StoryEditorOCM
Splitsjeverna luka

Završena tematska sjednica o zagađenju zraka na Brdima i Neslanovcu; traži se dodatan angažman ‘Luke‘ d.d. i inspekcije

Piše Gabrijela Radanović
27. srpnja 2023. - 10:39

14:40

Tematska sjednica Gradskog vijeća o onečišćenju zraka na Brdima i Neslanovcu je završila, a na kraju su usvojena četiri zaključka. 

Zadužuje se predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet da u ime Gradskog vijeća Grada Splita zatraži izvješće "Luke" d.d. o poduzetim radnjama nakon postupanja Državnog inspektorata kao i onima koje planiraju poduzeti u budućnosti. U slučaju nezaustavljanja onečišćenja okoliša na navedenom području, Gradsko vijeće će razmotriti izmjenu prostorno planske dokumentacije kao način sanacije navedenog područja.

Zadužuje se predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet da u ime Gradskog vijeća Grada Splita zatraži sve podatke od Državnog inspektorata te da ih dostavi u potpunosti i bez odgode radi smirivanja ili alrmiranja građana te mogućnosti donošenja kratkoročnog akcijskog plana za navedeno područje.

Poziva se Lučka uprava Split da zatraži od koncesionara postavljanje mjernih postaja za kontinuirano ispitivanje kvalitete kakvoće zraka, mjerenje ukupne taložne tvari i za mjerenje buke unutar koncesioniranog područja Sjeverne luke.

Prihvaćen je i amandman Igora Skoke o tome da Gradsko vijeće Grada Splita predlaže gradonačelniku da zatraži od Vlade Republike Hrvatske izmjene zakona kako bi ovlasti Državnog inspektorata na području velikih gradova preuzele jedinice lokalne samouprave.

Predsjednica kotara Brda je samo zatražila da Grad nakon što dobije podatke od Državnog inspektorata iste proslijedi i kotarevima Brda i Neslanovac, a dodatno je da ih dobiju i gradski vijećnici. 

13:10

Tomislav Prljević (HDZ) je najviše prigovorio firmi Luka d.d. 

- Bitna je to djelatnost, ali način na koji se komunicira prema javnosti, prema građanima, jasno je da to nije najprimjerenije za tvrtku koja radi u ovom gradu. Želim da mi kao Gradsko vijeće uputimo zaključak prema toj firmi da se transparentnije ponaša prema građanima... - tražio je Prljević. 

Zakuhalo je malo između Vice Mihanovića i Srđana Marinića, vijećnika Centra. Marinić se javio i oštro krenuo prema Lučkoj upravi, zanimajući ga hoće li Lučka uprava nešto poduzeti, primjerice, oduzeti koncesiju Luci d.d. ako se utvrdi, a prema izvješću Državnog inspektorata čini se da je tako, da Luka d.d. krši zakone...

Mihanović se nije dao, odmah je uzvratio da Marinić kao vijećnik vladajuće stranke ne bi trebao sudjelovati u prosvjedima na ulicama nego postupati prema firmi Luka d.d., u kojoj je Grad Split drugi najveći vlasnik s deset posto udjela.

Poručio im je da se obrate tvrtki Luka d.d. i od njih traže rezultate nadzora inspekcija.

Još su se malo prepucavali, ali bez jasnog ‘pobjednika‘ i bez konkretnog zaključka.

Nakon izvješća Pere Ugarkovića koji je podrobnije obrazložio analize Instituta za oceanografiju, na koncu poručio kako je more čisto i da se svi vijećnici i građani mogu slobodno kupati čak i na Stinicama.

Uslijedila je pauza kako bi se vijećnici usuglasili oko zaključaka ove tematske rasprave.

12:00

Bojan Ivošević je rekao da su već prva dva mjerenja probila prosječne godišnje parametre, sve i da iduća dva mjerenja ne pokažu povišene vrijednosti. 

- Ne slažem se s tumačenjima da se trebaju odraditi mjerenja do kraja, mislim da je vrijeme da se daju hitne mjere – kazao je i dodao kako se može tvrditi da se arsen pronašao u Sjevernoj luci.

- Ne znamo što su točno našli i u kojim količinama, ima jedan zanimljiv dio u izvješću Državnog inspektorata u kojem piše da je provedeno uzorkovanje tereta i pokazalo se da teret sadrži arsen te je potencijalni izvor onečišćenja zraka. Dakle, oni su potvrdili da su našli arsen u obuhvatu Sjeverne luke, ali nisu rekli koliko je toga. Dali su nam vrlo šturu informaciju, iz nekoga razloga skrivaju rezultat. Ako je cilj da se ne širi panika, tako se stvara kontraefekt. Tek kad tajiš takvu informaciju pomišljamo koliko je onečišćenje da nam se to boje reći – poručio je dogradonačelnik te pozvao Državni inspektorat da pošalju rezultate nadzora.

Ima li tvrtka "Luka" sve tehničke dozvole za rad, pitao je Tihomir Galić iz Mosta. 

Vice Mihanović mu je odgovorio kako je to pitanje za inspekcije i da oni nisu nadležni za taj dio problema, a tvrtka "Luka" ispunjava sve uvjete koncesije. 

- Ali čime su potaknute luke Gaženica i Ploče da izgledaju uredno i lijepo – pitao je Galić. 

- To je pitanje za njih, ne mogu vam ja to odgovoriti – odgovorio je Mihanović te poručio vijećniku da pita luku Gaženica i Ploče zašto tako lijepo izgledaju, za razliku od Sjeverne luke.

11:45

Domagoj Bajić (HDZ) je pitao mogu li čestice koje sadrže arsena i padnu na tlo utjecati na kvalitetu zraka te koliko dugo i u kojoj koncentraciji osoba treba biti izložena arsenu u zraku da bi osjetila zdravstvene smetnje. 

Pavle Jeličić, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je da je prema literaturi najčešći izvor pojave arsena industrija. 

- Kada gledamo literaturu i radove gledaju se profesionalno izložene osobe, talionice, staklopuhači, znači uglavnom industrija. U ovom slučaju ne možemo u nikoga upirati prstom, ali troska je jedan od potencijalnih izvora. Sama ukupna taložna tvar ne predstavlja problem bez klimatoloških pojava odnosno ako nema vjetra neće se dignuti u zrak. Prekoračenje vrijednosti nam ukazuje da moramo poduzeti određene mjere. Najbitnija stvar u ekologiji je vrijeme izloženosti tako da je potrebno godinu dana pratiti. Vrijednosti koje izmjerite u zraku jesu visoke, ali te vrijednosti zraka nisu nužno one vrijednosti koje se nalaze u krvi ljudi. Čim imate prekoračene vrijednosti, mora se djelovati – kazao je Jeličić. 

10:30

Nakon izlaganja, otvorena je rasprava. Igor Skoko u ime kluba vijećnika Centra je istaknuo da je ovo trenutno najveći problem te da je javnost s opravdanjem zainteresirana i uznemirena.

- Jako me ljuti i kriminalna je neodgovornost da nemamo jedinu instituciju koja zaista može nešto napraviti, a to je Državni inspektorat. Dopis koji su poslali je kriptičan i nemamo uopće tko je kriv i što se zaista događa. Da je gradonačelnik iz HDZ-a, Državni inspektorat i Andrija Mikulić bi bili ovdje. Zaista je neodgovorno da se s zdravljem građana ovako igra. Morali su biti ovdje i prezentirati što su pronašli u inspekcijama i znaju li tko je krivac za ovako nešto – rekao je Skoko.

Davoru Matijeviću (SDP) također je neprihvatljivo što na tematsku sjednicu nije došao predstavnika Državnog inspektorata te Luke d.d. kao koncesionara. 

Zanimalo ga je i je li gradonačelnik Ivica Puljak ili ovlaštena osoba prisustvovao na redovnoj skupštini Luke d.d. koja se održala 26. lipnja te je li zatražio odgovore o onečišćenju i je li dobio dokumentaciju.

Jakšu Balova (HDZ) zanima kako doznati tko je ili što izvor onečišćenja, odnosno kakav je protokol i u kojem vremenskom roku se to može doznati.

RANIJE

Na samom uvodu tematske sjednice Gradskog vijeća o onečišćenju zraka na području Brda i Neslanovca, predsjednik Željko Domazet je izvijestio kako se nitko od pozvanih iz Državnog inspektorata nije odazvao pozivu na sjednicu, a svoj izostanak opravdao je predstavnik inicijative "Za čisti zaljev".

Na sjednici prisustvuju ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović, lučki kapetan Željko Kuštera te Branka Juričević Zidar i Angela Stipišić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Mihanović je kronološki pojasnio da je 31. svibnja 2005. godine Lučka uprava Split potpisala ugovor o koncesiji s tvrtkom Luka d.d. na rok od 12 godina, a u rujnu 2011. godine potpisan je dodatak ugovora i produžili su ugovor za koncesiju do 2035. godine.

Dodao je i kako je Lučka uprava po pitanju mjerenja kvalitete zraka još 15. srpnja 2017. postavila mjernu postaju u trajektnoj luci i utvrdili su da je zrak prve kategorija, a prijavili su se i za postavljanje takvog uređaja u vranjičko-solinskom bazenu i eventualno u drugim lučkim bazenima.

Rekao je da razumije zabrinutost građana, a imao je za njih i poruku.

- Kada su se pojavile informacije da će se doći novi tankerski terminal na području Sjeverne luke, stanovnici Vranjica su organizirali prosvjed i ja sam došao na taj prosvjed te im jamčio da neću dozvoliti takvo nešto jer je to ingerencija Lučke uprave Split. Tako je bilo. Jednako tako su stanovnici Brda prosvjedovali ispred Lučke uprave, obratio sam im se i donijeli smo zaključak razgovora. Oni su izlazili u javnost spominjući HDZ, a smatram da to nije dobar smjer, već politikantstvo. Zaključak sastanka je bio da sam ih primio, unatoč njihovom vrijeđanju, neprimjerenom ponašanju, bacanju topovskog udara i slično. Uvjeren sam da treba razgovarati s ljudima, a zaključak je bio da oni upute Lučkoj upravi svoje zahtjeve. Od toga je prošlo mjesec dana, a mi nismo dobili ni slova. Ako misle da će aktivističko-populističkim pristupom nešto riješiti, mislim da se varaju – rekao je Mihanović i naglasio kako je svima prisutnima namjera da riješe ovaj problem, a smatram da se to može jedino kvalitetnim razgovorom.

image

Vice Mihanović tijekom nedavnog razgovora s prosvjednicima s Brda

Nikola Vilić/Cropix

Željko Kuštera iz Lučke kapetanije Split te Branka Juričević Zidar i Angela Stipišić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije obratili su se vijećnicima, svaki iz svoje domene.

Odjel za ispitivanje zraka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo županije na sjednici vijeća predstavlja Angela Stipišić koja je rekla kako je zrak u Splitu 2022. godine bio prve kvalitete.

- Mjerenja koje smo proveli zabilježila su porast metala u danima kad je najjači vjetar, kad su veliki udari bure i tada bi arsen iznosio 30, a na nivou godine iznosi 6. Veliko je to prekoračenje. Ukupna taložna tvar je dosta mjerodavna jer se radi o česticama koje su krupne, vidljive su dakle golim okom i ta vrijednost je ukazala na jako veliko povećanje. Granična godišnja vrijednost je 350, a mi smo mjerili po dvije tisuće. Jako visoko je bilo izraženo od ožujka do svibnja, a onda je u lipnju pala ispod 100. Arsen je ipak na dvije lokacije ostao povišen - kazala je Stipišić i najavila iduća mjerenja u kolovozu.

O problemima iz prve ruke govorila je Ivana Runjić, predsjednica Gradskog kotara Brda.

Pripremila je prezentaciju vijećnicima te videa prašine u njihovim domovima i ispred kuća. Kaže da imaju toliko troske ispred kuće da se šale da je čak i oni mogu izvoziti.

Istaknula je da to nije jedini problem, već se stvara i sigurnosni problem na Solinskoj cesti, kao i nesnosna buka.

- Poslali smo preko 150 prijava Državnom inspektoratu, a 25. kolovoza 2022. inspekcijskim nadzorom su se naložila mjerenja kvalitete zraka, a 6. ožujka ove godine su postavljene prve mjerne stanice na tri lokacije. Matematika kaže da smo izgubili dvije godine – naglasila je i poručila da traže konkretna rješenja odnosno odgovor na pitanje tko je odgovoran za takvu situaciju na Brdima.

Ante Popović, predsjednik Gradskog kotara Neslanovac ukazao je na problem od kad se osnovala slobodna zona Luka.

- Ministarstvo nadležno za poduzetništvo i obrt bilo je dužno zatražiti mišljenje nadležnih tijela na čijem se području osniva zona, dakle ministarstva zaštite okoliša te graditeljstva i prostornog uređenja. No, iz Državnog inspektorata su kazali da to nije potrebno pa ne znam zašto zakon govori malo drugačije  - rekao je Popović te prigovorio zato što rješenja o obavljenim nadzorima nisu nikada dostavljena.

- Ne poštuje se Zakon o upravnom postupku, ne vidim zašto se ne smiju dostaviti zapisnici i što se krije u njima. Mislim da bi svi trebali znati što doista tamo piše – poručio je Popović.

Istaknuo je i problem manipulacije s nazivima mjernih postaja. Veli da su u prvom izvješću bile navedene dvije mjerne postaje, Brda 1 i Brda 2, a jedna je postavljena na Brdima druga na Neslanovcu.

Požalio se i na lokaciju mjerne postaje na Neslanovcu jer je bila postavljena, kako on veli, ispod stabla. A što se tiče postaje Brda 3, ističe kako je navodno postavljena u travnju, a nitko je nije vidio do prije 15-20 dana.

image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:22