StoryEditorOCM
SplitGRAD SOLIDARNOSTI

Splićani su sve siromašniji, raste broj korisnika socijalne pomoći. Što bi samo bilo da nije ovih divnih ljudi...

Piše SPLIT SD
16. listopada 2023. - 18:17

- Na području grada Splita vidljivo je povećanje broja korisnika različitih socijalnih usluga, ali i povećanje broja donatora, volontera i svih drugih koji se svakodnevno bore za dobrobit drugih.

Za Split kao grad Solidarnosti svaki je dan, dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti - kaže Drago Lelas, predsjednik Udruge MoSt, uoči Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji se obilježava 17. listopada.

image

Dado Lelas

Nikola Vilić/Cropix

U svakodnevnoj borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti na području grada Splita djeluje više institucija i organizacija, a one najistaknutije okupljene su u neformalnoj mreži: Caritas Splitsko - makarske nadbiskupije, Gradsko društvo Crvenog križa Split, Ustanova DES, Udruga MoSt, SKAC_ST i Udruga svetog Vinka Paulskog u RH Konferencija s. Duje Split.

Svi oni, na različite načine, svakodnevno skrbe i pomažu tisuće naših najugroženijih sugrađanki i sugrađana kroz pučke kuhinje, smještaj za beskućnike, humanitarne pakete hrane, higijene, odjeće i obuće, bonove, socijalnu samoposlugu, psihosocijalnu podršku, stipendije, namjenske humanitarne akcije i druge socijalne programe.

image
Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije kroz Blagovalište priprema 130 toplih obroka dnevno, te izdaje mjesečne bonove za 170 obitelji, kao i pakete za 276 obitelji. Kroz Dječji Caritas pomaže 558 djece, snabdijeva ogrjevom 39 obitelji i godišnje daje 115 stipendija studentima i srednjoškolcima.

Oko 400 obitelji godišnje, zahvaljujući Gradskom društvu Crvenog križa Split, dobija prehrambene i higijenske pakete, a na tjednoj razini ili po pozivu skladište Crvenog križa izdaje pomoć u odjeći i obući građanima u potrebi. Njegova posudionica medicinskih pomagala na godišnjoj razini ima oko 150 korisnika.

U ustanovi DES tijekom tjedna 210 korisnika koristi uslugu Pučke kuhinje, a subotom ih dođe i do 260. Za 11 korisnika organizirana je dostava, a doručak i višak hrane dostavljaju se korisnicima Centra za beskućnice/ke.

image

Večera za splitske beskućnike

Nikola Vilić/Cropix

Udruga MoSt svakodnevno skrbi o 35 smještenih beskućnica/ka te 42 korisnica/ka Poludnevnog boravka. Kroz Socijalnu samoposlugu SolidarnoST pomaže s hranom i higijenskim potrepštinama više od 180 pojedinaca i obitelji.

image

Socijalna samoposluga Udruge MoSt

Vojko Bašić/Cropix

SKAC_ST kroz svoje humanitarne aktivnosti, 72 sata bez kompromisa, Agenti dobrote i druge na godišnjoj razini pruža pomoć za 2000 korisnika.

image

Udruga SKAC svake godine organizira akciju 72 sata bez kompromisa

Joško Šupić/Cropix

Udruga svetog Vinka Paulskog u RH Konferencija s. Duje Split trenutno ima 150 korisnika paketa pomoći, a svakodnevno u Samostan sestara Milosrdnica na prehranu dolazi 30 korisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:57