StoryEditorOCM
Splittko je nasamaren?

Schonger: Kupila sam Svagušin stan za 950.000 €, on neće da izađe; Svaguša: Prodala ga je moja bivša žena, nisam ni znao

2. studenog 2023. - 15:36

Austrijska državljanka hrvatskog porijekla Violeta Schonger je više puta po medjima izjavljivala kako ima velikih problema a bivšim predsjednikom Hajduka Joškom Svagušom koji se, po njenim riječima, ne želi iseliti iz stana kojeg je od njega kupila na splitskom predjelu Duilovo u kolovozu 2020. godine za iznos od 950 tisuća eura.

Riječ je o stanu u novoizgrađenoj luksuznoj zgradi s bazenom u kojem Svaguša još uvijek živi, a Violeta živi doslovce u njegovom susjedstvu jer je kupila još jedan stan u neposrednoj blizini.

image

Violeta Schonger

NOVA TV
image

Violeta Schonger

NOVA TV


Njezina sudska borba sa Svagušom traje pune dvije godine.

Kako je Schonger svojevremeno rekla tjedniku Nacional, problemi su počeli nekoliko mjeseci od kupnje stana.

- Svaguša je nakon prodaje od mene zatražio ključ stana pod izlikom da iz njega mora pokupiti svoje stvari i namještaj. U dobroj vjeri dala sam mu ključ, no umjesto da mi ga vrati, on je promijenio brave i ostao živjeti u stanu. Tamo je i danas - rekla je Violeta Schonger Nacionalu i dodala da je nakon bespravnog useljenja pozvala policiju, koja se ogradila od slučaja i uputila je na sud.

Tvrdi da sud do beskraja oteže s postupkom, ne događa se ništa, te da je pokušala sa Svagušom mirno riješiti spor i zatražila da se iseli, no on je to odbio te, kaže, ‘i dalje bespravno živi u mojem stanu‘.

Violeta je ogorčena i što su djelatnici Elektrodalmacije Split, splitske podružnice HEP Grupe, bez njenog znanja, samovoljno uključili brojilo stana koji je kupila od Svaguše, a koje je na njen zahtjev isključeno jer je valjda mislila da će ga na taj način prisiliti da iziđe iz stana.

image

Zgrada u kojoj je stan

NOVA TV
image
NOVA TV

Svagušina odvjetnica Doris Košta nam kaže da se radi o medijskom linču kojeg je pokrenula Violeta Schonger, a kojim očito priznaje loš posao za sebe, da su u tijeku mnogobrojni sudski postupci koje vode obje strane te da se dinamika odvijanja tih sudskih procesa ne može nazvati nikavim odugovlačenjem, nego običnim tijekom hrvatskog pravosuđa.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

- Joško Svaguša je ustao tužbom radi ništetnosti ugovora o bračnoj diobi sa svojom bivšom suprugom Dajanom Svagušom, sada Stojić. Taj ugovor je jedan od osnova stjecanja u vlasništvo nekretnine Violete Schonger, a taj postupak je u tijeku pred Općinskim sudom u Splitu, a ta činjenica je evidentirana zabilježbom spora u zemljišnim knjigama još 12. travnja 2021.godine.

Da se taj postupak odvijao brže, zasigurno bismo dokazali ništetnost i imali presudu o ništetnosti, a isto tako tražili smo da se kupoprodajna cijena koju je Violeta Schonger položila na račun svog odvjetnika deponira na račun suda do okončanja tog postupka, s čime se ona nije složila, pa se tako s računa Violetinog odvjetnika novac isplatio Dajani Stojić ex Svaguša.

Što se tiče ugovoru o kupoprodaji predmetnog stana koji je potpisala Violeta Schongher kao kupac i bivša supruga Joška Svaguše, Dajana Stojić ex Svaguša kao prodavatelj, za istaknuti je kako je tom ugovoru prethodio predugovor od 6.8. 2020., a u koje vrijeme je Zemljišnim knjigama bila evidentirana zabilježba Joška Svaguše.

image
NOVA TV
image
NOVA TV
image
NOVA TV

Violeta Shonger je usprkos svemu zaključila ugovor o kupoprodaji, stoga se u cijelosti ne može kazati kako je ista postupala u dobroj vjeri sukladno načelu povjerenja u zemljišne knjige.

Predmetnim ugovorom u kupoprodaji kojim je Joško Svaguša označen kao osoba koja sudjeluje u sklapanju istog, navodi se da potpisivanje istog od strane Joška Svaguše ne utječe na nikakva pitanja vlasništva i drugih prava između Joška Svaguše i Dajane Svaguše.

Pa je tako predmetnim ugovorom navedeno da je Joško Svaguša u isključivom posjedu predmetnog stana, a da će predmetni stan predati kupcu Violeti Schonger u trenutku isplate kupoprodajne cijene.

Isplata kupoprodajne cijene je izvršena samo u formalnom smislu, a zbog svih postojećih postupaka nije došlo ni do predaje posjeda. Dajana Stojić ex Svaguša nikada nije uvela u posjed Violetu Schonger niti joj je predala valjane ključeve stana, a što potvrđuje i činjenica da je sama Dajana Stojić ustala tužbom radi predaje u posjed predmetnog stana protiv Joška Svaguše koji postupak se vodi pred Općinskim sudom u Splitu pod posl.br. P- 2580/2021.

Štoviše, Dajana Stojić ex Svaguša i Violeta Schonger su 9. 5. 2022.g. u jednom odvjetničkom uredu zaključili sporazum o uređenju međusobnih odnosa kojem su utvrđivale daljnje obveze Joška Svaguše bez sudjelovanja istog - kaže Košta.

Joško Svaguša nam kaže da se Violeta Schonger odlučila na kupnju stana unatoč činjenici da postoje problemi.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Moja bivša supruga Dajana Svaguša samo je fiktivni vlasnik tog stana i postoji spor između mene i nje. Ja sam gospođu Violetu upozorio da postoji zabilježba u zemljišnim knjigama, da je Dajana nevlasnik.

O svemu sam upozorio i njezinog tadašnjeg odvjetnika, posebno na okolnost da postoje problemi i spor između mene i moje bivše supruge te da prihvati privremenu mjeru da se novac stavi na sudski polog, što je moja odvjetnica pokrenula. Naime, uvođenje u posjed stana vezano uz isplatu kupoprodajne cijene te bi ja polaganjem novca na račun suda zasigurno istu uveo u posjed.

Mogu istaknuti da sam u ovoj situacija ja prevaren i od strane Violete i od strane Dajane Stojić, u kojem postupku prodaje da sam htio biti stranka – rečeno mi je da ću biti sudionik, a sada mi je s odmakom jasno i zašto, a posebno što su iste sačinile još jedan sporazum gdje su se utvrđivala moja prava i obaveze, a da me o tome nisu apsolutno izvjestili.

image

Ekipa emisije Provjereno je ‘uhvatila‘ i Svagušu

NOVA TV
image
NOVA TV

Šikaniranje nije prestalo ni pokušajem obijanja brave u travnju 2023.g. koje obijanje sam prijavio Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, kao i nasilan pokušaj ulaska u stan od 18. 10.2023.g. kada je Violeta Schonger unatoč postojanju sudskog postupka predaje u posjed P-2162/21 angažirala zaštitare Klemm security, odvjetnika i bravara da nasilno provale u stan.

Štoviše ista je pokušala isključiti struju na koju okolnost je Županijski suda u Splitu u predmetu posl.br. Gž Ovr-734/2023 od 12. listopada 2023.g. donio Rješenje kojim je usvojen prijedlog radi određivanjem privremene mjere kojom je zabranjeno Violeti Schonger i HEP ODS-u isključenje struje predmetnog stana i daljnje takvo uznemiravanje." ističe Svaguša.

Nazvali smo i njegovu bivšu suprugu Dajanu Stojić koja nam se ljubazno javila i rekla:

- Ne bih htjela davati nikave izjave,to je sve na sudu. Ne, nemate potrebe zvati ni mog odvjetnika,kažem vam sve je na sudu i postupci su u tijeku.

Kontaktirali smo i sadašnjeg odvjetnika gospođe Sconger,riječ je o zagrebačkom odvjetniku Franji Ribiću te smo ga zamolili da nam da izjavu o ovom sporu,a zatražili smo i broj mobitela njegove klijentice gospođe Shonger koja bi možda htjela govoriti i za naše novine o svom problemu.

Nije nam ništa odgovorio niti je dao broj.

Večeras na Novoj

Kupila stan od bivšeg predsjednika Hajduka, upisala se kao vlasnica, a on promijenio brave i ne da joj unutra, tako je Nova TV najavila Provjereno koje  večeras donosi nevjerojatnu priču austrijsko-hrvatske državljanke Violete Schonger koja već godinama pokušava ući u stan kojeg je legalno kupila od bivšeg predsjednika Hajduka i poduzetnika Joška Svaguše i njegove bivše supruge.

"Njezina agonija počinje prije više od dvije godine kada su Joško i Dajana Svaguša, kao vlasnica, prodavali luksuzni stan od 168 kvadrata na splitskom Žnjanu. Violeta je ispoštovala kupoprodajni ugovor, otplatila stan u iznosu 950 tisuća eura, upisala se – zemljišno i gruntovno – kao vlasnica, a bivša Svagušina supruga joj je predala ključ. No, nekoliko dana kasnije, priča Violeta, kontaktirao ju je Svaguša s molbom.

„Da bi on izvadio svoje stvari i trebat će mu nekih 10 dana, ja velim ma dobro nije problem ni dva tjedna, ne treba mi stan sad odmah, nije to problem nikakav, na miru iznesi“, prisjeća se Violeta. No, nakon toga uslijedio je šok – Svaguša je promijenio bravu i rekao joj, priča, kako iz stana neće izaći. „Imam najbolju odvjetnicu, ti meni ne možeš ništa, ja ti odavde nikad izići neću“, prepričala je njegove riječi.

Od tada je prošlo gotovo tri godine, slučaj je na sudu, no nema pomaka, a Violeta se pita kako je ovo moguće u zemlji članici EU-a. Ekipa Provjerenog posjetila je Joška Svagušu, a kako je reagirao na pitanje o ovom slučaju, pogledajte u večerašnjoj emisiji na Novoj TV", navode na Novoj u priopćenju. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:44