stdClass Object ( [id] => 1267990 [title] => Splićanin tužio sve susjede: Pukao mi je film! Stan mi je poplavljen, zgrada se raspada, a potrošili su sav novac [alias] => splicanin-tuzio-sve-susjede-pukao-mi-je-film-stan-mi-je-poplavljen-zgrada-se-raspada-a-potrosili-su-sav-novac [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Tužio sam zgradu u kojoj živim! Zakonski tako mora biti jer se "Stano-uprava" nije očitovala na moj problem, ignorira ga, kao i predstavnica stanara. Nije bilo druge nego tužiti sve - uzrujano nas je dočekao 60-godišnji Slavko Marinov, vlasnik stana na prvom katu nabodera na adresi Karamanova 6 u Splitu.

Ljut je i ogorčen jer nikako ne može sanirati štetu u vlastitom životnom prostoru uzrokovanu, kako objašnjava, problemima iz zajedničkog prostora. Zato je pokrenuo pravni postupak sa zahtjevom za saniranje štete, jer nije uspio pronaći zajednički jezik ni s predstavnicom stanara, ni sa "Stano-upravom" d.o.o., koja upravlja zgradom, a ni s osiguranjem koje bi mu moglo pokriti troškove popravka oštećenja nastalih zbog prodora vode u tri zasebne prostorije.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Problem s kojim se suočio uz to je, prema njegovu mišljenju, samo vrh ledene sante koja se već godinama valja u splitskoj Karamanovoj 6 zahvaljujući lošem upravljanju zgradom. Kaže kako su njegove muke počele prošloga ljeta, 28. kolovoza, kada mu je voda prvi put počela prodirati u godinu dana ranije kompletno renoviranu kupaonicu.

- Uzrok je bio puknuće cijevi na šestom katu. Potom se, četiri mjeseca kasnije, 4. prosinca, dogodio prodor vode u dnevni boravak zbog puknute fasade na istočno-južnom dijelu zgrade i dijela drvenarije na drugom katu iznad mog stana, a istoga dana i u malom WC-u, gdje voda curi i dandanas.

Navodno uzrok svega čuči u stanu iznad, na drugom katu, tako mi je barem rekao vodoinstalater, jer ja nisam dobio zapisnik - nemoćno krši ruke umirovljeni branitelj, koji u neboderu u Karamanovoj živi od 1980., od prvoga dana kad je zgrada useljena.

Hrpa problema

U pitanju je objekt sa 60 stambenih jedinica, poslovnim prostorom, ali i "hrpom problema", opisuje Marinov, dodajući kako prilikom prve štete nije zvao predstavnicu stanara Miru Antonijević, jer je bila nedjelja, nego službu "Stano-uprave" d.o.o. za hitne slučajeve. Odmah je došao dežurni vodoinstalater i zaustavio vodu u stanu na šestom katu, rekavši mu kako je na istom katu intervenirao i tri dana ranije, jer je curila voda u poslovnom prostoru u prizemlju.

---

image

Slavko Marinov s dokumentacijom
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Kad je saniran problem, u osiguranju su mi, jer na računu zgrade nema novca, rekli da se moraju osušiti zidovi i plafon te da se javim za mjesec ili dva. U međuvremenu se voda pojavila i na druga dva mjesta u stanu... Unutar zgrade, naime, imamo poseban, odvojen prostor s cijevima, pa se voda, nama najnižima, može slijevati od bilo kud s visine.

Još od sredine studenog u "Stano-upravi" me šetaju od djelatnika do djelatnika. Šaljem dopise, prigovore, fotografije, zahtjeve... I ništa. I kad ih, već izbezumljen, kulturno tražim zapisnike o šteti, bahato mi uzvraćaju kako mi ih neće dati iako to zakonski moraju.

I od tada od njih ni traga ni glasa. Niti znam jesu li išta radili ili nisu, jesu li išta sanirali... A voda i dalje, kad pada kiša, curi kroz fasadu. I dalje je vlažno i u kupaonici, gdje su popucale pločice, ali i u malom WC-u. Ne znam što činiti... Ako saniram iznutra, ponovno će prodirati vlaga. A i tko će to platiti? U stanu mi je nastala šteta od nekih desetak tisuća kuna, a osiguranje mi priznaje samo bojenje - jada se Marinov.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sve mu se nekako loše sastavilo. Lani mu je od teške bolesti preminula supruga, koja je bila HRVI iz Domovinskog rata. S njome je, shrvano govori, oko zgrade svojedobno sadio masline, zajedno su čistili okolni teren.

Osobno je susjedima, bez kune ili dinara, nebrojeno puta nešto popravio ili namjestio - od sušila do bojenja, postavljanja sandučića... Zgradu, kaže, treba održavati i trebalo bi biti jasno što su prioriteti, jer se uz probleme s vodovodnim cijevima i njihova fasada u Karamanovoj raspada ("nekidan je otpao komad betona, mogao je nekoga ubiti"). A na spomen toga, čini se, dolazimo do srži problema...

Pripojeni zajednički prostori

- Kažu: "Zgrada nema novca." Što je to mene briga? Meni se mora otkloniti uzrok! Ja plivam... Ni predstavnica stanara ne želi čuti za sanaciju u mom stanu, jer nema novca. A zašto ga nema?! Jer se, umjesto na sanaciju zgrade i cijevi, zajednički novac trošio za spuštanje liftova. Nekad je ova zgrada bila za primjer u smislu održavanja, a sad smo je urušili.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Zadnji sastanak suvlasnika održan je 2016. U međuvremenu je dignut kredit za građevinske radove i spuštanje liftova. Prije nam je prizemlje bilo široko, otvoreno, a sad je sve zazidano zbog liftova. To je tražio 51 posto stanara i tu se ne može ništa - sliježe ramenima Marinov. Pukao mu je film zbog svega, pa je odlučio otvoreno progovoriti zašto se odlučio na tužbu i pojavljivanje u medijima.

- Kad je gospođa Antonijević preuzela vođenje zgrade, imali smo na računu oko 250.000 kuna novca od pričuve, ona je navodno digla još 45.000 eura za spuštanje liftova. Sve je to potrošeno, a kredit je kasnije i refinanciran novim, navodno zbog krpanja terase.

---

image

Oštećenja na fasadi istočnog dijela zgrade


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

I sad se još zajedničke pare troše za javne bilježnike, odvjetnike, jer se pokušava riješiti etažiranje nelegalno prisvojenih prostora. Na redovnom knjigovodstvu nude se frizirani izvještaji. Ne vidim ni gdje se ni zašto troši novac od zgrade - bijesno govori Marinov.

Kakvo etažiranje, zaustavljamo ga pitanjem.

- Kakvo?! Na katovima je 17 zagrađenih zajedničkih prostora, koje su pojedini stanari pripojili svojim stanovima. Svaki od njih nosi dvadesetak kvadrata, neki stanari su, a među njima i predstavnica, na katovima zagradili te prostore, stavili vrata i sebi stvorili dnevni boravak, te s tom nelegalnom kvadraturom povećali vrijednost stanova za barem 60-ak tisuća eura.

Ma, nisam ljubomoran, ali hajdemo zbog toga obeštetiti ostale suvlasnike, popraviti stanje na zajedničkom računu, primjerice, platiti 10.000 eura po tom proširenom stanu, pa ćemo u cijelosti sanirati zgradu i živjeti kao ljudi, u sigurnom objektu.

Kad sve ovo ispričate u Stano-upravi, oni se oglušuju... Žalosno je da mi nemamo ni glavni projekt zgrade, izgleda da je izgorio u davnom požaru u PIS-ovim barakama - govori Slavko Marinov prisjećajući se razdoblja spuštanja liftova za kat niže.

---

image

Vlaga na plafonu WC-a


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kaže kako je inspektorica Nevena Grubšić iz Građevinske inspekcije te 2017. godine utvrdila da su rekonstrukcijski radovi obavljani bez valjanih dozvola i da su prilikom tog zahvata oštećeni temelji zgrade.

‘Bager je danima radio...‘

Čak su bili prekinuti, jer se u gradnji počelo dirati jamu za odvodne vode, pa je izvođač otišao ne želeći narušiti statiku zgrade. No, predstavnica je, pojašnjava, stvar riješila s urbanistima dobivši, na neviđeno, zeleno svjetlo za izvedbu jednostavnih radova.

- I tako se nastavilo dalje, izvuklo par tona željeza iz temelja, kako bi se osiguralo spuštanje lifta za kat niže. Bager je tada danima radio... "Stano-uprava" sve to zna, iako se prvi nadzorni inženjer povukao iz projekta, pa su za pečat našli nekog drugog iz Podstrane.

---

image

Slavko Marinov ispred Karamanove broj 6


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pa tko bi zdravorazumski podržao ovakve zahvate?! Kad sam se usprotivio tome, predstavnica stanara je na oglasnoj ploči u ulazu pisala kako se spuštanju liftova "suprotstavljaju veliki vjernici, obitelj Marinov". Recite mi gdje to ima?

I kakve veze ima vjera sa svime time? I svi će se, pogotovo predstavnica, u toj priči izvlačiti na humanost, govoriti o invalidima i starim ljudima, kojima se tim zahvatom željelo olakšati kretanje. Ali, pobogu, ne može se zbog toga ugrožavati statika zgrade! Šutio sam sve do sada, ali jednostavno više ne mogu.

Ne možete se predstavnici čak ni usprotiviti, jer ona noću šuška po katovima i vodi veleumne sastanke. S obzirom na to da je nekad radila u školi, lijepi za Novu godinu dječje radove i zvjezdice po portunu. A zgrada nam se raspada - kaže Slavko Marinov.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOZLOGRDILO MU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DOZLOGRDILO MU 2 0 7803 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-14 10:13:22 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-25 17:09:00 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2023-02-25 17:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2747 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splićanin tužio sve susjede: Pukao mi je film! Stan mi je poplavljen, zgrada se raspada, a potrošili su sav novac [metakey] => Slavko Marinov, Karamanova 6, vlaga, prodor vode, stano-uprava, lift, fasada, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238745.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238742.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238741.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238740.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238739.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238750.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238749.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238748.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238747.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238746.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238739.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/14\/24238738.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Slavko Marinov pokazuje pukotine na stropu sobe kroz koje prodire voda za ki\u0161nih dana<\/p>\n\n


\n\u00a0<\/p>","","


\n\u00a0<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>","

O\u0161te\u0107enja na fasadi isto\u010dnog dijela zgrade
\n\u00a0<\/p>","","","

Slavko Marinov ispred Karamanove broj 6<\/p>\n\n


\n\u00a0<\/p>","

O\u0161te\u0107enja na fasadi isto\u010dnog dijela zgrade<\/p>\n\n


\n\u00a0<\/p>","

Slavko Marinov s dokumentacijom
\n\u00a0<\/p>","

O\u0161te\u0107enja na fasadi isto\u010dnog dijela zgrade<\/p>\n\n


\n\u00a0<\/p>","

Vlaga na plafonu WC-a<\/p>\n\n


\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1367","hd_24238745_1920.jpg":"1920x1080","k_24238745_1280.jpg":"1280x1280","k_24238745_1024.jpg":"1024x1024","k_24238745_640.jpg":"640x640","k_24238745_480.jpg":"480x480","k_24238745_340.jpg":"340x340","k_24238745_220.jpg":"220x220","o_24238745_1280.jpg":"1280x911","o_24238745_1024.jpg":"1024x729","o_24238745_640.jpg":"640x455","o_24238745_480.jpg":"480x341","o_24238745_340.jpg":"340x242","o_24238745_220.jpg":"220x156","h_24238745_1280.jpg":"1280x854","h_24238745_1024.jpg":"1024x683","h_24238745_640.jpg":"640x427","h_24238745_480.jpg":"480x320","h_24238745_340.jpg":"340x227","h_24238745_220.jpg":"220x147","pp_24238745_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238745_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238745_640.jpg":"640x814","pp_24238745_480.jpg":"480x611","pp_24238745_340.jpg":"340x432","pp_24238745_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1170","hd_24238742_1920.jpg":"1920x1080","k_24238742_1280.jpg":"1280x1280","k_24238742_1024.jpg":"1024x1024","k_24238742_640.jpg":"640x640","k_24238742_480.jpg":"480x480","k_24238742_340.jpg":"340x340","k_24238742_220.jpg":"220x220","o_24238742_1280.jpg":"1280x780","o_24238742_1024.jpg":"1024x624","o_24238742_640.jpg":"640x390","o_24238742_480.jpg":"480x292","o_24238742_340.jpg":"340x207","o_24238742_220.jpg":"220x134","h_24238742_1280.jpg":"1280x854","h_24238742_1024.jpg":"1024x683","h_24238742_640.jpg":"640x427","h_24238742_480.jpg":"480x320","h_24238742_340.jpg":"340x227","h_24238742_220.jpg":"220x147","pp_24238742_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238742_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238742_640.jpg":"640x814","pp_24238742_480.jpg":"480x611","pp_24238742_340.jpg":"340x432","pp_24238742_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2741","hd_24238741_1920.jpg":"1920x1080","k_24238741_1280.jpg":"1280x1280","k_24238741_1024.jpg":"1024x1024","k_24238741_640.jpg":"640x640","k_24238741_480.jpg":"480x480","k_24238741_340.jpg":"340x340","k_24238741_220.jpg":"220x220","o_24238741_1280.jpg":"1280x1827","o_24238741_1024.jpg":"1024x1461","o_24238741_640.jpg":"640x913","o_24238741_480.jpg":"480x685","o_24238741_340.jpg":"340x485","o_24238741_220.jpg":"220x314","h_24238741_1280.jpg":"1280x854","h_24238741_1024.jpg":"1024x683","h_24238741_640.jpg":"640x427","h_24238741_480.jpg":"480x320","h_24238741_340.jpg":"340x227","h_24238741_220.jpg":"220x147","pp_24238741_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238741_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238741_640.jpg":"640x814","pp_24238741_480.jpg":"480x611","pp_24238741_340.jpg":"340x432","pp_24238741_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1181","hd_24238740_1920.jpg":"1920x1080","k_24238740_1280.jpg":"1280x1280","k_24238740_1024.jpg":"1024x1024","k_24238740_640.jpg":"640x640","k_24238740_480.jpg":"480x480","k_24238740_340.jpg":"340x340","k_24238740_220.jpg":"220x220","o_24238740_1280.jpg":"1280x787","o_24238740_1024.jpg":"1024x629","o_24238740_640.jpg":"640x393","o_24238740_480.jpg":"480x295","o_24238740_340.jpg":"340x209","o_24238740_220.jpg":"220x135","h_24238740_1280.jpg":"1280x854","h_24238740_1024.jpg":"1024x683","h_24238740_640.jpg":"640x427","h_24238740_480.jpg":"480x320","h_24238740_340.jpg":"340x227","h_24238740_220.jpg":"220x147","pp_24238740_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238740_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238740_640.jpg":"640x814","pp_24238740_480.jpg":"480x611","pp_24238740_340.jpg":"340x432","pp_24238740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_24238739_1920.jpg":"1920x1080","k_24238739_1280.jpg":"1280x1280","k_24238739_1024.jpg":"1024x1024","k_24238739_640.jpg":"640x640","k_24238739_480.jpg":"480x480","k_24238739_340.jpg":"340x340","k_24238739_220.jpg":"220x220","o_24238739_1280.jpg":"1280x812","o_24238739_1024.jpg":"1024x650","o_24238739_640.jpg":"640x406","o_24238739_480.jpg":"480x304","o_24238739_340.jpg":"340x215","o_24238739_220.jpg":"220x139","h_24238739_1280.jpg":"1280x854","h_24238739_1024.jpg":"1024x683","h_24238739_640.jpg":"640x427","h_24238739_480.jpg":"480x320","h_24238739_340.jpg":"340x227","h_24238739_220.jpg":"220x147","pp_24238739_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238739_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238739_640.jpg":"640x814","pp_24238739_480.jpg":"480x611","pp_24238739_340.jpg":"340x432","pp_24238739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1250","hd_24238750_1920.jpg":"1920x1080","k_24238750_1280.jpg":"1280x1280","k_24238750_1024.jpg":"1024x1024","k_24238750_640.jpg":"640x640","k_24238750_480.jpg":"480x480","k_24238750_340.jpg":"340x340","k_24238750_220.jpg":"220x220","o_24238750_1280.jpg":"1280x833","o_24238750_1024.jpg":"1024x666","o_24238750_640.jpg":"640x416","o_24238750_480.jpg":"480x312","o_24238750_340.jpg":"340x221","o_24238750_220.jpg":"220x143","h_24238750_1280.jpg":"1280x854","h_24238750_1024.jpg":"1024x683","h_24238750_640.jpg":"640x427","h_24238750_480.jpg":"480x320","h_24238750_340.jpg":"340x227","h_24238750_220.jpg":"220x147","pp_24238750_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238750_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238750_640.jpg":"640x814","pp_24238750_480.jpg":"480x611","pp_24238750_340.jpg":"340x432","pp_24238750_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_24238749_1920.jpg":"1920x1080","k_24238749_1280.jpg":"1280x1280","k_24238749_1024.jpg":"1024x1024","k_24238749_640.jpg":"640x640","k_24238749_480.jpg":"480x480","k_24238749_340.jpg":"340x340","k_24238749_220.jpg":"220x220","o_24238749_1280.jpg":"1280x806","o_24238749_1024.jpg":"1024x644","o_24238749_640.jpg":"640x403","o_24238749_480.jpg":"480x302","o_24238749_340.jpg":"340x214","o_24238749_220.jpg":"220x138","h_24238749_1280.jpg":"1280x854","h_24238749_1024.jpg":"1024x683","h_24238749_640.jpg":"640x427","h_24238749_480.jpg":"480x320","h_24238749_340.jpg":"340x227","h_24238749_220.jpg":"220x147","pp_24238749_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238749_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238749_640.jpg":"640x814","pp_24238749_480.jpg":"480x611","pp_24238749_340.jpg":"340x432","pp_24238749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_24238748_1920.jpg":"1920x1080","k_24238748_1280.jpg":"1280x1280","k_24238748_1024.jpg":"1024x1024","k_24238748_640.jpg":"640x640","k_24238748_480.jpg":"480x480","k_24238748_340.jpg":"340x340","k_24238748_220.jpg":"220x220","o_24238748_1280.jpg":"1280x834","o_24238748_1024.jpg":"1024x667","o_24238748_640.jpg":"640x417","o_24238748_480.jpg":"480x312","o_24238748_340.jpg":"340x221","o_24238748_220.jpg":"220x143","h_24238748_1280.jpg":"1280x854","h_24238748_1024.jpg":"1024x683","h_24238748_640.jpg":"640x427","h_24238748_480.jpg":"480x320","h_24238748_340.jpg":"340x227","h_24238748_220.jpg":"220x147","pp_24238748_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238748_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238748_640.jpg":"640x814","pp_24238748_480.jpg":"480x611","pp_24238748_340.jpg":"340x432","pp_24238748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_24238747_1920.jpg":"1920x1080","k_24238747_1280.jpg":"1280x1280","k_24238747_1024.jpg":"1024x1024","k_24238747_640.jpg":"640x640","k_24238747_480.jpg":"480x480","k_24238747_340.jpg":"340x340","k_24238747_220.jpg":"220x220","o_24238747_1280.jpg":"1280x849","o_24238747_1024.jpg":"1024x679","o_24238747_640.jpg":"640x424","o_24238747_480.jpg":"480x318","o_24238747_340.jpg":"340x225","o_24238747_220.jpg":"220x145","h_24238747_1280.jpg":"1280x854","h_24238747_1024.jpg":"1024x683","h_24238747_640.jpg":"640x427","h_24238747_480.jpg":"480x320","h_24238747_340.jpg":"340x227","h_24238747_220.jpg":"220x147","pp_24238747_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238747_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238747_640.jpg":"640x814","pp_24238747_480.jpg":"480x611","pp_24238747_340.jpg":"340x432","pp_24238747_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1156","hd_24238746_1920.jpg":"1920x1080","k_24238746_1280.jpg":"1280x1280","k_24238746_1024.jpg":"1024x1024","k_24238746_640.jpg":"640x640","k_24238746_480.jpg":"480x480","k_24238746_340.jpg":"340x340","k_24238746_220.jpg":"220x220","o_24238746_1280.jpg":"1280x770","o_24238746_1024.jpg":"1024x616","o_24238746_640.jpg":"640x385","o_24238746_480.jpg":"480x289","o_24238746_340.jpg":"340x204","o_24238746_220.jpg":"220x132","h_24238746_1280.jpg":"1280x854","h_24238746_1024.jpg":"1024x683","h_24238746_640.jpg":"640x427","h_24238746_480.jpg":"480x320","h_24238746_340.jpg":"340x227","h_24238746_220.jpg":"220x147","pp_24238746_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238746_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238746_640.jpg":"640x814","pp_24238746_480.jpg":"480x611","pp_24238746_340.jpg":"340x432","pp_24238746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_24238739_1920.jpg":"1920x1080","k_24238739_1280.jpg":"1280x1280","k_24238739_1024.jpg":"1024x1024","k_24238739_640.jpg":"640x640","k_24238739_480.jpg":"480x480","k_24238739_340.jpg":"340x340","k_24238739_220.jpg":"220x220","o_24238739_1280.jpg":"1280x812","o_24238739_1024.jpg":"1024x650","o_24238739_640.jpg":"640x406","o_24238739_480.jpg":"480x304","o_24238739_340.jpg":"340x215","o_24238739_220.jpg":"220x139","h_24238739_1280.jpg":"1280x854","h_24238739_1024.jpg":"1024x683","h_24238739_640.jpg":"640x427","h_24238739_480.jpg":"480x320","h_24238739_340.jpg":"340x227","h_24238739_220.jpg":"220x147","pp_24238739_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238739_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238739_640.jpg":"640x814","pp_24238739_480.jpg":"480x611","pp_24238739_340.jpg":"340x432","pp_24238739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1223","hd_24238738_1920.jpg":"1920x1080","k_24238738_1280.jpg":"1280x1280","k_24238738_1024.jpg":"1024x1024","k_24238738_640.jpg":"640x640","k_24238738_480.jpg":"480x480","k_24238738_340.jpg":"340x340","k_24238738_220.jpg":"220x220","o_24238738_1280.jpg":"1280x815","o_24238738_1024.jpg":"1024x652","o_24238738_640.jpg":"640x407","o_24238738_480.jpg":"480x305","o_24238738_340.jpg":"340x216","o_24238738_220.jpg":"220x140","h_24238738_1280.jpg":"1280x854","h_24238738_1024.jpg":"1024x683","h_24238738_640.jpg":"640x427","h_24238738_480.jpg":"480x320","h_24238738_340.jpg":"340x227","h_24238738_220.jpg":"220x147","pp_24238738_1280.jpg":"1280x1628","pp_24238738_1024.jpg":"1024x1303","pp_24238738_640.jpg":"640x814","pp_24238738_480.jpg":"480x611","pp_24238738_340.jpg":"340x432","pp_24238738_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7479278 Threads: 3 Questions: 1603282865 Slow queries: 4759880 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110598325 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splicanin-tuzio-sve-susjede-pukao-mi-je-film-stan-mi-je-poplavljen-zgrada-se-raspada-a-potrosili-su-sav-novac-1267990 [printLink] => /split/splicanin-tuzio-sve-susjede-pukao-mi-je-film-stan-mi-je-poplavljen-zgrada-se-raspada-a-potrosili-su-sav-novac-1267990?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 707372 [name] => Slavko Marinov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-25 18:09:09 [main_article_id] => 0 [alias] => slavko-marinov [link] => /tag/slavko-marinov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 707373 [name] => Karamanova 6 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-25 18:09:09 [main_article_id] => 0 [alias] => karamanova-6 [link] => /tag/karamanova-6 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 510158 [name] => vlaga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vlaga [link] => /tag/vlaga ) [3] => stdClass Object ( [id] => 696230 [name] => prodor vode [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-06 09:28:38 [main_article_id] => 0 [alias] => prodor-vode [link] => /tag/prodor-vode ) [4] => stdClass Object ( [id] => 142399 [name] => stano-uprava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stano-uprava [link] => /tag/stano-uprava ) [5] => stdClass Object ( [id] => 439804 [name] => lift [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lift [link] => /tag/lift ) [6] => stdClass Object ( [id] => 280499 [name] => Fasada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fasada [link] => /tag/fasada ) [7] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOZLOGRDILO MU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanin tužio sve susjede: Pukao mi je film! Stan mi je poplavljen, zgrada se raspada, a potrošili su sav novac [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238745.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Slavko Marinov pokazuje pukotine na stropu sobe kroz koje prodire voda za kišnih dana


 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238745.jpg [title] =>

Slavko Marinov pokazuje pukotine na stropu sobe kroz koje prodire voda za kišnih dana


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238742.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238741.jpg [title] =>


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238740.jpg [title] =>



 

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238739.jpg [title] =>

Oštećenja na fasadi istočnog dijela zgrade
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238750.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238749.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238748.jpg [title] =>

Slavko Marinov ispred Karamanove broj 6


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238747.jpg [title] =>

Oštećenja na fasadi istočnog dijela zgrade


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238746.jpg [title] =>

Slavko Marinov s dokumentacijom
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238739.jpg [title] =>

Oštećenja na fasadi istočnog dijela zgrade


 

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/14/24238738.jpg [title] =>

Vlaga na plafonu WC-a


 

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Tužio sam zgradu u kojoj živim! Zakonski tako mora biti jer se "Stano-uprava" nije očitovala na moj problem, ignorira ga, kao i predstavnica stanara. Nije bilo druge nego tužiti sve - uzrujano nas je dočekao 60-godišnji Slavko Marinov, vlasnik stana na prvom katu nabodera na adresi Karamanova 6 u Splitu.

Ljut je i ogorčen jer nikako ne može sanirati štetu u vlastitom životnom prostoru uzrokovanu, kako objašnjava, problemima iz zajedničkog prostora. Zato je pokrenuo pravni postupak sa zahtjevom za saniranje štete, jer nije uspio pronaći zajednički jezik ni s predstavnicom stanara, ni sa "Stano-upravom" d.o.o., koja upravlja zgradom, a ni s osiguranjem koje bi mu moglo pokriti troškove popravka oštećenja nastalih zbog prodora vode u tri zasebne prostorije.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Problem s kojim se suočio uz to je, prema njegovu mišljenju, samo vrh ledene sante koja se već godinama valja u splitskoj Karamanovoj 6 zahvaljujući lošem upravljanju zgradom. Kaže kako su njegove muke počele prošloga ljeta, 28. kolovoza, kada mu je voda prvi put počela prodirati u godinu dana ranije kompletno renoviranu kupaonicu.

- Uzrok je bio puknuće cijevi na šestom katu. Potom se, četiri mjeseca kasnije, 4. prosinca, dogodio prodor vode u dnevni boravak zbog puknute fasade na istočno-južnom dijelu zgrade i dijela drvenarije na drugom katu iznad mog stana, a istoga dana i u malom WC-u, gdje voda curi i dandanas.

Navodno uzrok svega čuči u stanu iznad, na drugom katu, tako mi je barem rekao vodoinstalater, jer ja nisam dobio zapisnik - nemoćno krši ruke umirovljeni branitelj, koji u neboderu u Karamanovoj živi od 1980., od prvoga dana kad je zgrada useljena.

Hrpa problema

U pitanju je objekt sa 60 stambenih jedinica, poslovnim prostorom, ali i "hrpom problema", opisuje Marinov, dodajući kako prilikom prve štete nije zvao predstavnicu stanara Miru Antonijević, jer je bila nedjelja, nego službu "Stano-uprave" d.o.o. za hitne slučajeve. Odmah je došao dežurni vodoinstalater i zaustavio vodu u stanu na šestom katu, rekavši mu kako je na istom katu intervenirao i tri dana ranije, jer je curila voda u poslovnom prostoru u prizemlju.

---

image

Slavko Marinov s dokumentacijom
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Kad je saniran problem, u osiguranju su mi, jer na računu zgrade nema novca, rekli da se moraju osušiti zidovi i plafon te da se javim za mjesec ili dva. U međuvremenu se voda pojavila i na druga dva mjesta u stanu... Unutar zgrade, naime, imamo poseban, odvojen prostor s cijevima, pa se voda, nama najnižima, može slijevati od bilo kud s visine.

Još od sredine studenog u "Stano-upravi" me šetaju od djelatnika do djelatnika. Šaljem dopise, prigovore, fotografije, zahtjeve... I ništa. I kad ih, već izbezumljen, kulturno tražim zapisnike o šteti, bahato mi uzvraćaju kako mi ih neće dati iako to zakonski moraju.

I od tada od njih ni traga ni glasa. Niti znam jesu li išta radili ili nisu, jesu li išta sanirali... A voda i dalje, kad pada kiša, curi kroz fasadu. I dalje je vlažno i u kupaonici, gdje su popucale pločice, ali i u malom WC-u. Ne znam što činiti... Ako saniram iznutra, ponovno će prodirati vlaga. A i tko će to platiti? U stanu mi je nastala šteta od nekih desetak tisuća kuna, a osiguranje mi priznaje samo bojenje - jada se Marinov.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Sve mu se nekako loše sastavilo. Lani mu je od teške bolesti preminula supruga, koja je bila HRVI iz Domovinskog rata. S njome je, shrvano govori, oko zgrade svojedobno sadio masline, zajedno su čistili okolni teren.

Osobno je susjedima, bez kune ili dinara, nebrojeno puta nešto popravio ili namjestio - od sušila do bojenja, postavljanja sandučića... Zgradu, kaže, treba održavati i trebalo bi biti jasno što su prioriteti, jer se uz probleme s vodovodnim cijevima i njihova fasada u Karamanovoj raspada ("nekidan je otpao komad betona, mogao je nekoga ubiti"). A na spomen toga, čini se, dolazimo do srži problema...

Pripojeni zajednički prostori

- Kažu: "Zgrada nema novca." Što je to mene briga? Meni se mora otkloniti uzrok! Ja plivam... Ni predstavnica stanara ne želi čuti za sanaciju u mom stanu, jer nema novca. A zašto ga nema?! Jer se, umjesto na sanaciju zgrade i cijevi, zajednički novac trošio za spuštanje liftova. Nekad je ova zgrada bila za primjer u smislu održavanja, a sad smo je urušili.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Zadnji sastanak suvlasnika održan je 2016. U međuvremenu je dignut kredit za građevinske radove i spuštanje liftova. Prije nam je prizemlje bilo široko, otvoreno, a sad je sve zazidano zbog liftova. To je tražio 51 posto stanara i tu se ne može ništa - sliježe ramenima Marinov. Pukao mu je film zbog svega, pa je odlučio otvoreno progovoriti zašto se odlučio na tužbu i pojavljivanje u medijima.

- Kad je gospođa Antonijević preuzela vođenje zgrade, imali smo na računu oko 250.000 kuna novca od pričuve, ona je navodno digla još 45.000 eura za spuštanje liftova. Sve je to potrošeno, a kredit je kasnije i refinanciran novim, navodno zbog krpanja terase.

---

image

Oštećenja na fasadi istočnog dijela zgrade


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

I sad se još zajedničke pare troše za javne bilježnike, odvjetnike, jer se pokušava riješiti etažiranje nelegalno prisvojenih prostora. Na redovnom knjigovodstvu nude se frizirani izvještaji. Ne vidim ni gdje se ni zašto troši novac od zgrade - bijesno govori Marinov.

Kakvo etažiranje, zaustavljamo ga pitanjem.

- Kakvo?! Na katovima je 17 zagrađenih zajedničkih prostora, koje su pojedini stanari pripojili svojim stanovima. Svaki od njih nosi dvadesetak kvadrata, neki stanari su, a među njima i predstavnica, na katovima zagradili te prostore, stavili vrata i sebi stvorili dnevni boravak, te s tom nelegalnom kvadraturom povećali vrijednost stanova za barem 60-ak tisuća eura.

Ma, nisam ljubomoran, ali hajdemo zbog toga obeštetiti ostale suvlasnike, popraviti stanje na zajedničkom računu, primjerice, platiti 10.000 eura po tom proširenom stanu, pa ćemo u cijelosti sanirati zgradu i živjeti kao ljudi, u sigurnom objektu.

Kad sve ovo ispričate u Stano-upravi, oni se oglušuju... Žalosno je da mi nemamo ni glavni projekt zgrade, izgleda da je izgorio u davnom požaru u PIS-ovim barakama - govori Slavko Marinov prisjećajući se razdoblja spuštanja liftova za kat niže.

---

image

Vlaga na plafonu WC-a


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kaže kako je inspektorica Nevena Grubšić iz Građevinske inspekcije te 2017. godine utvrdila da su rekonstrukcijski radovi obavljani bez valjanih dozvola i da su prilikom tog zahvata oštećeni temelji zgrade.

‘Bager je danima radio...‘

Čak su bili prekinuti, jer se u gradnji počelo dirati jamu za odvodne vode, pa je izvođač otišao ne želeći narušiti statiku zgrade. No, predstavnica je, pojašnjava, stvar riješila s urbanistima dobivši, na neviđeno, zeleno svjetlo za izvedbu jednostavnih radova.

- I tako se nastavilo dalje, izvuklo par tona željeza iz temelja, kako bi se osiguralo spuštanje lifta za kat niže. Bager je tada danima radio... "Stano-uprava" sve to zna, iako se prvi nadzorni inženjer povukao iz projekta, pa su za pečat našli nekog drugog iz Podstrane.

---

image

Slavko Marinov ispred Karamanove broj 6


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pa tko bi zdravorazumski podržao ovakve zahvate?! Kad sam se usprotivio tome, predstavnica stanara je na oglasnoj ploči u ulazu pisala kako se spuštanju liftova "suprotstavljaju veliki vjernici, obitelj Marinov". Recite mi gdje to ima?

I kakve veze ima vjera sa svime time? I svi će se, pogotovo predstavnica, u toj priči izvlačiti na humanost, govoriti o invalidima i starim ljudima, kojima se tim zahvatom željelo olakšati kretanje. Ali, pobogu, ne može se zbog toga ugrožavati statika zgrade! Šutio sam sve do sada, ali jednostavno više ne mogu.

Ne možete se predstavnici čak ni usprotiviti, jer ona noću šuška po katovima i vodi veleumne sastanke. S obzirom na to da je nekad radila u školi, lijepi za Novu godinu dječje radove i zvjezdice po portunu. A zgrada nam se raspada - kaže Slavko Marinov.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Slavko Marinov pokazuje pukotine na stropu sobe kroz koje prodire voda za kišnih dana


 

Božidar Vukičević/Cropix

Oštećenja na fasadi istočnog dijela zgrade
 

Božidar Vukičević/Cropix

Slavko Marinov ispred Karamanove broj 6


 

Božidar Vukičević/Cropix

Oštećenja na fasadi istočnog dijela zgrade


 

Božidar Vukičević/Cropix

Slavko Marinov s dokumentacijom
 

Božidar Vukičević/Cropix

Oštećenja na fasadi istočnog dijela zgrade


 

Božidar Vukičević/Cropix

Vlaga na plafonu WC-a


 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splicanin-tuzio-sve-susjede-pukao-mi-je-film-stan-mi-je-poplavljen-zgrada-se-raspada-a-potrosili-su-sav-novac-1267990 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e3bced9caaf7db674357ab2b061122fc7b658f5d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anin+tu%C5%BEio+sve+susjede%3A+Pukao+mi+je+film%21+Stan+mi+je+poplavljen%2C+zgrada+se+raspada%2C+a+potro%C5%A1ili+su+sav+novac&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicanin-tuzio-sve-susjede-pukao-mi-je-film-stan-mi-je-poplavljen-zgrada-se-raspada-a-potrosili-su-sav-novac-1267990 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicanin-tuzio-sve-susjede-pukao-mi-je-film-stan-mi-je-poplavljen-zgrada-se-raspada-a-potrosili-su-sav-novac-1267990 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOZLOGRDILO MU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitDOZLOGRDILO MU

Splićanin tužio sve susjede: Pukao mi je film! Stan mi je poplavljen, zgrada se raspada, a potrošili su sav novac

Piše Mirela Goreta
25. veljače 2023. - 18:09

- Tužio sam zgradu u kojoj živim! Zakonski tako mora biti jer se "Stano-uprava" nije očitovala na moj problem, ignorira ga, kao i predstavnica stanara. Nije bilo druge nego tužiti sve - uzrujano nas je dočekao 60-godišnji Slavko Marinov, vlasnik stana na prvom katu nabodera na adresi Karamanova 6 u Splitu.

Ljut je i ogorčen jer nikako ne može sanirati štetu u vlastitom životnom prostoru uzrokovanu, kako objašnjava, problemima iz zajedničkog prostora. Zato je pokrenuo pravni postupak sa zahtjevom za saniranje štete, jer nije uspio pronaći zajednički jezik ni s predstavnicom stanara, ni sa "Stano-upravom" d.o.o., koja upravlja zgradom, a ni s osiguranjem koje bi mu moglo pokriti troškove popravka oštećenja nastalih zbog prodora vode u tri zasebne prostorije.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 23:25