jpg [title] => Jakov Prkić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U uvjetima ove strašne pandemije koronavirusa kada na dnevnoj bazi i u Hrvatskoj brojimo zaražene, pa i mrtve, jasno je, kao možda i nikada do sada, koliko su nam važni liječnici i medicinske sestre. Oni su danas glavne zvijezde, oni su na prvoj crti borbe protiv koronavirusa.

Medicinskog osoblja u Hrvatskoj manjka već niz godina, a teško je i zamisliti što će biti s listama čekanja jednom kad ova pandemija prođe, a mora proći, budući da se u bolnicama obavljaju samo najnužnije operacije, a sve što se može odgoditi je odgođeno. 

Zato je, zaista, dobra vijest da je Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, jedan od najpopularnijih kod studenata u posljednje vrijeme, najavio kako uskoro počinje s izvođenjem izvanrednog sveučilišnog preddiplomskog studija Sestrinstvo s godišnjom kvotom od 60 studenata. Razlog za to su, za Universitas govori osnivač i pročelnik Odjela prof.dr. Stipan Janković, velike potrebe tržišta radne snage, do čega se došlo anketiranjem poslodavaca i medicinskih sestara u gradu Splitu i Splitsko – dalmatinskoj županiji.

Prof. dr. Janković je prije skoro deset godina pokrenuo ovaj Sveučilišni odjel i to kao izričitu volju Medicinskog fakulteta i apsolutni prioritet u smislu daljnjeg razvoja Sveučilišta u Splitu, a to je bio i vrlo važan uvjet u pretpristupnim pregovorima za prijem RH u EU kod zatvaranja poglavlja visoko obrazovanje.

- Studij je pokrenut u akademskoj godini 2011./12, a za redovne studente upisna kvota nije se mijenjala od početka do danas, te smo svake godine upisivali po stotinu redovitih studenata.

S vremenom smo razmjerno dinamici kadrovskog popunjavanja, posebno znanstveno – nastavnim kadrovima, otvarali i diplomske studije, te smo do sada otvorili i kontinuirano se izvode diplomski studiji Sestrinstva, Radiološke tehnologije i Fizioterapije - kazao je prof.dr. Janković

Posljednjih godina vaši su studiji među najpopularnijim u državi? Koliki je broj prijava u odnosu na broj upisanih i hoće li se povećavati?

- U pravu ste. Naši studiji su stvarno među najpopularnijima u Hrvatskoj. Za njih postoji veliki interes te se svake godine javlja znatno veći broj od upisnih kvota. I ne samo to, iz godine u godinu javljaju se sve bolji i bolji studenti.

Iako se i otpočetka rada Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija do danas javljaju ponajbolji studenti na naše studijske programe, u tekućoj akademskoj godini prosječan broj bodova za sve studijske smjerove je za oko 150 do 200 veći u odnosu na prvu akademsku godinu 2011./12. Nadalje, što je veoma važno za ocjenu motiviranosti naših studenata, prosječni postotak osipanja studenata ja 2,3 posto godišnje u posljednjih devet godina.

Što se tiče atraktivnosti naših studijskih programa, u nekoliko novinskih izvješća prije nekoliko godina, od pet najatraktivnijih studijskih programa na Sveučilištu u Splitu bila su tri naša sveučilišna preddiplomska studijska programa.

Koji je profil vašeg prosječnog brucoša? Jesu li to 18-godišnjaci koji tek izlaze iz srednje škole ili su to postojeći zdravstveni radnici koji se žele dodatno obrazovati?

- Naši prosječni studenti iz kvote državne mature su tek završeni srednjoškolci, najčešće gimnazijalci te u manjem broju kandidati sa završenom srednjom medicinskom školom. Po svakoj upisnoj kvoti putem razredbenog ispita upisuju se i studentice i studenti stariji od 24 godine (po dvoje studenata na četiri studijska smjera i 10 na Sestrinstvo).

Odakle vam sve dolaze studenti i je li više žena ili muškaraca?

- Studenti nam dolaze zapravo iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svakako najviše iz Splitsko-dalmatinske županije, ali i prosječno svake godine otprilike jedna trećina svih upisanih studenata je izvan naše županije. Inače, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija je „dizajniran“ za potrebe četiriju dalmatinskih županija po hrvatskom modelu sveučilišnog obrazovanja zdravstvenih radnika, potpuno usklađen s hrvatskim i europskim kvalifikacijskim okvirom (HKO i EKO).

Što se tiče odnosa žena i muškaraca upisanih na naše studijske programe, daleko je veći broj žena, preko 80 posto u odnosu na muškarce.

Je li im problem naći posao i gdje se najčešće zapošljavaju?

- O tome nemamo sasvim precizne podatke, ali iskustveno znamo da se lako zapošljavaju u najvećem broju u KBC-u Split i drugim našim nastavnim bazama, kako i u gradskim bolnicama naše regije, ali i u različitim privatnim ordinacijama, ili čak otvaraju i vlastite male ordinacije ovisno o vrsti završenog studijskog programa i razini. Naši diplomirani studenti su pak mahom zaposleni i vraćaju se na svoja radna mjesta sa znatno proširenim i kvalitetnijim kompetencijama i mogućnostima daljnjeg napredovanja.

Inače, prema podacima HZZ-a za posljednje dvije godine, mali je broj nezaposlenih naših završenih studenata, u postotcima upravo toliki da poslodavci mogu obaviti kvalitetan izbor među njima.

Hoćete li, po uzoru na Medicinski fakultet u Splitu, uvesti i studije na engleskom?

- Za sada nemamo studije na engleskom jeziku zbog nepovoljnih prostornih i kadrovskih uvjeta. No, zahvaljujući razumijevanju i naporima rektora Sveučilišta prof. dr. sc. Dragana Ljutića i sveučilišnog Senata taj problem se počeo konačno rješavati. Na prijedlog rektora započeli su pregovori o kupnji prostora u blizini Medicinskog fakulteta i KBC-a Split – bolnica Križine, koji bi nakon preuređenja u potpunosti zadovoljio naše potrebe. Paralelno s tim radi se na ubrzanom kadrovskom popunjavanju SOZS-a osobito znanstvenonastavnim i nužnim administrativnim kadrovima. Zahvaljujući tome i uviđajući relativno brza rješenja, mi smo to nazvali novim početkom Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija. I jedno i drugo je od krucijalne važnosti za uspješnu reakreditaciju te potpuno osamostaljenje fakulteta te njegovo prerastanje u samostalnu sastavnicu Sveučilišta u Splitu – Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu.

Za sada se mogu samo pojedini predmeti izvoditi na engleskom jeziku, a kada se prostorno, kadrovski i s opremom kompletiramo, moći ćemo svakako izvoditi i studije na engleskom jeziku za što već imamo ponude o takovim zajedničkim projektima s norveškim sveučilištem NTNU iz Trondheima.

Kada planirate startati sa Studijem radne terapije, što je najavljivao rektor?

- Inicijativa rektora prof. Dragana Ljutića za pokretanje Studija radne terapije javila se krajem prošle i početkom ove kalendarske godine, jer taj studij prirodno spada u naše područje edukacije studenata, ali i naš izvorni program mogućih studija na SOZS-u, odnosno FZS-u. Već smo obavili pripreme i izravne kontakte s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika koji zajedno s nama rade na tom projektu. Ideja je napraviti kvalitetan projekt koji bi se pod vodstvom eminentnih stručnjaka iz EU-a te suradnicima s Medicinskog fakulteta i SOZS-a te do sada diplomiranih zaposlenika ove struke koji rade u Splitu i županiji financirao europskim sredstvima uključivši i financiranje prvih godina studija.

Što je još u planu?

- Kako je u aktu o osnivanju SOZS-a zapisano, SOZS može izvoditi kako sveučilišne, tako i stručne studije. Zahvaljujući tome planiramo pokrenuti studij higijeničara u dentalnoj medicini, studij protetskih tehničara, tehničara za ortopedska pomagala...

U zajednici s nedavno osnovanom Konferencijom fakulteta zdravstvenih studija Republike Hrvatske započeli smo razgovore o ujednačavanju kurikuluma naših studijskih smjerova, kako bismo povećali mobilnost unutar hrvatske države, izradu kvalitetnih knjižica kliničkih vještina i, što je osobito važno, zajedničko pokretanje pojedinih doktorskih studija.

U skoroj budućnosti, za nekoliko mjeseci organizirali smo Dane Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, koji će trajati pet do šest dana, a sadržavat će brojne aktivnosti.  Nakon ljetne stanke uslijediti će proces re-reakreditacije SOZS-a, traženje dopusnice za osnivanje Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, uređenje i opremanje vlastitog poslovnog prostora...

Krajnji naš cilj je do kraja ustrojiti i izvoditi sveučilišne, a prema potrebama tržišta rada i stručne preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studijske programe, obavljati stručni i znanstveni rad u području Biomedicine i zdravstva, te ustrojiti i provoditi izdavačku i bibliotečnu djelatnost za potrebe nastave, te stručnog i znanstvenog rada.

---

Što se sve nudi na Odjelu zdravstvenih studija i koji su uvjeti upisa?


Na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija organizirani su sljedeći studijski programi:

PREDDIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJI

Sestrinstvo, ukupno mjesta: 40 (30 iz sustava državne mature, 10 iz kvote razredbenog ispita, odnosno starijih od 24 godine)

Fizioterapija, ukupno mjesta: 15 (13 iz sustava državne mature, 2 iz kvote razredbenog ispita, odnosno starijih od 24 godine)

Primaljstvo, ukupno mjesta: 15 (13 iz sustava državne mature, 2 iz kvote razredbenog ispita, odnosno starijih od 24 godine)

Radiološka tehnologija, ukupno mjesta: 15 (13 iz sustava državne mature, 2 iz kvote razredbenog ispita, odnosno starijih od 24 godine)

Medicinsko-laboratorijska dijagnostika, ukupno mjesta: 15 (13 iz sustava državne mature, 2 iz kvote razredbenog ispita, odnosno starijih od 24 godine)

DIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJI

Diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo, 25 studenata

Diplomski sveučilišni studij Fizioterapija, 20 studenata

Diplomski sveučilišni studij Radiološka tehnologija, 20 studenata

 

IZVANREDNI PREDDIPLOMSKI SVEUČILIŠNI STUDIJ SESTRINSTVO

60 studenata (od travnja 2020. godine)

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA Jakov Prkić/HANZA MEDIA Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Jakov Prkić/HANZA MEDIA
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA
Prof.dr. Stipan Janković: Planiramo pokrenuti studij higijeničara u dentalnoj medicini, studij protetskih tehničara, tehničara za ortopedska pomagala...
Jakov Prkić/HANZA MEDIA
Odjel zdravstvenih studija djeluje u zgradi Sveučilišne knjižnice u Splitu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-odjel-zdravstvenih-studija-slusa-burzu-rada-i-bilo-naroda-na-sestrinstvo-primaju-novih-60-kandidata-a-uskoro-krece-i-studij-radne-terapije-1014930 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=67c70a8f9ecbd069d06ab09c3223a912b7886575 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+Odjel+zdravstvenih+studija+slu%C5%A1a+burzu+rada+i+bilo+naroda%3A+na+Sestrinstvo+primaju+novih+60+kandidata%2C+a+uskoro+kre%C4%87e+i+Studij+radne+terapije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-odjel-zdravstvenih-studija-slusa-burzu-rada-i-bilo-naroda-na-sestrinstvo-primaju-novih-60-kandidata-a-uskoro-krece-i-studij-radne-terapije-1014930 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-odjel-zdravstvenih-studija-slusa-burzu-rada-i-bilo-naroda-na-sestrinstvo-primaju-novih-60-kandidata-a-uskoro-krece-i-studij-radne-terapije-1014930 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najtraženiji faks [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Splitnajtraženiji faks

Splitski Odjel zdravstvenih studija sluša burzu rada i bilo naroda: na Sestrinstvo primaju novih 60 kandidata, a uskoro kreće i Studij radne terapije

Piše PSD
8. travnja 2020. - 15:53
Prof.dr. Stipan Janković: Planiramo pokrenuti studij higijeničara u dentalnoj medicini, studij protetskih tehničara, tehničara za ortopedska pomagala...Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

U uvjetima ove strašne pandemije koronavirusa kada na dnevnoj bazi i u Hrvatskoj brojimo zaražene, pa i mrtve, jasno je, kao možda i nikada do sada, koliko su nam važni liječnici i medicinske sestre. Oni su danas glavne zvijezde, oni su na prvoj crti borbe protiv koronavirusa.

Medicinskog osoblja u Hrvatskoj manjka već niz godina, a teško je i zamisliti što će biti s listama čekanja jednom kad ova pandemija prođe, a mora proći, budući da se u bolnicama obavljaju samo najnužnije operacije, a sve što se može odgoditi je odgođeno. 

Zato je, zaista, dobra vijest da je Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, jedan od najpopularnijih kod studenata u posljednje vrijeme, najavio kako uskoro počinje s izvođenjem izvanrednog sveučilišnog preddiplomskog studija Sestrinstvo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 01:06