StoryEditorOCM
SplitPONOVLJEN NATJEČAJ

Split bi Advent mogao provesti u mraku i tišini, ugostitelji bojkotiraju organizaciju?! ‘Najgori su, nitko nije lud...‘

Piše Mirela Goreta
31. listopada 2023. - 19:36

Teško da će se Splićani i njihovi gosti imati gdje zabaviti na otvorenom tijekom nadolazećeg Adventa, ako je suditi po reakcijama ugostitelja, koji su odlučili ignorirati javni poziv u režiji gradske tvrtke "Žnjan", zadužene za gradska događanja.

Mrtvilo i letargija zavladat će tijekom prosinca u javnom prostoru grada pod Marjanom, šušur će se tražiti na nekim drugim adresama.

Nakon što se nitko od zainteresiranih nije prijavio u prvi krug javnog poziva za adventske komercijalno-zabavne zone na Prokurativama i Mertojaku, tvrtka "Žnjan" je u suradnji s Gradom Splitom i Turističkom zajednicom, objavila i drugi za dostavljanje ponuda, koje je potrebno dostaviti najkasnije do 8. studenog.

Uvjeti za izlaganje, prezentaciju i prodaju proizvoda u kućicama na Rivi ostali su isti, ali su uvedene dvije promjene u slučaju komercijalno-zabavnih zona na manifestaciji "Advent u Splitu" u razdoblju od 2023. -2025. godine (trogodišnji zakup lokacija).

image
Božidar Vukičević/Cropix

Početni iznos godišnje zakupnine za Prokurative sada iznosi 40.000 eura plus PDV, umjesto prethodnih 50.000 eura plus PDV. Uvedena je još jedna promjena...

- Nitko na Prokurativama ne mora biti tri godine u zakupu. Organizator zone ima pravo odustati od organizacije Adventa u narednom razdoblju nakon svakog održanog Adventa, najkasnije do 1. kolovoza iduće kalendarske godine, bez ikakvih pravnih posljedica i za tu lokaciju raspisat će se novi javni poziv - ističe Marija Staničin Mijanić iz tvrtke "Žnjan".

Isto, navodi, vrijedi i za komercijalno zabavnu zonu na Mertojaku čiji je početni iznos zakupnine ostao isti - 3000 eura.

U razgovoru s nekolicinom splitskih ugostitelja, koji su prethodnih godina iskusili čari organizacije adventskih događanja na lokacijama na otvorenom, stječe se dojam kako će se i u drugom krugu teško prijaviti za isti angažman ove godine.

Jednostavno, vele, nema računice, iako mnogi misle kako “mlate pare na Adventu”, a ponajprije ih ljute uvjeti koje im nudi Grad Split. Zato je, smatraju, bolje ne hvatati se uzaludnog posla, koji ih puno prije može odvesti u minus nego u neku zaradu.

- Ne, neću se baviti Adventom ove godine. Preskup je to projekt, nema nikakvog smisla. Ne da mi se ulaziti u minuse - rekao nam je Danijell Nikolla, jedan od organizatora “Spleat Adventa”, čije je prvo izdanje prošle godine zaživjelo na Starom placu.

Radilo se o glazbenoj-gastro manifestaciji u kojoj su snage udružili vlasnici poznatih splitskih restorana okupljeni u Udruzi Bastion. Nikolla je lani najavljivao kako će njihova adventska priča potrajati još barem nekoliko godina, te isticao kako mu je jedna od velikih želja na jednom od idućih izdanja “Spleat Adventa” dovesti Gibonnija. Ipak, ništa od svega toga...

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Kiša je lani učinila svoje. Od 30 dana Adventa padala je skoro 26. Nemoguće je isplatiti takav projekt...Neka padne kiše, gotovi ste. Preveliki je to rizik s vremenom, u pitanju je 12. mjesec - objašnjava Nikolla zašto se više ne bi upuštao u priču s Adventom na Starom placu, pa spominje i drugu razinu problema.

- Ne može se takvo što raditi bez podrške Grada, a Grad je najgori najmodavac. Preskupo je i neisplativo pod vedro nebo dovesti cijelu infrastrukturu za vlastiti račun i organizirati nešto da biste na kraju izgorjeli. Pa tko bi to sebi činio?! Nitko nije toliko lud da svjesno ulazi u minus - kaže Nikolla.

Advent u Splitu bit će, najavili su u "Žnjanu" otvoren 1. prosinca 2023. i trajat će do 6. siječnja 2023. godine na Rivi (predviđenoj za kućice), Prokurativama i u parku na Mertojaku prema dnevnom rasporedu održavanja manifestacije, s tim da se za zonu Mertojak može skratiti duljina trajanja manifestacije uz suglasnost organizatora.

image
Božidar Vukičević/Cropix

U atraktivnoj zoni Prokurativa daje se mogućnost postavljanja do 10 montažnih ugostiteljskih ili trgovačkih objekata površine do 15 kvadrata ili postavljanje do maksimalno 10 vanjskih šankova, s tim da ne smije biti više od 10 objekata. Moguće je postaviti i pozornicu, a izlagač ima mogućnost organizacije glazbenog programa za cijelu zonu na temu "Božić“.

Koncerti uz naplatu mogu se održati maksimalno pet puta za vrijeme trajanja Adventa. Organizator zone dužan je osigurati sve uvjete za održavanje manifestacije u zakupljenoj zoni tijekom cjelokupnog trajanja Adventa (prijava javnog okupljanja, osiguranje priključaka struje, izvesti kabliranje za sve potrošače električne energije, osigurati zaštitarsku službu, osigurati čišćenja i održavanje zakupljenog prostora, kao i odvajanje otpada, te prikupljati i zbrinjavati otpadne vode i ulja, plaćati naknadu ZAMP-u, osigurati tehniku i minimalno pet WC kabina). Radno vrijeme zone je od 9 do 24 sata, a glazbeni program ne smije trajati dulje od 23.30 sati. Uvjeti su, govore nam neki splitski ugostitelji, nimalo privlačni.

image
Joško Ponoš/Cropix

- Evo, Grad Solin za Advent besplatno daje Gradinu i sufinancira program do 35.000 eura. I osigurava struju, vodu i kićenje cijelog prostora. Još su spremni i pomoći u traženju sponzora među većim solinskim tvrtkama.

Uz to će tamošnje komunalne službe izaći na teren kad god treba. I bez obzira na sve to u Gradu Solinu se boje da im se nitko neće prijaviti za organizaciju. A što daje Split?! U Splitu sve morate platiti iz vlastitog džepa. Znate li koliki su računi struje?! To boli glava...

Ali hajde da nije ni to problem, puno je, recimo, veći dobiti privremeni priključak od HEP-a. A zašto?! Kabliranje kućica uvijek mora raditi isti čovjek, u tom slučaju priključak dobijete odmah, inače ćete čekati.

Krenu odugovlačenja, tražit će se atesti ormara, ovo i ono, njima u HEPU-u je kao 60 dana rok za izaći na teren, krenu odugovlačenja... Onda problemi sa stanarima, a zovu od svugdje, gdje god ste po gradu. Zovu susjedi Prokurativa, zovu oni oko “Perivoja”, zvali su i kad je Advent bio na bedemu Cornaro.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Svugdje će se naći par ljudi kojima smeta buka... Ali sve bi se to dalo progutati da Grad ne naplati prostor Prokurativa gotovo pola milijuna kuna, a onda mi još i sve ostalo moramo platiti sami.

Nema tu računice - govori nam jedan splitski ugostitelj želeći ostati anoniman (podaci poznati redakciji), koji je iskusio organizaciju adventskih događanja u Splitu i više je nego siguran u jedno:"Pod ovakvim uvjetima, ne bih više. Hvala”.

Tko bi uopće pjevao na Adventu?

- Skupi su i izvođači. Ili su zauzeti ili ne žele raditi manje nastupe, jer se čuvaju za dvorane. I teško ih je dobiti za splitski Advent, barem one koji su mamac za publiku. Eto, Zlatko Pejaković je već dogovorio koncert u Kaštelima, Željko Bebek u ožujku radi koncert na Gripama, Crvena jabuka u veljači, Rozga se isto uhvatila velikih dvorana, kao i Dalmatino.

Ne žele pjevati na Adventu... Grašo također ne želi, Doris pjeva na dočeku na Rivi... Matija Cvek je za Valentinovo na Gripama. Koga uopće zvati?! Ne znam tko bi uopće pristao gažirati na Adventu. Naravno, bi za neke masne novce, ali to je onda potop za organizatore. Nema više zabavljača za pristojnu lovu - kaže naš sugovornik.

Ništa od Perivoja...

Doznajemo kako ove godine neći biti ni Adventa u “Perivoju”, barem ne onakvog na kakvog su Splićani navikli proteklih godina i gdje su rado feštali tijekom blagdana. Istina, bio je organiziran u privatnoj režiji, ali i jedan od nezaobilaznih gradskih adventskih punktova. Navodno ga više neće biti jer je ugostiteljski objekt promijenio vlasnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:11