StoryEditorOCM
Split‘nisi sama‘

Splićanka pred porodom završila na ulici, odbačena od muža. Marija Šošić: Nek nam se javi, na naša vrata može pokucati

Piše Ana Pivčević
13. prosinca 2023. - 07:38

Krajem studenoga u jednoj grupi na društvenoj mreži tražio se smještaj za ženu iz Splita koja se u osmom mjesecu trudnoće, kako je bilo navedeno, našla na ulici, odbačena i izigrana od strane supruga. Naveli su kako je riječ o kompleksnoj situaciji gdje je žena ostala bez krova nad glavom, a upravo taj slučaj bio nam je povod da provjerimo ima li u Splitu u takvim situacijama osiguran smještaj. 

Mirjana Kučer iz udruga "Domine" nam je kazala da sva procedura kreće od Hrvatskog zavoda za socijalni rad i tu stvari funkcioniraju, ali da problem nastaje u trenutku kada žena iziđe iz smještaja za trudnice. 

– Sve ide preko Centra i ovisi, naravno, o kakvim je poteškoćama riječ. U Zagrebu postoji Caritasova kuća za majku i dijetu u koju žene idu, ali država treba razvijati politiku socijalnog stanovanja kako bi tim ženama pomogla kada iziđu iz te kuće. U sigurnoj kući žena može ostati maksimalno godinu dana, a u kući za majku i dijete tri godine – rekla nam je Kučer.  

Obratili smo se područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Splitu, a ravnateljica Milena Drlje nam je kazala da ne postoji poseban protokol o postupanjima prema trudnicama koje se nalaze u određenim životnim problemima, već Područni ured postupa sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi kojim su utvrđena određena prava i socijalne usluge na koje imaju pravo korisnici u potrebi, pa tako i trudnice.

image

Milena Drlje, ravnateljica splitskog područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad

Tom Dubravec/Cropix

– Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi korisnik socijalne skrbi, između ostalih i trudnica, odnosno roditelj s djetetom do godinu dana života upoznaje se s člancima 107. i 112. kojim su regulirana prava na socijalnu uslugu organiziranog stanovanja i smještaja u kriznim situacijama, koja se pruža trudnici ili roditelju s djetetom do godinu dana koji nema stan, odnosno nema osigurano stanovanje ili zbog narušenih odnosa u obitelji ne može ostati s djetetom u obitelji, a usluga može trajati najviše do godinu dana – odgovorila nam je ravnateljica Drlje. 

Centar za život

Dodala je da, osim ustanova u koje se smješta na temelju Rješenja, postoje i ostale ustanove i udruge iz civilnog sektora, a na području naše županije to je u prvom redu Centar za život.

– Područni ured Split posreduje u uspostavljanju kontakta trudnice s djelatnicima Centra za život te se nadalje uključuje po iskazanoj potrebi. Ako su kapaciteti popunjeni, u dogovoru s trudnicom kontaktiraju se i druge ustanove na području RH te se korisnica smjesti u prvu ustanovu sa slobodnim kapacitetima – kazala nam je Drlje. 

Spomenula je da Centar za pružanje usluga u zajednici Maestral pruža uslugu smještaja za trudnice i roditelja, ali smo saznali da neko vrijeme to nije u funkciji zbog toga što su u Maestralu zbog velikog broja djece u potrebi morali proširiti svoje kapacitete.

Udruga "Hrvatska za Život" osnovana je 2014. s ciljem promicanja kulture života diljem Hrvatske, a, kako su nam kazali, zbog sve većeg širenja udruge otvorili su centre za život kojih je do sada šest u Hrvatskoj, od kojih je jedan u Splitu. Riječ je o udruzi koja je započela djelovanje molitvom pred bolnicama za prestanak pobačaja kako bi bili dostupni svim onim majkama i očevima koji su se našli u teškim životnim okolnostima te misle da je pobačaj jedino rješenje.

image

Centar za život

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

– Centri za život su savjetovališta za trudnice i mjesto na kojem provodimo sve programe udruge. U Splitu je Centar za život otvoren u lipnju 2020. godine u Varošu u sklopu samostana Služavki Malog Isusa. Naši suradnici su stručnjaci iz svih područja koji su našim trudnicama i majkama potrebni: psiholozi, psihijatri, psihoterapeuti, logoterapeuti, svećenici, socijalni radnici, odvjetnici, kućni majstori, vodoinstalateri, soboslikari, frizeri, umjetnici – navela nam je Marija Šošić, voditeljica Centra za život Split.

image

Marija Šošić

Privatna Snimka/Slobodna Dalmacija

Nisi sama

Program pomoći za trudnice i majke zove se "Nisi sama", a svakoj majci pristupaju individualno. 

– Pomažemo u hrani, odjeći, obući, pelenama, kompletnoj opremi za djecu, plaćanju stanarine, režija, autoškola, dadilja, raznih edukacija i tečajeva kako bismo im nakon porodiljnog dopusta našli što bolji posao i pomogli da se osamostale. Također, u Centru za život za njih provodimo razne radionice, grupe podrške, individualne razgovore. Želimo im time vratiti dostojanstvo u svakom smislu, izgubljeno pod teretom silnih patnji koje su proživjele, često i zlostavljanja.

Naša redovna pomoć traje dok ne stanu na noge, ali i kad se osamostale rado ostaju u kontaktu s nama, jer nas doživljavaju kao vlastitu obitelj koja im je pomogla u teškom periodu koji se činio bezizlazan. Dovode djecu u Centar za život na različite radionice na kojima izrađujemo razne rukotvorine, poklone za Božić i Sv. Nikolu, organiziramo im proslavu rođendana, kuhaju s našim volonterima za beskućnike. Vrata Centra za život otvorena su svim trudnicama i majkama koje trebaju našu pomoć, bez obzira na svjetonazor, etničku ili religijsku pripadnost – za kraj nam je kazala voditeljica splitskog Centra za život Marija Šošić. 

image
Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:47