StoryEditorOCM
SplitNADLEŽNIMA NA ZNANJE

Splićanin upozorio na veliku opasnost: ‘Krkan se spušta nizbrdicom 100 na sat. Probajte prijeći cestu s djetetom...‘

Piše Split SD
8. rujna 2023. - 18:17

Jedan naš sugrađanin upozorio je na dva opasna pješačka prijelaza u Splitu u mailu koji je, osim na našu redakciju uputio i Gradu Splitu i Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.

- Nedavno smo svjedočili udaru vozila na pješaka kojemu se trenutno bore za život na početku Vukovarske ulice.

Nekoliko puta sam, a sada i ovim putem i pisano to činim, upozoravao na opasnost i frekventnost ovog prijelaza te prijelaza na spoju Mažuranićevog šetališta i Tolstojeve ulice.

image
Tom Dubravec/Cropix

Vozeći nizbrdicom Mažuranićeva šetališta vozila razvijaju veliku brzinu te je ne mogu kontrolirati u slučaju dolaska pješaka na pješački prijelaz na ovom području. Poseban problem nastaje kada auto stane i propušta pješaka na pjesačkom prijelazu dok se istovremeno krkan ili glupača koja se šminka spušta Mažuranićevim sa 100 kilometara na sat!

Između ova dva raskrižja je osnovna škola. Imamo raskrižje koje je rizično, kao ovo na dnu Vukovarske ulice (spoj s Riječkom), gdje je skupilo pješaka.... Tu imamo autobusnu stanicu, školu, zgradu Županije, a zatvoren je donji pješački prijelaz i cijeli okolni put zbog fantomskog gradilišta pa ljudi moraju ići obilazno.

Na križanju s Tolstojevom vrlo inteligentno se nalaze i "Čistoćini" kontejneri, tako da vozač mora nagaziti na pješački da bio imao pregled i onda kada se ubaci skrećući lijevo u Vukovarsku uopće ne gleda pješački.

Ne smatrate li da je uz sve navedeno potrebno bolje osigurati i označiti pješački prijelaz tako da krkan koji je tek položio kad voze od zgrade Lavčevića 100 na sat loveći idući zeleni semafor jer žuri na kavu ipak malo razmisle?

Pritom ne mislim na pituravanje crvenom bojom koja je smrt za motore.....pogotovo kad pada kiša i još na nizbrdici. Milina.. Lijepo ste nalijepili sloj na spoju Vukovarske i Domovinskog rata.

image
Joško Šupić/Cropix

Pozivam vas da uzmete svoje dijete za ruku i probate proć ova dva pješačka prijelaza. Onda probajte, ako ste hrabri, pustiti dijete samo i zatvorite oči. Mene pozovite da snimam kamerom vašu mirnoću.

Ili se igramo igre, nacrtali smo pješački, naše ruke su čiste? Je li to najbitnije? Sigurnost, život ili nečija odgovornost? 

Najbitnije da kad zafale brojevi kažnjavaju oni kod trafo-stanice koji voze prema Sinjskoj ulici, a nemaju odobrenje - požalio se ogorčeni građanin u svom mailu.

Poslali smo upit splitskoj policiji o mogućnosti boljeg označavanja navedenih pješačkih prijelaza i broju prometnih nesreća koje su se dogodile na tim lokacijama, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:50