StoryEditor
SplitBAŠ DOBRO

Splićani dobili još osam postaja za javne bicike, smještene su od Spinuta do Sućidra. Sad ih je preko 40, uskoro će cijeli grad biti povezan

Piše PSD
23. prosinca 2020. - 16:03
Stanica na LokvamaSplit Parking

Ovog tjedna sustav javnih bicikli u Splitu postao je bogatiji za još osam novih postaja te sada ukupan broj aktivnih postaja iznosi 41. Korisnicima su od sada dostupne i postaje na sljedećim lokacijama: Spinut – Teslina, Sućidar – istok, Sućidar – sjever, Koteks, Đardin, Bačvice, Blatine te Lokve. Paralelno s postavljanjem novih postaja, u rad se puštaju i nove bicikle.

Iz Split parkinga napomenuli su da je lokacija na Lokvama uređena kako bi postaja bila sigurna za korištenje, a unutar njihovih ovlasti, dok je preostali dio radova na uređenju nogostupa nasuprot postaje u nadležnosti gradskog kotara Lokve koji je dogovorio završetak istih odmah iza Nove godine.

Postavljanje šest preostalih postaja za koje su lokacije poznate nastavlja se u idućim danima te će se time zaokružiti planirano proširenje sustava javnih bicikli, dok je za pet preostalih postaja u tijeku traženje lokacija koje imaju sve potrebne preduvjete i dozvole.

image
Stanica na Bačvicama
Split Parking

- Izuzetno smo zadovoljni što s krajem ove godine dovršavamo i ovu veliku investiciju te što smo, unatoč godini koja je bila izazovna za sve, uspjeli našim sugrađanima pružiti mrežu postaja unutar sustava javnih bicikli koja sada povezuje cijeli grad, kotare i sve važnije institucije čime je značajno olakšano korištenje sustava. Pet postaja za koje smo u procesu definiranja novih lokacija odnose se na četiri postaje koje su inicijalno trebale biti postavljene na Marjanu, a za koje nažalost još nismo uspjeli dobiti potrebne suglasnosti te jednu na Mejašima za koju također alternativnu lokaciju tražimo s kotarom, rekao je Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

image
Stanica na Blatinama
Split Parking

Napomenuli su da će nastaviti raditi na tome da uspiju dobiti sve potrebne suglasnosti od nadležnih institucija kako bi postaje čim prije mogle biti postavljene i na Marjanu te kako bi i taj dio, koji je poznat kao lokacija gdje odlaze brojni biciklisti i građani na rekreaciju, konačno postao dio mreže sustava javnih bicikli.

Iz Split parkinga i Nextbikea ovim putem još jednom pozivaju korisnike da prilikom ostavljanja bicikli na postajama obrate pozornost jesu li one u funkciji te da bicikle ostavljaju isključivo na postaje koje su prikazane u Nexbike aplikaciji.

Kako je od prije poznato, u tijeku je značajno širenje sustava javnih bicikala, i to novim kontingentom od ukupno 194 bicikle i 39 postaja koje se postavljaju na lokacijama po cijelom gradu. Od toga 170 bicikli (120 električnih i 50 klasičnih) i 35 postaja financira i postavlja gradska tvrtka Split parking, a još 24 bicikle (16 električnih i 8 klasičnih) i četiri postaje osigurao je Grad Split kroz EU projekt SUTRA. S već postojećim postajama i biciklama taj broj će na kraju u Splitu iznositi ukupno 280 bicikli i 51 postaja.

image
Preko 40 postaja je u gradu
Split Parking
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. veljača 2021 14:10