stdClass Object ( [id] => 1374465 [title] => Splićani su užasnuti: Grad odredio čak 29 lokacija na kojima se može maksimalno bučiti! Ne pomaže ni vapaj stručnjakinje [alias] => splicani-su-uzasnuti-grad-odredio-cak-29-lokacija-na-kojima-se-moze-maksimalno-buciti-ne-pomaze-ni-vapaj-strucnjakinje [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hoće li stanari gradske jezgre i Meja ovog ljeta trebati preseliti u mirna mjesta Zagore kako bi se sklonili od buke koja će treštati u Splitu, dok budu trajale manifestacije, odnosno, sve ono što se pod tim pojmom može održavati? Naime, na idućoj sjednici Gradskog vijeća naći će se "Odluka o o lokacijama i najvišoj dopuštenoj razini buke tijekom održavanja manifestacija na području Grada".

Ovim dokumentom određeno je 29 lokacija na kojima se mogu održavati manifestacije. U odnosu na Odluku iz 2021. uvršteno je još 11 novih lokacija. No to nije sve, jer gradonačelniku se ostavlja mogućnost da za manifestacije u organizaciji kotareva i mjesnih odbora dozvoli prekoračenje buke i za lokacije koje nisu navedene u ovoj Odluci.

Nove lokacije su Sustipanski put-Obala kneza Branimira, Stari plac, Kolombatovićevo šetalište, Hrvojeva ulica, Dom mladih, Kampus/zgrada tri fakulteta, Park mladeži, Šperun, Galerija Meštrović, Crikvine-Kaštilac, Sustipan, Pothodnik-Pazar, Gradska tržnica (Pazar), Plaža Žnjan, Plaža Bačvice, uključujući lokaciju ljetnog kina Bačvice. U odnosu na Odluku iz 2021. izbačen je Park Emanuela Vidovića.

Organizator mjeri buku

Za svaku od 29 lokacija propisana je maksimalna dozvoljena razine buke. Mjerenje buke ide na trošak organizatora, koji plaća i novčanu kaznu od 1.320 eura ako prekorači dozvoljenu količinu decibela.

Iako iz Službe za razvoj grada tvrde da su uzeli u obzir dosadašnja iskustva s manifestacijama i da je ovo napredak jer su koristili stručnu podlogu, bilo je dosta nezadovoljnika. Dobar dio njih potrudio se da argumentirano objasni zašto bi valjalo smanjiti količinu buke koja se predlaže. Pozivali su se na UNESCO-a, Zakon o zaštiti zdravlja i druge ozbiljne stvari, ali gotovo sve je odbijeno.

Ugledna stručnjakinja prof.dr. Katja Marasović koja se desetljećima bavi Dioklecijanovom palačom i gradskom jezgrom upozorila je da je na Radićevom trgu (Voćni trg) najviša dopuštena emisija buke 70 decibela, dok je na Peristilu, koji je dvostruko manja površina i izrazito je kompaktnog prostora, najviša dopuštena razina 85 decibela. Zauzela se da se smanji dopuštena razina buke na Peristilu na 60 decibela.

---

image

Profesorica Katja Marasović

Paun Paunović/Cropix
---

- Prema analizama Urbanističkog biroa 1958. unutar Dioklecijanove palače živjelo je 3052 stanovnika, a danas nas po neslužbenim procjenama ima oko 100. Stoga molimo nadležne da primjedbe stanovnika Palače ne vrednuju prema broju dospjelih obrazaca - apelirala je prof.dr. Marasović.

No, odgovor iz Grada je bio da se njena primjedba "ne usvaja, ali se prima na znanje".

- Ako na lokaciji Peristil Grad Split želi dopustiti organizaciju bilo kakvih koncerata, navedena razina bi bila neprihvatljiva, jer predložena emisijska razina buke od 60 dB(A) će biti višestruko prekoračena čak i uz pretpostavku korištenja vokala, instrumenata bez korištenja elektroakustičkog razglasa. Grad Split želi na Peristilu dopustiti koncerte, naravno uvažavajući genius loci i činjenicu da je Stara gradska jezgra s Dioklecijanovom palačom pod UNESCO-ovom zaštitom, između ostalog, zbog kontinuiteta života - odgovoreno je na ovu primjedbu.

Getani negoduju

Građanska inicijativa "Get Getanima", koja okuplja stanare povijesne jezgre, upozorila je da se od predloženih lokacija polovica nalazi u staroj gradskoj jezgri, ili u kotaru Grad, ili u neposrednoj blizini. Predložili su da se smanji broj predviđenih lokacija, kao i da se manifestacije više disperziraju na druge krajeve grada.

- Smatramo kako dodavanje novih lokacija za održavanje manifestacija u gradskom kotaru Grad nije u skladu s Konvencijom o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, te nije u skladu s Međunarodnom poveljom ICOMOS-a za očuvanje povijesnih gradova - napisali su iz ove udruge zahtijevajući da se odredi maksimalan broj dana za održavanje manifestacija na pojedinoj lokaciji. Odgovoreno im je da se primjedba "prima na znanje".

Bilo je građana i udruga koje su upozoravali na negativne učinke buke na zdravlje, spominjali su znanstvena istraživanja. S područja Prokurativa su upozorili da zbog konzervatora smiju imati samo drvene škure koje su vrlo slaba zaštita od buke.

Štetan učinak na zdravlje 

Ali, primjedbe o štetnom učinku buke na zdravlje su također glatko odbijene, s obrazloženjem da je broj od 70 B koji se spominje u studiji Svjetske zdravstvene organizacije "izvučen iz konteksta".

Nije pomoglo ni pozivanje na Plan upravljanja povijesnom jezgrom kojeg je Grad naručio i platio. Oni koji su isticali kako taj Plan kao jedan od glavnih ciljeva ističe unaprjeđenje kvalitete života lokalne zajednice, te potrebu zadržavanja života na području gradske jezgre, pucali su u prazno.

Zanimljivo da je odbijen prijedlog gradske tvrtke Žnjan d.o.o. koja se inače bavi manifestacijama. Oni su predložili da se povise razine buke koje ova Odluka propisuje s obrazloženjem da će ih biti teško poštivati. Ali su zato predložili da na Peristilu, Pjaci, Prokurativama i Đardinu bude manji broj priredbi, a kao mjeru zaštite okolnih ljudi predložili su da manifestacije kraće traju i da se svira znatno tiša muzika nakon koncerta. No, niti to nije prošlo.

Bilo je upozorenja kako je najveća količina buke predviđena na potezu Sustipanski put - Obala kneza Branimira. S obzirom na to da je lokacija vrlo blizu stambene zone, nekoliko njih je predložilo da se smanji količina buke, ali im je to odbijeno. Građani su se bunili kako je na tom potezu u Stručnoj podlozi bina okrenuta prema stambenoj zoni i stanovništvu. Na to su dobili maglovit odgovor kako je stručna podloga uzela u obzir "worst case" scenario. Odnosno, najnepovoljniji utjecaj na okolinu, a da se u stvarnosti očekuje da će organizator priredbe primijeniti ispravne inženjerske prakse postavljanja razglasa, "prilikom čega je poželjan smjer postavljanja suprotno od najbližih boravišnih prostora". Drugim riječima, Grad neće obavezati organizatora da ne terorizira susjede s bukom.

Ni trajanje nije ograničeno

Bilo ih je koji su tražili da se ograniči trajanje manifestacija.

- Razlog je jednostavan, kako možemo ići na svoja radna mjesta ujutro u 6 sati nakon što nam je do 2 sata svirala glazba pod prozorom. Maksimalno trajanje manifestacije do 23 sata, uz iznimku za doček Nove Godine. Ili nam nađite zamjenski smještaj za vrijeme održavanja manifestacija - predložio je jedan od onih koji žive na Pjaci.

---

image

Nema spavanja...

Jakov Prkić/Cropix
---

Neki su tražili i da se poštedi Đardin od održavanja manifestacija koje traju do dva sata iza ponoći radi odmora biljaka i životinja koje tamo obitavaju već 200 godina.

- Imali smo loša iskustva s manifestacijama koje su se održavale po tri mjeseca u komadu, stanari su se konstantno žalili na buku, a park je naočigled propadao, devastirana je fontana i nekoliko stabala, rasvjeta je u očajnom stanju, prolijevalo se ulje po stablima, zakucavalo čavle u njih i sl. Ovaj dokument se kosi s raznim EU direktivama i akcijskim planovima o očuvanju prirode, okoliša i bioraznolikosti te zaštiti od buke iz okoliša - istaknula je predsjednica Kotara Grad Lara Arapović koja je upozorila da se ovom odlukom planira povećanje razina buke u A zoni, a koje idu od 90 dB do 105 dB.

---

image

Lara Arapović Bonačić

Duje Klarić/Cropix
---

- Treba posebno uzeti u obzir i staru gradnju u zoni A gdje se vibracije puno jače osjete zbog drvenih podova i greda te neadekvatnih drvenih zatvora koji prenose vibracije jače nego novije građevine - napomenula je predsjednica Kotara Grad, koja se založila da se smanji predložena buka na Peristilu koji zbog neprocjenjive spomeničke vrijednosti ne bi smio biti izložen tolikoj buci.

Odgovoreno je kako mjerenje strukturnog utjecaja vibracija na baštinu nije bio predmet stručne podloge i da se "zbog navedenog ne može reći bilo kakav zaključak s iznesenim općim komentarom".

- Stručna podloga iz koje proizlaze parametri za Odluku bavi se isključivo problematikom buke koja potječe od mogućih javnih priredbi na određenoj lokaciji, to ne znači da će tamo priredbe biti svaki dan u danim maksimalnim okvirima. - odgovoreno je od strane Službe za razvoj grada.

Odbilo i Marinića

Javio se i gradski vijećnik Srđan Marinić. Njemu je prošlo da se ukine lokacija na Kašjunima, ali nije uspio ukinuti lokaciju Đardin i na Sustipanu. Upozorio je da je na Sustipanu nekad bilo groblje, i da se tamo nalaze posmrtni ostaci oko 30 tisuća umrlih, te da takvo mjesto zaslužuje pijetet. Primjedba je odbijena s obrazloženjem da je Sustipan osjetljivo područje, ali da je jednako tako steklo tradiciju glazbenih događanja.

---

image

Na starom splitskom groblju na Sustipanu i nadalje će se održavati - manifestacije..

Saša Burić/Cropix
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA SPAVANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => NEMA SPAVANJA 2 0 8494 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-21 14:35:37 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-22 10:01:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-22 10:01:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splićani su užasnuti: Grad odredio čak 29 lokacija na kojima se može maksimalno bučiti! Ne pomaže ni vapaj stručnjakinje page_title=Splićani su užasnuti: Grad odredio čak 29 lokacija na kojima se može maksimalno bučiti! Ne pomaže ni vapaj stručnjakinje [metakey] => buka u splitu, Katja Marasović, lara arapović bonačić, Get Getanima [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26824561.png","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/25266075.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26824583.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/25207946.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/25565429.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26824439.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26824440.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26824441.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix\/","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Ilustracija\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ne poma\u017ee ni apel profesorice Marasovi\u0107...<\/p>","

Na starom splitskom groblju na Sustipanu i nadalje \u0107e se odr\u017eavati - manifestacije..<\/p>","

Bit \u0107e veselo i na Peristilu...<\/p>","

Lara Arapovi\u0107\u00a0Bona\u010di\u0107<\/p>","

Profesorica Katja Marasovi\u0107<\/p>","

Koncerta \u0107e opet biti i u \u0110ardinu<\/p>","

Nema spavanja...<\/p>","

Katja Marasovi\u0107: Godine\u00a01958. unutar Dioklecijanove pala\u010de \u017eivjelo je 3052 stanovnika, a danas nas po neslu\u017ebenim procjenama ima oko 100<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_26824561_1920.png":"1920x1080","k_26824561_1280.png":"1280x1280","k_26824561_1024.png":"1024x1024","k_26824561_640.png":"640x640","k_26824561_480.png":"480x480","k_26824561_340.png":"340x340","k_26824561_220.png":"220x220","o_26824561_1280.png":"1280x721","o_26824561_1024.png":"1024x576","o_26824561_640.png":"640x360","o_26824561_480.png":"480x270","o_26824561_340.png":"340x191","o_26824561_220.png":"220x123","h_26824561_1280.png":"1280x854","h_26824561_1024.png":"1024x683","h_26824561_640.png":"640x427","h_26824561_480.png":"480x320","h_26824561_340.png":"340x227","h_26824561_220.png":"220x147","pp_26824561_1280.png":"1280x1628","pp_26824561_1024.png":"1024x1303","pp_26824561_640.png":"640x814","pp_26824561_480.png":"480x611","pp_26824561_340.png":"340x432","pp_26824561_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1093","hd_25266075_1920.jpg":"1920x1080","k_25266075_1280.jpg":"1280x1280","k_25266075_1024.jpg":"1024x1024","k_25266075_640.jpg":"640x640","k_25266075_480.jpg":"480x480","k_25266075_340.jpg":"340x340","k_25266075_220.jpg":"220x220","o_25266075_1280.jpg":"1280x728","o_25266075_1024.jpg":"1024x582","o_25266075_640.jpg":"640x364","o_25266075_480.jpg":"480x273","o_25266075_340.jpg":"340x193","o_25266075_220.jpg":"220x125","h_25266075_1280.jpg":"1280x854","h_25266075_1024.jpg":"1024x683","h_25266075_640.jpg":"640x427","h_25266075_480.jpg":"480x320","h_25266075_340.jpg":"340x227","h_25266075_220.jpg":"220x147","pp_25266075_1280.jpg":"1280x1628","pp_25266075_1024.jpg":"1024x1303","pp_25266075_640.jpg":"640x814","pp_25266075_480.jpg":"480x611","pp_25266075_340.jpg":"340x432","pp_25266075_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26824583_1920.jpg":"1920x1080","k_26824583_1280.jpg":"1280x1280","k_26824583_1024.jpg":"1024x1024","k_26824583_640.jpg":"640x640","k_26824583_480.jpg":"480x480","k_26824583_340.jpg":"340x340","k_26824583_220.jpg":"220x220","o_26824583_1280.jpg":"1280x853","o_26824583_1024.jpg":"1024x682","o_26824583_640.jpg":"640x426","o_26824583_480.jpg":"480x320","o_26824583_340.jpg":"340x226","o_26824583_220.jpg":"220x146","h_26824583_1280.jpg":"1280x854","h_26824583_1024.jpg":"1024x683","h_26824583_640.jpg":"640x427","h_26824583_480.jpg":"480x320","h_26824583_340.jpg":"340x227","h_26824583_220.jpg":"220x147","pp_26824583_1280.jpg":"1280x1628","pp_26824583_1024.jpg":"1024x1303","pp_26824583_640.jpg":"640x814","pp_26824583_480.jpg":"480x611","pp_26824583_340.jpg":"340x432","pp_26824583_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_25207946_1920.jpg":"1920x1080","k_25207946_1280.jpg":"1280x1280","k_25207946_1024.jpg":"1024x1024","k_25207946_640.jpg":"640x640","k_25207946_480.jpg":"480x480","k_25207946_340.jpg":"340x340","k_25207946_220.jpg":"220x220","o_25207946_1280.jpg":"1280x859","o_25207946_1024.jpg":"1024x687","o_25207946_640.jpg":"640x429","o_25207946_480.jpg":"480x322","o_25207946_340.jpg":"340x228","o_25207946_220.jpg":"220x147","h_25207946_1280.jpg":"1280x854","h_25207946_1024.jpg":"1024x683","h_25207946_640.jpg":"640x427","h_25207946_480.jpg":"480x320","h_25207946_340.jpg":"340x227","h_25207946_220.jpg":"220x147","pp_25207946_1280.jpg":"1280x1628","pp_25207946_1024.jpg":"1024x1303","pp_25207946_640.jpg":"640x814","pp_25207946_480.jpg":"480x611","pp_25207946_340.jpg":"340x432","pp_25207946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1332","hd_25565429_1920.jpg":"1920x1080","k_25565429_1280.jpg":"1280x1280","k_25565429_1024.jpg":"1024x1024","k_25565429_640.jpg":"640x640","k_25565429_480.jpg":"480x480","k_25565429_340.jpg":"340x340","k_25565429_220.jpg":"220x220","o_25565429_1280.jpg":"1280x888","o_25565429_1024.jpg":"1024x710","o_25565429_640.jpg":"640x444","o_25565429_480.jpg":"480x333","o_25565429_340.jpg":"340x235","o_25565429_220.jpg":"220x152","h_25565429_1280.jpg":"1280x854","h_25565429_1024.jpg":"1024x683","h_25565429_640.jpg":"640x427","h_25565429_480.jpg":"480x320","h_25565429_340.jpg":"340x227","h_25565429_220.jpg":"220x147","pp_25565429_1280.jpg":"1280x1628","pp_25565429_1024.jpg":"1024x1303","pp_25565429_640.jpg":"640x814","pp_25565429_480.jpg":"480x611","pp_25565429_340.jpg":"340x432","pp_25565429_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26824439_1920.jpg":"1920x1080","k_26824439_1280.jpg":"1280x1280","k_26824439_1024.jpg":"1024x1024","k_26824439_640.jpg":"640x640","k_26824439_480.jpg":"480x480","k_26824439_340.jpg":"340x340","k_26824439_220.jpg":"220x220","o_26824439_1280.jpg":"1280x853","o_26824439_1024.jpg":"1024x682","o_26824439_640.jpg":"640x426","o_26824439_480.jpg":"480x320","o_26824439_340.jpg":"340x226","o_26824439_220.jpg":"220x146","h_26824439_1280.jpg":"1280x854","h_26824439_1024.jpg":"1024x683","h_26824439_640.jpg":"640x427","h_26824439_480.jpg":"480x320","h_26824439_340.jpg":"340x227","h_26824439_220.jpg":"220x147","pp_26824439_1280.jpg":"1280x1628","pp_26824439_1024.jpg":"1024x1303","pp_26824439_640.jpg":"640x814","pp_26824439_480.jpg":"480x611","pp_26824439_340.jpg":"340x432","pp_26824439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26824440_1920.jpg":"1920x1080","k_26824440_1280.jpg":"1280x1280","k_26824440_1024.jpg":"1024x1024","k_26824440_640.jpg":"640x640","k_26824440_480.jpg":"480x480","k_26824440_340.jpg":"340x340","k_26824440_220.jpg":"220x220","o_26824440_1280.jpg":"1280x853","o_26824440_1024.jpg":"1024x682","o_26824440_640.jpg":"640x426","o_26824440_480.jpg":"480x320","o_26824440_340.jpg":"340x226","o_26824440_220.jpg":"220x146","h_26824440_1280.jpg":"1280x854","h_26824440_1024.jpg":"1024x683","h_26824440_640.jpg":"640x427","h_26824440_480.jpg":"480x320","h_26824440_340.jpg":"340x227","h_26824440_220.jpg":"220x147","pp_26824440_1280.jpg":"1280x1628","pp_26824440_1024.jpg":"1024x1303","pp_26824440_640.jpg":"640x814","pp_26824440_480.jpg":"480x611","pp_26824440_340.jpg":"340x432","pp_26824440_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1141","hd_26824441_1920.jpg":"1920x1080","k_26824441_1280.jpg":"1280x1280","k_26824441_1024.jpg":"1024x1024","k_26824441_640.jpg":"640x640","k_26824441_480.jpg":"480x480","k_26824441_340.jpg":"340x340","k_26824441_220.jpg":"220x220","o_26824441_1280.jpg":"1280x760","o_26824441_1024.jpg":"1024x608","o_26824441_640.jpg":"640x380","o_26824441_480.jpg":"480x285","o_26824441_340.jpg":"340x202","o_26824441_220.jpg":"220x130","h_26824441_1280.jpg":"1280x854","h_26824441_1024.jpg":"1024x683","h_26824441_640.jpg":"640x427","h_26824441_480.jpg":"480x320","h_26824441_340.jpg":"340x227","h_26824441_220.jpg":"220x147","pp_26824441_1280.jpg":"1280x1628","pp_26824441_1024.jpg":"1024x1303","pp_26824441_640.jpg":"640x814","pp_26824441_480.jpg":"480x611","pp_26824441_340.jpg":"340x432","pp_26824441_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38554257 Threads: 4 Questions: 7108617510 Slow queries: 3303809 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608629091 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splicani-su-uzasnuti-grad-odredio-cak-29-lokacija-na-kojima-se-moze-maksimalno-buciti-ne-pomaze-ni-vapaj-strucnjakinje-1374465 [printLink] => /split/splicani-su-uzasnuti-grad-odredio-cak-29-lokacija-na-kojima-se-moze-maksimalno-buciti-ne-pomaze-ni-vapaj-strucnjakinje-1374465?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 752801 [name] => buka u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-22 11:02:02 [main_article_id] => 0 [alias] => buka-u-splitu [link] => /tag/buka-u-splitu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 434106 [name] => katja marasović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katja-marasovic [link] => /tag/katja-marasovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 710298 [name] => lara arapović bonačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-23 21:51:50 [main_article_id] => 0 [alias] => lara-arapovic-bonacic [link] => /tag/lara-arapovic-bonacic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 673583 [name] => Get Getanima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-10 10:48:33 [main_article_id] => 0 [alias] => get-getanima [link] => /tag/get-getanima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA SPAVANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićani su užasnuti: Grad odredio čak 29 lokacija na kojima se može maksimalno bučiti! Ne pomaže ni vapaj stručnjakinje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26824561.png [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix/ [mainImageDesc] =>

Ne pomaže ni apel profesorice Marasović...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26824561.png [title] =>

Ne pomaže ni apel profesorice Marasović...

Cropix/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/25266075.jpg [title] =>

Na starom splitskom groblju na Sustipanu i nadalje će se održavati - manifestacije..

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26824583.jpg [title] =>

Bit će veselo i na Peristilu...

Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/25207946.jpg [title] =>

Lara Arapović Bonačić

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/25565429.jpg [title] =>

Profesorica Katja Marasović

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26824439.jpg [title] =>

Koncerta će opet biti i u Đardinu

Jakov Prkić/Ilustracija/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26824440.jpg [title] =>

Nema spavanja...

Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26824441.jpg [title] =>

Katja Marasović: Godine 1958. unutar Dioklecijanove palače živjelo je 3052 stanovnika, a danas nas po neslužbenim procjenama ima oko 100

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hoće li stanari gradske jezgre i Meja ovog ljeta trebati preseliti u mirna mjesta Zagore kako bi se sklonili od buke koja će treštati u Splitu, dok budu trajale manifestacije, odnosno, sve ono što se pod tim pojmom može održavati? Naime, na idućoj sjednici Gradskog vijeća naći će se "Odluka o o lokacijama i najvišoj dopuštenoj razini buke tijekom održavanja manifestacija na području Grada".

Ovim dokumentom određeno je 29 lokacija na kojima se mogu održavati manifestacije. U odnosu na Odluku iz 2021. uvršteno je još 11 novih lokacija. No to nije sve, jer gradonačelniku se ostavlja mogućnost da za manifestacije u organizaciji kotareva i mjesnih odbora dozvoli prekoračenje buke i za lokacije koje nisu navedene u ovoj Odluci.

Nove lokacije su Sustipanski put-Obala kneza Branimira, Stari plac, Kolombatovićevo šetalište, Hrvojeva ulica, Dom mladih, Kampus/zgrada tri fakulteta, Park mladeži, Šperun, Galerija Meštrović, Crikvine-Kaštilac, Sustipan, Pothodnik-Pazar, Gradska tržnica (Pazar), Plaža Žnjan, Plaža Bačvice, uključujući lokaciju ljetnog kina Bačvice. U odnosu na Odluku iz 2021. izbačen je Park Emanuela Vidovića.

Organizator mjeri buku

Za svaku od 29 lokacija propisana je maksimalna dozvoljena razine buke. Mjerenje buke ide na trošak organizatora, koji plaća i novčanu kaznu od 1.320 eura ako prekorači dozvoljenu količinu decibela.

Iako iz Službe za razvoj grada tvrde da su uzeli u obzir dosadašnja iskustva s manifestacijama i da je ovo napredak jer su koristili stručnu podlogu, bilo je dosta nezadovoljnika. Dobar dio njih potrudio se da argumentirano objasni zašto bi valjalo smanjiti količinu buke koja se predlaže. Pozivali su se na UNESCO-a, Zakon o zaštiti zdravlja i druge ozbiljne stvari, ali gotovo sve je odbijeno.

Ugledna stručnjakinja prof.dr. Katja Marasović koja se desetljećima bavi Dioklecijanovom palačom i gradskom jezgrom upozorila je da je na Radićevom trgu (Voćni trg) najviša dopuštena emisija buke 70 decibela, dok je na Peristilu, koji je dvostruko manja površina i izrazito je kompaktnog prostora, najviša dopuštena razina 85 decibela. Zauzela se da se smanji dopuštena razina buke na Peristilu na 60 decibela.

---

image

Profesorica Katja Marasović

Paun Paunović/Cropix
---

- Prema analizama Urbanističkog biroa 1958. unutar Dioklecijanove palače živjelo je 3052 stanovnika, a danas nas po neslužbenim procjenama ima oko 100. Stoga molimo nadležne da primjedbe stanovnika Palače ne vrednuju prema broju dospjelih obrazaca - apelirala je prof.dr. Marasović.

No, odgovor iz Grada je bio da se njena primjedba "ne usvaja, ali se prima na znanje".

- Ako na lokaciji Peristil Grad Split želi dopustiti organizaciju bilo kakvih koncerata, navedena razina bi bila neprihvatljiva, jer predložena emisijska razina buke od 60 dB(A) će biti višestruko prekoračena čak i uz pretpostavku korištenja vokala, instrumenata bez korištenja elektroakustičkog razglasa. Grad Split želi na Peristilu dopustiti koncerte, naravno uvažavajući genius loci i činjenicu da je Stara gradska jezgra s Dioklecijanovom palačom pod UNESCO-ovom zaštitom, između ostalog, zbog kontinuiteta života - odgovoreno je na ovu primjedbu.

Getani negoduju

Građanska inicijativa "Get Getanima", koja okuplja stanare povijesne jezgre, upozorila je da se od predloženih lokacija polovica nalazi u staroj gradskoj jezgri, ili u kotaru Grad, ili u neposrednoj blizini. Predložili su da se smanji broj predviđenih lokacija, kao i da se manifestacije više disperziraju na druge krajeve grada.

- Smatramo kako dodavanje novih lokacija za održavanje manifestacija u gradskom kotaru Grad nije u skladu s Konvencijom o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, te nije u skladu s Međunarodnom poveljom ICOMOS-a za očuvanje povijesnih gradova - napisali su iz ove udruge zahtijevajući da se odredi maksimalan broj dana za održavanje manifestacija na pojedinoj lokaciji. Odgovoreno im je da se primjedba "prima na znanje".

Bilo je građana i udruga koje su upozoravali na negativne učinke buke na zdravlje, spominjali su znanstvena istraživanja. S područja Prokurativa su upozorili da zbog konzervatora smiju imati samo drvene škure koje su vrlo slaba zaštita od buke.

Štetan učinak na zdravlje 

Ali, primjedbe o štetnom učinku buke na zdravlje su također glatko odbijene, s obrazloženjem da je broj od 70 B koji se spominje u studiji Svjetske zdravstvene organizacije "izvučen iz konteksta".

Nije pomoglo ni pozivanje na Plan upravljanja povijesnom jezgrom kojeg je Grad naručio i platio. Oni koji su isticali kako taj Plan kao jedan od glavnih ciljeva ističe unaprjeđenje kvalitete života lokalne zajednice, te potrebu zadržavanja života na području gradske jezgre, pucali su u prazno.

Zanimljivo da je odbijen prijedlog gradske tvrtke Žnjan d.o.o. koja se inače bavi manifestacijama. Oni su predložili da se povise razine buke koje ova Odluka propisuje s obrazloženjem da će ih biti teško poštivati. Ali su zato predložili da na Peristilu, Pjaci, Prokurativama i Đardinu bude manji broj priredbi, a kao mjeru zaštite okolnih ljudi predložili su da manifestacije kraće traju i da se svira znatno tiša muzika nakon koncerta. No, niti to nije prošlo.

Bilo je upozorenja kako je najveća količina buke predviđena na potezu Sustipanski put - Obala kneza Branimira. S obzirom na to da je lokacija vrlo blizu stambene zone, nekoliko njih je predložilo da se smanji količina buke, ali im je to odbijeno. Građani su se bunili kako je na tom potezu u Stručnoj podlozi bina okrenuta prema stambenoj zoni i stanovništvu. Na to su dobili maglovit odgovor kako je stručna podloga uzela u obzir "worst case" scenario. Odnosno, najnepovoljniji utjecaj na okolinu, a da se u stvarnosti očekuje da će organizator priredbe primijeniti ispravne inženjerske prakse postavljanja razglasa, "prilikom čega je poželjan smjer postavljanja suprotno od najbližih boravišnih prostora". Drugim riječima, Grad neće obavezati organizatora da ne terorizira susjede s bukom.

Ni trajanje nije ograničeno

Bilo ih je koji su tražili da se ograniči trajanje manifestacija.

- Razlog je jednostavan, kako možemo ići na svoja radna mjesta ujutro u 6 sati nakon što nam je do 2 sata svirala glazba pod prozorom. Maksimalno trajanje manifestacije do 23 sata, uz iznimku za doček Nove Godine. Ili nam nađite zamjenski smještaj za vrijeme održavanja manifestacija - predložio je jedan od onih koji žive na Pjaci.

---

image

Nema spavanja...

Jakov Prkić/Cropix
---

Neki su tražili i da se poštedi Đardin od održavanja manifestacija koje traju do dva sata iza ponoći radi odmora biljaka i životinja koje tamo obitavaju već 200 godina.

- Imali smo loša iskustva s manifestacijama koje su se održavale po tri mjeseca u komadu, stanari su se konstantno žalili na buku, a park je naočigled propadao, devastirana je fontana i nekoliko stabala, rasvjeta je u očajnom stanju, prolijevalo se ulje po stablima, zakucavalo čavle u njih i sl. Ovaj dokument se kosi s raznim EU direktivama i akcijskim planovima o očuvanju prirode, okoliša i bioraznolikosti te zaštiti od buke iz okoliša - istaknula je predsjednica Kotara Grad Lara Arapović koja je upozorila da se ovom odlukom planira povećanje razina buke u A zoni, a koje idu od 90 dB do 105 dB.

---

image

Lara Arapović Bonačić

Duje Klarić/Cropix
---

- Treba posebno uzeti u obzir i staru gradnju u zoni A gdje se vibracije puno jače osjete zbog drvenih podova i greda te neadekvatnih drvenih zatvora koji prenose vibracije jače nego novije građevine - napomenula je predsjednica Kotara Grad, koja se založila da se smanji predložena buka na Peristilu koji zbog neprocjenjive spomeničke vrijednosti ne bi smio biti izložen tolikoj buci.

Odgovoreno je kako mjerenje strukturnog utjecaja vibracija na baštinu nije bio predmet stručne podloge i da se "zbog navedenog ne može reći bilo kakav zaključak s iznesenim općim komentarom".

- Stručna podloga iz koje proizlaze parametri za Odluku bavi se isključivo problematikom buke koja potječe od mogućih javnih priredbi na određenoj lokaciji, to ne znači da će tamo priredbe biti svaki dan u danim maksimalnim okvirima. - odgovoreno je od strane Službe za razvoj grada.

Odbilo i Marinića

Javio se i gradski vijećnik Srđan Marinić. Njemu je prošlo da se ukine lokacija na Kašjunima, ali nije uspio ukinuti lokaciju Đardin i na Sustipanu. Upozorio je da je na Sustipanu nekad bilo groblje, i da se tamo nalaze posmrtni ostaci oko 30 tisuća umrlih, te da takvo mjesto zaslužuje pijetet. Primjedba je odbijena s obrazloženjem da je Sustipan osjetljivo područje, ali da je jednako tako steklo tradiciju glazbenih događanja.

---

image

Na starom splitskom groblju na Sustipanu i nadalje će se održavati - manifestacije..

Saša Burić/Cropix
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix/ Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Duje Klarić/Cropix Paun Paunović/Cropix Jakov Prkić/Ilustracija/Cropix Jakov Prkić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Cropix/

Ne pomaže ni apel profesorice Marasović...

Saša Burić/Cropix

Na starom splitskom groblju na Sustipanu i nadalje će se održavati - manifestacije..

Saša Burić/Cropix

Bit će veselo i na Peristilu...

Duje Klarić/Cropix

Lara Arapović Bonačić

Paun Paunović/Cropix

Profesorica Katja Marasović

Jakov Prkić/Ilustracija/Cropix

Koncerta će opet biti i u Đardinu

Jakov Prkić/Cropix

Nema spavanja...

Ante Čizmić/Cropix

Katja Marasović: Godine 1958. unutar Dioklecijanove palače živjelo je 3052 stanovnika, a danas nas po neslužbenim procjenama ima oko 100

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splicani-su-uzasnuti-grad-odredio-cak-29-lokacija-na-kojima-se-moze-maksimalno-buciti-ne-pomaze-ni-vapaj-strucnjakinje-1374465 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=302d98d2f4512e3e0672a423b2c37f0bfa4fc512 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87ani+su+u%C5%BEasnuti%3A+Grad+odredio+%C4%8Dak+29+lokacija+na+kojima+se+mo%C5%BEe+maksimalno+bu%C4%8Diti%21+Ne+poma%C5%BEe+ni+vapaj+stru%C4%8Dnjakinje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-su-uzasnuti-grad-odredio-cak-29-lokacija-na-kojima-se-moze-maksimalno-buciti-ne-pomaze-ni-vapaj-strucnjakinje-1374465 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-su-uzasnuti-grad-odredio-cak-29-lokacija-na-kojima-se-moze-maksimalno-buciti-ne-pomaze-ni-vapaj-strucnjakinje-1374465 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEMA SPAVANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNEMA SPAVANJA

Splićani su užasnuti: Grad odredio čak 29 lokacija na kojima se može maksimalno bučiti! Ne pomaže ni vapaj stručnjakinje

Piše Sandi Vidulić
22. ožujka 2024. - 11:01

Hoće li stanari gradske jezgre i Meja ovog ljeta trebati preseliti u mirna mjesta Zagore kako bi se sklonili od buke koja će treštati u Splitu, dok budu trajale manifestacije, odnosno, sve ono što se pod tim pojmom može održavati? Naime, na idućoj sjednici Gradskog vijeća naći će se "Odluka o o lokacijama i najvišoj dopuštenoj razini buke tijekom održavanja manifestacija na području Grada".

Ovim dokumentom određeno je 29 lokacija na kojima se mogu održavati manifestacije. U odnosu na Odluku iz 2021. uvršteno je još 11 novih lokacija. No to nije sve, jer gradonačelniku se ostavlja mogućnost da za manifestacije u organizaciji kotareva i mjesnih odbora dozvoli prekoračenje buke i za lokacije koje nisu navedene u ovoj Odluci.

Nove lokacije su Sustipanski put-Obala kneza B...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:02