StoryEditorOCM
Splitjoš jedna prevara

Splićanka dobila SMS o pristiglom paketu koji se ne može isporučiti. Kliknula je na link u poruci, ostalo je povijest...

Piše split sd
27. ožujka 2024. - 10:58

Splitska policija jučer je zaprimila prijavu oštećene osobe koja je na mobitel zaprimila SMS poruku s nepoznatog broja da je njen paket stigao u skladište, ali da se ne može isporučiti zbog nepotpune adrese i od nje je zatraženo da klikom na dostavljeni link potvrdi svoju adresu, te da unese aktivacijski kod.

- Nakon što je napravila traženo, zaprimila je SMS kojom je potvrđena kupnja i utvrdila je da je njen računa terećen za 1540 eura. U tijeku je istraživanje - kazali su iz PU splitsko-dalmatinske. 

"Phishing" (engl. fishing - pecanje) je pojam kojeg je u današnje vrijeme većina građana imala prilike negdje čuti i vjerojatno je da mnogi znaju što on znači, no ipak neki građani još uvijek ne prepoznaju situacije koja se odnosi upravo na tu radnju.

U većini kaznenih djela Računalne prijevare cyber kriminalci koristili su upravo phishing kao predradnju za počinjenje kaznenog djela, a to je u pravilu krađa novca i krađa identiteta.

Jeste li zaprimili poziv, SMS, email, oglas, koji od vas traži da odate svoje osobne podatke kao: ime i prezime, datum rođenja, adresu stanovanja, OIB, mjesto zaposlenja, broj računa u banci, broj bankovne kartice, CVC broj, datum isteka važenja kartice, jednokratne autorizacijske kodove, presliku osobne iskaznice, video/fotografiju selfie, odnosno da neke ili sve te podatke upišete na web stranicu do koje dođete tako da kliknete na link u poruci/emailu?

image
Darko Tomaš/Cropix

- Ako ste imali takvo iskustvo, bili ste žrtva phishinga ili pokušaja phishinga. Cyber kriminalci su vrlo vješti u zlouporabi takvih podataka i kada dođu do njih vrlo brzo će ih brzo iskoristiti da ukradu sav novac s bankovnog računa te da otvore nove bankovne račune odnosno račune u virtualnim bankama na internetu i mjenjačnicama za kripto-valute koje će koristiti za prelijevanje ukradenog novca odnosno za pranje novca.

Tijekom 2023. godine Policijska uprava splitsko-dalmatinska evidentirala je ukupno 227 kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, od kojih 213 kaznenih djela jesu Računalne prijevare. Također, u 2023. godini PU splitsko-dalmatinska zabilježila je 55 slučajeva neovlaštenih transakcija po bankovnim računima i kreditnim karticama naših građana koje su obavljene podacima koje su počinitelji stekli phishingom, a ukupna šteta počinjena takvim kaznenim djelima iznosi preko 123.000,00  eura! - objasnili su iz PU splitsko-dalmatinske. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:03