StoryEditorOCM
SplitLETEĆI TERORISTI

Splićane napadaju ogromni komarci, stručnjak sumnja na atipičnu vrstu. ‘Uopće ne zuje, a ostave tvrde, bolne plikove‘

Piše Ana Pivčević
29. travnja 2024. - 08:13

Godišnja su se doba posljednjih godina izmijenila, možemo slobodno reći da smo izgubili prijelazno proljeće i jesen u njihovu punom sjaju. Visoke temperature i nagle promjene vremena utjecale su i na naš ekosustav. 

Sva su jasna pravila izblijedjela. Tako se jedna Splićanka nedavno iznenadila kad je u svojem stanu ugledala komarce, kako kaže, poprilično veće u usporedbi s ljetnima na koje smo navikli.  

– Ne mogu reći da je bila najezda, ali ti su komarci bili skroz čudni, poprilično veliki i nisu zujali. Na djeci sam primijetila ubode i boljelo ih je. Ostajali su im tvrdi plikovi i jedino je prolazilo nakon što sam im to mazala Synopenom – govori nam Splićanka, koja nam je poslala i fotografije čudnoga komarca snimljenog na Kamenu. 

image

Komarac na Kamenu

Čitateljica

Spreja dajte!

Dodaje da je bila nemoguća misija pronaći sprej protiv komaraca u ovo doba jer ih većina trgovina ima u svojoj ponudi samo u ljetnim mjesecima. 

– Prije mjesec dana obišla sam sve trgovine u potrazi za sprejom. Našla sam ga tek u trgovini na Sirobuji, a kad sam pitala prodavačicu imaju li ih u ponudi, kazala mi je da sam četvrta osoba taj dan koja ju je to pitala.

Sličan problem zabilježila je i njezina prijateljica u Podstrani. 

– Ovo je postalo strašno. Cijele godine je sezona. Mažemo se i prskamo, stavljamo naljepnice i narukvice. Prije smo imali apoteke za skidat fibru i kad te boli zub, a sad imamo malu kućnu apoteku za borbu protiv letećih terorista – govori nam čitateljica iz Podstrane. 

Riječ stručnjaka

O kojem je točno komarcu riječ, pitali smo dr. sc. Tonija Žitka, dipl. ing. biologije s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. 

– Koliko vidim prema fotografiji, riječ je o nekim komarcima iz rodova Ochlerotatus ili Aedes, koji su veći od običnih i tigrastih. Vežemo ih uz poplavne površine, ali možemo ih vidjeti i kod nas, samo ne u prevelikom broju. Nećemo ih vidjeti u centru grada, nego u istočnim dijelovima, gdje je više zelenila i postoje vodene površine na kojima se razmnožavaju. Trebalo bi pregledati uzorak komarca da bih bio sto posto siguran – kazao nam je dr. sc. Žitko, voditelj Odsjeka za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u NZJZ-SDŽ. 

Kontaktirali smo i CIAN, iz kojeg su nam rekli da će zabilježiti ovaj slučaj te nastaviti pratiti situaciju u suradnji s NZJZ-om Splitsko-dalmatinske županije. Objasnili su nam da svakako svake godine provode larvicidnu i adulticidnu dezinsekciju prije i tijekom ljeta.

image

Komarac na Kamenu

Čitateljica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:50