StoryEditorOCM
Splituigrana skupina

Splitom opet haraju džeparošice! ‘Vidjeli smo točno kako operiraju, pazite posebno na ovim mjestima! A on sve nadgleda‘

Piše Petar Čikeš
27. travnja 2024. - 15:24

Da se turistička predsezona u Splitu dobro zahuktala saznala su i nedobronamjerna lica. Nakon što je problem džeparoša, po svjedočenju splitskih turističkih vodiča, bio nekoliko sezona storniran, ponovo se pojavio i zadaje glavobolje turistima i njihovim vodičima.

Turistički vodiči već neko vrijeme, uz trud da grupama gostiju prikažu ljepote splitske stare jezgre, moraju dodatne snage uložiti kako bi svoje klijente sačuvali od nekoliko dobro organiziranih džeparošica koje vrebaju na tuđe novčanike. 

– Zadnjih mjesec dana nekoliko džeparošica, pretpostavljam da su strankinje, se pojavilo i problem s njima je eskalirao. Morali smo kontaktirati policiju koja nam je obećala pomoći u rješavanju tog problema – rekao nam je Ivo Luketa, predsjednik Društva turističkih vodiča.

– Ne pretjerujem kad kažem da nam zadaju glavobolje. Moj kolega turistički vodič je nedavno morao ići u filipinsko veleposlanstvo u Zagrebu jer je gost Filipinac ostao bez dokumenata koji su bili u njegovom ukradenom novčaniku. Češće nestaju samo novci jer ih dokumenti stranaca ne zanimaju. Nedavno smo pronašli u parku dokumente korejskih turista koje su nezainteresirano bacili tu, zadržavši novce – dodao je.

image
Shutterstock

– Diskretno upozoravamo naše goste da paze na svoje vrijedne stvari jer to je objektivno jako loša reklama, ispadamo grad kriminala – zaključio je Luketa.

Anita Birimiša, tajnica Društva turističkih vodiča upozorava kako se radi o dobro prikrivenim kriminalcima koji se pojavljuju na našoj obali tobože kao sezonski radnici.

– Donedavno smo kao turistički vodiči bili u miru, ali sada je problem s džeparenjem turista u Splitu i Trogiru već postao pozamašan. Pojave se kao sezonski radnici i onda ordiniraju kao džeparoši. To je toliko neugodno da se ne usuđujemo izaći s grupama u grad bez da ih prethodno ne upozorimo da očekuju pokušaje džeparenja u centru grada. Vidimo ih po frekventnim mjestima u gradu: Peristil, ulaz u Podrume s rive, u Hrvojevoj ulici, Cardo, Zlatna vrata.

image
Vojko Bašić/Cropix

Zanimljivost ove pojave je da se radi o isključivo ženskim operativkama kojima koordinira, kaže nam naša sugovornica, muškarac iz sjene. 

– Jedan muškarac ih iz daljine nadgleda, to smo primijetili. Mi interno imamo WhatsApp grupu u kojoj se obavještavamo kad ih vidimo. Ja znam za tri džeparošice koje se maskiraju u turistkinje, nose u rukama mape grada, nose šešire velike, mimikriraju se. Vodiči imaju dobru suradnju s policijom, ali oni mogu uhititi te osobe jedino ako budu uhvaćene "s rukom u džepu".

Znak milosti prema svojim žrtvama džeparice pokazuju tako što ih, uglavnom, "barem" poštede nestanka osobnih dokumenata koje odbacuju na vidljivom mjestu nakon krađe, kaže nam Birimiša.

– Imaju naviku da nakon što ukradu novčanike, uzmu keš i potom novac zajedno s dokumentima ostave na vidljivom mjestu koje zatim turisti pronađu. Naučile su se da je bolje ne krasti dokumente jer je to onda sasvim druga razina problema – zaključila je.

Turistička (pred)sezona je vrijeme povećanog rizika od imovinskog kriminaliteta. Moglo bi se s rezignacijom zaključiti kako je on neizbježna sastavnica, ne samo hrvatskog nego svakog turizma. Zato se kao dio općeg naziva "turističkim kriminalitetom". Radi se uglavnom o provalama i krađama iz hotelskih soba, apartmana, na plažama, odmaralištima i drugim mjestima gdje su velike gužve. Zato se svima preporuča oprezno ponašanje kako bi takvih pojava bilo što manje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:37