StoryEditorOCM
Splitfajt dalmatinki

Saborska zastupnica odgovara na optužbe SDP-ovke: ‘Najpoznatiji nasilnik nad ženama u Hrvatskoj je vaš partner Ivošević‘

Piše split sd
22. kolovoza 2023. - 17:18

Ružica Jakšić, županijska vijećnica SDP-a, potaknuta jučerašnjom akcijom u više od 20 gradova Hrvatske pod nazivom "Stani" - koja za cilj ima upozoriti javnost o sve češćem nasilju u obitelji i femicidu - potražila je na stranici Splitsko-dalmatinske županije priopćenje županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Naime, Jakšić je članica navedenog odbora, čija je predsjednica Danica Baričević; saborska zastupnica i županijska vijećnica iz redova HDZ-a.

Pritom na stranici nije našla "ni riječi" o spomenutoj kampanji. Stoga, pošto SDP-ovka smatra kako bi se povjerenstvo - čija je svrha postojanja upravo briga o ženama, borba za ravnopravnost te borba protiv nasilja nad ženama - moralo barem putem priopćenja dati podršku, "ako već ne smatra shodno da se pridruži ženama na ulici i pokaže svoj stav".

Po ovoj osnovi, Jakšić je odlučila preispitati svrhu postojanja ovakvog tijela.

- Stoga je moje današnje priopćenje, a nakon srama koji sam osjetila jer sam članica istog, umjesto predsjednice Danice Baričević. Povjerenstvo je imalo konstituirajuću sjednicu 9. ožujka 2023. i od tad se nije sastalo ni jednom, iako je usvojen moj amandman po kojem se ono mora sastajati svaka tri mjeseca. Da Danica Baričević nije članica HDZ-a, koje smatra da ravnopravnost nije potrebna, koji su odbijali naš prijedlog za osnivanje Kriznog centra za žrtve nasilja, možda bi kao žena ozbiljnije i odgovornije shvatila svoju funkciju predsjednice. Zato žene kad budete izlazile na birališta #stanite i dobro razmislite kome dati glas! Onima kojima je stalo do vaše sigurnosti, ili onima koje nije briga - napisala je SDP-ovka.

image

SDP-ovci Damir Barbir, Ivana Perišin, čelnica stranačke organizacije u Kaštelima, te Ružica Jakšić, županijska vijećnica 

Teodor Gavrić/

Nije dugo trebalo da prozvana Baričević odgovori i to objavom nazvanom "Jeftino licemjerje partijskih prigodničarskih boraca za ravnopravnost".

Bračanka je poručila da je "svatko pristojan zgrožen nasiljem u susjednoj BiH koje je završilo femicidom" te istaknula kako su svi ujedinjeni u tuzi i gorčini što je nešto tako moguće u 21.stoljeću. Međutim, iznenađena je priopćenjem Jakšić.

- Prvo me iznenadilo zbog svih aktivnosti Povjerenstva, uz podršku županije i Vlade RH kojima smo podigli standard ravnopravnosti spolova i ženskih prava na najvišu razinu u povijesti RH od čega izdvajam predstave u organizaciji Povjerenstva i SDŽ kojima je cilj senzibilizirati javnost o ženskim pravima uz podršku svih ključnih institucija poput MUP-a. Predstave su iznimno korisne i dobro posjećene, a ni na jednoj nisam primjetila gđu Jakšić. Vlada RH predložila je, a Sabor izglasao niz represivnih promjena koje su značile pooštravanje legislative po pitanju nasilja nad ženama. Osim toga, ova Vlada je ženama u radnom odnosu omogućila da nedjeljom budu doma sa svojim obiteljima za razliku od SDP-ove koja to nije učinila iako se kao stranka nominalno bore za radnička i ženska prava - ističe HDZ-ovka.

image


 

Nikola Vilic/Cropix

Dodaje kako je pristup Povjerenstva nasilju nad ženama i u obitelji "strog, nedvosmislen i beskompromisan", kao i da na sve takve pojave u njihovim redovima promptno reagiraju i odstranjuju ih. Usput, primjećuje da će društvo sjeća "tužnih epizoda nasilja nad ženama SDP-ovih ministara i dugogodišnjih gradonačelnika koje nije utjecalo na njihove položaje".

- Dapače, bili su nedodirljivi, a cijela stranka je već godinama u silaznoj putanji jer tamo ne samo žene, nego bilo tko ne smije pisnuti protiv predsjednika diktatora koji izbacuju sve neistomišljenike. Demokracija i ženska prava u SDP-u su misaone imenice. Najpoznatiji nasilnik nad ženama u Hrvatskoj danas sjedi u fotelji zamjenika gradonačelnika Splita. Nisam čula gđu Jakšić da ga je osudila ni kod prijetnje da će se napiti krvi novinarki (za što je pravomoćno optužen) ni za mobing nad Majom Đerek. Upravo suprotno, SDP im je vjerno držao skale pola mandata.

Supetranka potom zaključuje kako se Povjerenstvo, uz podršku župana te u sinergiji s aktivnostima Vlade RH, cijelu godinu konkretno bori za bolji položaj žena u našem društvu, dok "SDP to čini prigodničarski, pokušavajući ušićariti koji poen na ovaj način".

- Međutim to građani prepoznaju i neće im proći - poentira Baričević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 05:25