StoryEditorOCM
Splitnije šala

Splićanina je ‘napala‘ meduza, ožiljci nikako da prođu. Pogledajte kako mu ruka izgleda: ‘Mažem, ali ništa mi ne pomaže‘

Piše SPLIT SD
18. rujna 2023. - 19:15

Koliko ostaju ožiljci nakon "napada" meduze? To nam najbolje može odgovoriti Splićanin (podaci poznati redakciji), koji nam je pokazao ožiljke - još se i dalje itekako vide i to tjednima nakon ugriza.

- Plivao sam, na ruci sam imao sat, a onda odjednom peckanje i nekakvo neugodno zatezanje. Sa svojim krakovima mi se obavila oko ruke i sata, nekako sam je maknuo. Kasnije je još jače peklo, mazao sam kremama, gelovima, bol je s vremenom prestala, ali ožiljak nikako da prođe. Sve sam pokušao, ali ništa ne pomaže. Srećom me nije uhvatila po glavi i vratu, zamislite ove ožiljke preko face. Ne bi bilo nimalo ugodno  - kaže nam taj Splićanin.

Pogledajte i fotografije:

image

PRIVATNI ALBUM

Meduze su opasne jer ispuštanje njihovog otrova na kožu iznimno peče i boli, a kod nekih su ljudi moguće i teže alergijske reakcije. U slučaju opekline od meduze treba postupati brzo i pravilno, dok neke mitove ne bi trebalo slušati, pisao je potrtal N1.

- Meduze koje se mogu naći u našem moru spadaju u red žarnjaka i obično plutaju nošene morskom strujom. Na njih se najčešće nailazi slučajno prilikom plivanja. U našem moru živi nekoliko vrsti otrovnih meduza – morska mjesečina (Pelagia noctiluca), morsko pluće (Rhizostoma pulmo) i uhati klobuk (Aurelia aurita) no sve meduze mogu izazvati generaliziranu alergijsku reakciju. U Jadranu se tako pojavljuje i kompas meduza (Chrysaora hysoscella) koja također stvara problem kupačima, a nedavno je otkrivena i benovićeva meduza (Pelagia benovici).

No, da meduze ne treba shvatiti olako svjedoče i ove fotografije:

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Većina meduza je malena, do 10 centimetara u promjeru, no ranije navedene mogu narasti i do 40 centimetara u promjeru klobuka.

Do opekline meduze, odnosno do alergijske reakcije, dolazi kod direktnog kontakta. Ove male životinjice imaju duge krakove sa žarnim stanicama koje luče otrovni sadržaj ako se dodiru. Lovke iz klobuka meduze, ovisno o vrsti, mogu narasti do jednog metra. Kada dođe do kontakta sa sluznicama dišnih puteva može doći do pojačane alergijske reakcije. Ako se meduza proguta, to može biti opasno po život.

Zbog čega su meduze i vlasulje tako opasne i bolne, svojedobno je za ‘Slobodnu‘ objasnila dr. sc. Deny Anđelinović, dermatolginja u KBC-u Split.

- Meduze i vlasulje spadaju u žarnjake i to su jednostavni organizmi koji formiraju kolonije, a krakovi sadrže žarnice u kojima su spiralno zavučene niti ili cjevčice koje se u kontaktu s kožom otvore te izlučuju toksin – kaže dr. sc. Anđelinović.

Na mjestu kontakta kože i kraka žarnice nastaje dermatitis u vidu linearnog crvenila, etirema, mjehurića, praćeno pečenjem ili umjerenom i jakom boli.

Alkoholni oblozi

- Na mjestu kontakta događa se lokalna imunološka reakcija, kontaktna urtikarija ili kontaktni dermatitis koji je odgođena imunološka reakcija vidljiva tek nakon 3 dana. I ova lokalna kožna reakcija sastoji se od eritema, edema i stvaranja mjehura – kaže dr. Anđelinović, navodeći kako samo u rijetkim situacijama ove promjene mogu prijeći u sistemski oblik te zahvatiti cijelo tijelo i donijeti teže posljedice.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

U najtežim slučajevima mogu se pojaviti mučnina, povraćanje, glavobolja, nemir, lokalne hemoragije i mjehuri na velikoj površini tijela, a može doći i do nekroze tkiva na mjestu težih ozljeda, te simptomi slični šoku, no ovakvih slučajeva kod nas, srećom, nije bilo.

Inače, klobuk meduza promjera je do 12 centimetara i blijedožute je boje koja prelazi u ružičastu pa je ponekad teško vidljiva.

Kod napada meduze odmah treba izaći iz mora, mjesto uboda treba isprati morskom vodom da se odstrane preostale žarnice, što znači nikako ne ispirati običnom vodom da se ne bi aktivirale zaostale žarnice. Jaku bol znatno ublažavaju led i hladni oblozi, a preporučljivi su i alkoholni oblozi ili oblozi s kvasinom, te otopinom magnezijeva sulfata. Uz ove narodne pripravke stavlja se mast, anestetik, kortikosteroid, antihistamin.

Ugroženi nudisti

Neugodnu bol izaziva i opeklina od vlasulje koje mogu biti različitih boja i veličina, te imaju brojne lovke oko osnog otvora. Vlasulje su obično pričvršćene na stijenu ili pijesak, same ili u grupi, hrane se planktonom, manjim ribicama, a nerijetko se mogu naći u plićaku.

U opasnosti su kupači, a napose nudisti kod kojih su zabilježene bolne opekline genitalnog područja zbog nepažljivoga sjedanja na stijene s vlasuljama.

image

Meduza i Marijeta

U lovkama punim mjehurastih tvorbi nalazi se otrov (proteini, neurotoksini i citotoksini), a pri samom dodiru s vlasuljom osjeti se ubod, žalac, koji u osnovi ne boli ili malo boli.

Nakon nekoliko minuta pojavljuju se na koži crvenoružičasti krugovi koji obično nestaju unutar 24 sata, dok se u težim slučajevima pojavljuju mjehuri, nekroza i stvaranje ožiljka.

Kada je zahvaćeno veće područje, pogotovo kod djece, pojavljuje se mišićna bol, povraćanje, nesvjestica praćena povišenom temperaturom, no to su srećom ipak rijetki slučajevi. Kao i kod meduza, prva se pomoć odnosi na ispiranje morskom vodom i kvasinom.

U čistome moru prijete ježinci

Čisto more najbolje potvrđuju morski ježevi, no njihov ubod može biti i te kako neugodan, a posljedice dugotrajne. Kad se ugazi na ježa ili se tek nasloni na njega, bodlje se poput igala duboko zabodu u kožu, najčešće stopala, ali nije rijetkost i na drugim dijelovima tijela.

image

Aurelia Relicta je vrsta meduze koja živi samo u Velikom jezeru na Mljetu

Nacionalni Park Mljet/

U takvim situacijama najvažnije je što prije izvaditi bodlje kako ne bi nastala gnojna infekcija, dok je pri ruci dobro imati sredstva za prvu pomoć, toplu vodu, sterilnu iglu, pincetu, alkohol, antibiotsku mast ili prašak.

Nakon uboda, kožu treba omekšati pogotovo kožu stopala koja je najdeblja, a za to je najbolja topla voda. Zatim mjesto uboda treba dezinficirati, a bodlje koje su iznad površine kože polako izvući pincetom.

Za bodlje koje su smještene dublje sterilnom iglom treba otvoriti kanale i laganim kružnim pokretima izvući ih uz pomoć pincete. I konačno, kada su sve bodlje vani, treba namazati antibiotsku mast ili staviti prašak, a ponekad je dovoljna i obična krema za brzu obnovu kože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2023 19:25