StoryEditor
SplitNERVOZA NA TERENU

Splićani negoduju: Zašto ne slušaju upute Stožera? Zabranjuju nam ući u banku i trgovine bez maske. Još kažu da provociramo, a nemamo ih gdje kupiti! 

Piše Tihana Marović
25. ožujka 2020. - 16:22
Blago onima koji su nabavili maskeTom Dubravec/HANZA MEDIA

Nelagoda i strah oko koronavirusa, nakon svih napomena i uputa Stožera civilne zaštite, još uvijek nisu u potpunosti pod kontrolom javnosti, pa sve više ljekarni, trgovina i banki inzistira da svi njihovi kupci i klijenti moraju nositi zaštitne maske, u protivnom s njima neće poslovati, odnosno u banku ili trgovinu građani neće moći ući.

Budući da zaštitnih maski u ljekarnama nema za kupiti, a zbog ograničenog kretanja i preporuke o nenapuštanju doma, teško ih je nabaviti, javljaju se nepotrebne neugodnosti, a nervoza može lako prijeći u paniku.

Stanje na terenu je takvo da se pravila ponašanja mijenjaju iz sata u sat. Građani nam javljaju kako, iako su u većoj trgovini na Žnjanu mogli obaviti kupnju bez zaštitne papirnate maske na licu, danas im bez maske više nije bilo dozvoljeno ući.

- Ostala sam šokirana, a onda sam postala i ljuta. Ovo prelazi sve granice. Držimo razmak, poštujemo pravila, ali došla sam u trgovinu nakon posla, masku nemam, jako neugodna situacija. Ne znam ni gdje je nabaviti - kontaktirala nas je uzrujana čitateljica sa Žnjana.

Isti situacije događaju se i na otocima i u Solinu.

- Trebao sam obaviti veću novčanu transakciju, koju nije moguće obaviti preko interneta, i iako je poslovnica bila u potpunosti prazna, službenica me izvijestila da ne smijem ući u poslovnicu bez maske.

Na moju primjedbu kako je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, odnosno gospodin Krunoslav Capak izrijekom kazao da građani ne moraju nositi maske, ona me vrlo drsko pitala da li sam ih došao provocirati. U banku nisam došao iz hira, već zato što mi je bio dan dospijeća računa kod te iste banke, nakon čega slijede kamate. Onemogućili su mi da platim račun, a nisu mi ponudili alternativu, niti me uputili gdje nabaviti masku. Čak i u ovakvim situacijama pokazuju da uvijek moraju biti iznad potreba običnog čovjeka - svjedoči nam revoltirani Splićanin, neugodno iznenađen poslovanjem banke u centru Salona Mall.

S praksom nošenja zaštitne maske svih klijenata prva je započela Hrvatska pošta, no vrlo brzo uslijedio je dogovor s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, pa je ulazak u poštanske urede dozvoljen i osobama bez zaštitne maske.

Hoće li Stožer morati pojedinačno pregovarati sa svim bankama, trgovinama i ljekarnama, prije nego počnu slušati njihove upute, ostaje nam za vidjeti.

#ZAŠTITNE MASKE#KORONAVIRUS#SPLIT

Izdvojeno

07. srpanj 2020 07:44