StoryEditorOCM
Splitpovišene tenzije

Splitska policija odgovorila na Ivoševićeve prozivke: ‘Da smo mi rekli njemu što je on nama, bi li to shvatio kao šalu?‘

Piše split sd
16. studenog 2023. - 17:20

Nakon što je dogradonačelnik Bojan ivošević jučer teško optužio policiju za "indiferentnost", "zloupotrebu položaja i ovlasti" te šurovanje s lokalnom mafijom, danas su mu iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske odgovorili s priopćenjem. 

Prenosimo ga u cijelosti:

"U Glagoljaškoj ulici u Splitu policija je poduzimala mjere i radnje koje su bile isključivo usmjerene na otklanjanje opasnost za ljude i imovinu, a sve to sukladno čl. 6 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Policijski službenici su radi ispunjenja ove zadaće bili na terenu do dolaska stručnih osoba iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita, koji su nakon jasne odluke o intervenciji preuzeli postupanje. Tada su također javno izneseni netočni i neistiniti navodi o postupanju policije. U ovom imovinsko-pravnom sporu policija sigurno nije institucija koja je u mogućnosti donijeti odluku o njegovom konačnom rješavaju jer se ne radi o nadležnosti policije, te smo jasno obrazložili što je tamo bila naša zadaća.

Tijekom postupanja na terenu,  03. studenog 2023.godine, na štetu policijskih službenika ostvarena su obilježja prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega je podnesena adekvatna prijava.

image
Josko Supic/Cropix

Postavlja se pitanje da su u sličnoj situaciji, definitivno povišenih tenzija, riječi "Vi ste maćani i niste normalni" bile upućene dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću, bi li on te riječi shvatio kao šalu ili bi podnio odgovarajuću prijavu. Mišljenja smo kako razina komunikacije u svakom kontaktu, osobnom ili putem društvenih mreža, posebno međusobna komunikacija predstavnika institucija, mora sadržavati određenu razinu ozbiljnosti i minimum poštovanja.

U svakom slučaj, pa i u slučajevima opisanim na profilu na društvenoj mreži,  kada smo utvrdili osnovanu sumnju potkrepljenu dokazima o nezakonitostima i nepravilnostima u radu policijskih službenika pokretali smo i provodili adekvatne kaznene i disciplinske postupke sukladno zakonu i to ćemo nastaviti činiti i dalje, što je minimum koji očekujemo od svake institucije.

image
Josko Supic/Cropix/Cropix

Dosadašnja komunikacija Policijske uprave splitsko-dalmatinske s predstavnicima Grada Splita, posebno s gradonačelnikom, uvijek je bila na dobroj razini, pa ovakav oblik komunikacije u odnosu na način i sadržaj djeluje u najmanju ruku zbunjujuće jer nije razvidno radi li se o službenom stavu Grada Splita ili stavu pojedinca.  

Policijska uprava splitsko-dalmatinska do sada je inicirala projekte i pružila potporu svim institucijama, posebno tijelima lokalne vlasti u planiranju i provedi projekata, posebno onih čiji je cilj podizanje razine sigurnosti i kvalitete življenja građana Splitsko-dalmatinske županije."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 09:20