StoryEditorOCM
Splituskrsni blagdani

Splitska policija izdala važno upozorenje vozačima; danas i sutra se očekuju velike gužve: ‘Nadzirat ćemo vas...‘

Piše split sd
29. ožujka 2024. - 12:29

Tijekom uskrsnih blagdana u značajnoj mjeri povećava se intenzitet prometa na cestama zbog odlaska većeg broja građana na putovanja, ali i tranzitnog prometa stranih državljana koji su na proputovanju kroz našu zemlju.

- Najveće povećanje prometa očekuje se danas, 29. ožujka, u poslijepodnevnim i večernjim satima, potom u subotu 30. ožujka u prijepodnevnim satima te u ponedjeljak 1. travnja, na glavnim prometnim pravcima koji vode iz unutrašnjosti prema moru, na autocesti, državnim cestama, ali i na graničnim prijelazima.

image
Paun Paunović/Iliustracija/Cropix

Uz pojačani cestovni promet očekuje se i povećanje broja putnika u željezničkom, zračnom i trajektnom prometu. Istovremeno, zbog općenito povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima - kazali su iz PU splitsko-dalmatinske. 

Većina prometnih nesreća događa se jer određeni broj sudionika u prometu grubo krši osnovne prometne propise. Policijski službenici će u dane produženog vikenda na svim važnijim cestovnim pravcima poduzimanjem pojačanih mjera i aktivnosti osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa, te ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji grubo krše prometna pravila i propise.

Aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije.

image
Josko Ponoš/Ilustracija/Cropix

Iz splitske policije poslali su priopćenje u kojem upozoravaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa. 

Posebno apeliramo na vozače da:

- prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme,

- prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama,

- na put kreću odmorni, odnosno ako su umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore,

- vežu se sigurnosnim pojasom,

- pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu,

- brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti,

- poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom),

- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,

- pri vožnji u kolonama, za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša, snijeg), povećaju razmak između vozila ispred, imajući na umu duži zaustavni put,

- za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača.

Savjeti i preporuke za vozače motocikala i mopeda:

- poštujte ograničenja dopuštene brzine,

- prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),

- provjerite tlak u gumama,

- na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine,

- ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga,

- prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga,

- vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika jer je to mrtvi kut za vozače ostalih vozila (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika),

- prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknite se dovoljno od središnje crte (vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju, glava vozača može se nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),

- ne vozite slalom između vozila,

- izbjegavajte vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,

- kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama,

- predviđajte poteze vozača (drugih) automobila,

- vozite se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe i

- poduzmite i sve drugo što je u vašoj moći kako biste bili sigurni u prometu.

Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, posebice u središtima gradova, prilazima većim trgovačkim centrima, na graničnim prijelazima, naplatnim kućicama na autocestama i slično, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi uskrsni blagdani protekli sa što manje stradalih na našim prometnicama" - apeliraju iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:33