StoryEditorOCM
SplitMineral expo

Splićanima je ovo omiljeni sajam, a ove je godine najveći dosad. Sve smo obišli, pogledajte samo ovu raskoš...

Piše Petra Klarić
6. travnja 2024. - 21:57

Počeo je 15. po redu Mineral Expo, međunarodni sajam dragog i poludragog kamenja, koji se tradicionalno svake godine održava u splitskoj Lori. Svi zainteresirani će ove subote i nedjelje, 6. i 7. travnja, moći pogledati raznoliko drago i poludrago kamenje, a možda koji komad i ponijeti sa sobom kući.

Ovogodišnji Mineral Expo najveći je do sada, barem što se tiče broja izlagača. To se, naravno, odrazilo i na ponudu pa posjetitelje sajma tamo očekuje baš svašta - minerali, fosili, drago i poludrago kamenje, nakit, stručna literatura... 

Cijene na sajmu su promotivne i može se pronaći ponešto za svačiji džep, od nakita za svega par eura, do vrjednijih komada koje će si priuštiti samo pravi zaljubljenici. 

- Kako smo i najavili, odaziv izlagača i posjetitelja ove je godine stvarno najveći. Posjetitelji mogu očekivati svašta - drago i poludrago kamenje, kristale, minerale, nakit, meteorite, tektite, fosile... Ukratko, sve što je priroda napravila posjetitelji mogu ovoga vikenda vidjeti na jednom mjestu.

Jako mi je teško nešto posebno istaknuti jer je stvarno previše toga, ali mogu reći da posjetitelji neće biti razočarani. Može se pronaći ponešto za svakoga, od najjeftinije sitnice pa do jako skupih i posebnih stvari - kazao nam je Neven Miculinić, zagrebački gemolog i organizator ovog sajma. 

image
Jakov Prkić/Cropix

Već smo spomenuli da je odaziv izlagača ove godine rekordan, a moramo dodati da su oni na sajam došli iz svih dijelova Europe. Slična situacija je i s mineralima, koji su na sajam stigli iz cijelog svijeta, od ahata i kvarčeva iz Brazila i Urugvaja, do lapis lazulija iz Afganistana.

Svi koji žele posjetiti ovaj vrlo zanimljivi sajam, to mogu učiniti u subotu i nedjelju od 10 do 20 sati. Cijena ulaznice je 4 eura za odrasle, dok je za grupe učenika i djecu do 14 godina ulaz besplatan.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:09