StoryEditor
Split50. rođendan

Nazvali su je ‘Ranko Orlić‘ i u startu upisali 1418 učenika, sad ih je u istoj školi kvartovskog imena svega 470! A tamo su klupe grijali Neno Belan, Vuco, Saša Antić, Arijana Čulina...

Piše Ana Franić
13. svibnja 2022. - 17:11

Pjesma i ples prvašića s učiteljicom, predstava dramske sekcije, debata učenika, kviz, igranje starih igara, humanitarna akcija, utakmica između učitelja i učenika, ali i graničar, samo su neke od aktivnosti kojima će Osnova škola "Blatine Škrape" obilježiti svoj 50. rođendan. Slavlje je svojim nastupom u četvrtak navečer uveličala i klapa Cambi. 

Dan škole je 13. svibnja, a aktivnosti su raspoređene u dva dana. Upravo to bila je prigoda da posjetimo ovu osmoljetku i saznamo što se sve kroz godine događalo, ali i promijenilo. 

Ugostila nas je ravnateljica Nives Ruščić, koja je 1993. godine zaposlena na radnom mjestu stručnog suradnika – psihologa, a prvim danom prošle godine preuzela je dužnost ravnateljice.

- Gradnja škole započela je 9. veljače 1972. godine, prema projektu arhitekta Luke Kovačevića, a svečano je otvorena 22. listopada te godine. Škola je prvotno nazvana OŠ "Ranko Orlić", a u prvoj generaciji upisano je 1418 učenika koji su bili raspoređeni u 39 odjeljenja. Svaki razred imao je 34 do 40 učenika. Naša škola često je drugima bila privremeni dom pa su tako 1992. godine prognanici iz Drniša pohađali našu školu. I učenici Zdravstvene škole boravili su u našim prostorima od 2011. godine do 2013. kada je izgrađena njihova zgrada. Danas škola broji 471 učenika u 26 razrednih odjeljenja, od čega su tri razreda produženog boravka i tri posebna razreda za učenike s teškoćama u razvoju – na početku nam govori ravnateljica Ruščić.

image

Ravnateljica škole Nives Ruščić
 

Joško Šupić/Cropix

"Blatine-Škrape" jedina su škola na širem gradskom području koja ima posebno razredno odjeljenje za učenike s poteškoćama od 5. do 8. razreda. Danas broje dva takva razreda, a uz to imaju i odjeljenje za učenike od 1. do 4. razreda. Učionice su opremljene posebnim didaktičkim sredstvima i pomagalima, uz pomoć donacija.

U atriju škole radi se punom parom na uređenju kako bi sve bilo spremno za okrugli rođendan. Brojni pehari izloženi u atriju, podsjećaju na uspjehe učenika, a ravnateljica ističe da ih ima još, najviše u dvorani. 

- Učenicima je omogućeno učenje više stranih jezika: njemačkog, talijanskog, engleskog i francuskog, a u sklopu izborne nastave njemačkog jezika, redovito se organiziraju putovanja u Austriju i Njemačku. Poznata je i naša škola u prirodi u sklopu koje se odlazi u Gorski kotar u dvorac Stara Sušica, gdje je snimljen i kratki film sa filmskom grupom. Učenici se redovito natječu na županijskim i državnim razinama iz raznih predmeta i postižu odlične rezultate – nabraja nam ravnateljica.

image

Radovi školske zadruge Cvrčak

Joško Šupić/Cropix

U školi se provodi i edukacija "Brain Gym" za učitelje razredne nastave, a aktivnosti se provode i u nastavi. Također, surađuju s udrugom "Četri šape" na projektu "Pas i priča u pokretu", a sudjeluju i u Tjednu školskog doručka te na pet međunarodnih e-Twining projekata. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni školsku zadrugu "Cvrčak" koju vodi profesorica Bruna Cvjetković.

- U našem vrtu imamo masline, a ulje koristimo za izradu prirodnih-ekoloških sapuna. Učenici izrađuju straničnike, nakit od žice, privjeske, male cvjetne ukrase, dekoracije za bore, sve ovisno o dobu godine. Aktivnost je to koju djeca obožavaju jer naravno da je svima drago nešto svojim rukama izraditi – govori nam ravnateljica. 

Neno Belan, Siniša Vuco, Arijana Čulina, Saša Antić, Mate Pavić, Pero Savanović, Lena Stojković, Ivana Šerić, Siniša ŠkolnekovićSlavko Sobin, Vesna Podrug samo su neki od poznatih Splićana koji su najljepše školske dane proveli u ovoj osmoljetki.

- Prošle godine sredili smo i kuhinju i blagovaonicu za naše učenike u produženom boravku. Davne 2007. godine odobrena su značajna sredstva za obnovu i tada je odvojena kotlovnica, popravljeno je krovište i dio sanitarnih čvorova, ali sada je to sve pomalo derutno i potrebno je veće ulaganje za adaptaciju. Saniramo koliko možemo, ali u budućnosti nam je plan napraviti energetsku obnovu škole, za koju je preduvjet vlasnički list koji smo dobili nedavno. Jako nas muči nedostatak prostora. Upiti su sve češći vezani za povratak u jutarnju smjenu, a svakako je izazov planiranje nove školske godine, uz još jedan razred više. Planova imamo puno kako poboljšati našu školu – iskreno će za kraj ravnateljica Ruščić. 

Za kraj nam samo preostaje čestitati rođendan i poželjeti barem još ovoliko uspješnih godina rada. 

image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2022 19:17