StoryEditorOCM
Splitgrađevinska jama

S mega-gradilišta u Splitu vreba opasnost, stručnjak upozorava: ‘Sve se može urušiti, najugroženije zgrade u susjedstvu‘

Piše Lucija Vujnović
20. studenog 2023. - 07:41

Kako napreduju radovi na gradilištu "Small Malla", tako raste zabrinutost stanovnika GK "Manuš".

Već su se nagledali svega, a početkom 2026., kad je planiran završetak gradnje cijelog projekta, u kvartu će svakodnevno imati pogled na ovaj garažno-poslovni kompleks. 

Splitska arhitektica Mariana Bucat nema ništa protiv te činjenice, međutim, strahuje za budućnost zgrade u kojoj živi. 

- Mi nismo protiv nečije investicije, ukoliko se ovdje stvarno radi o investiciji, već mi štitimo sebe i svoju imovinu. Ovdje se radi o građevinskim radovima koji su potencijalno opasni za neposrednu okolinu, a neposredna okolina je stotinjak stanova i bitne gradske ceste - poručila je.

Građevinska struka, slažu se inženjeri, ima svoju etiku, odnosno kodeks ponašanja, koja nalaže da su dužni pridržavati se načela sigurnosti, zaštite zdravlja i okoliša. Imajući to na umu, Stipe Budić, ovlašteni projektant, komentirao je glavni projekt zaštite građevinske jame gradilišta "Small Mall".

- Ovo je približan položaj realnog stanja i projekta zaštite građevinske jame. Sidra se postavljaju pod određenim kutom i u određenoj dužini da se osigura stabilnost tla tijekom iskopa duboke građevinske jame. Kut i dubina sidara ovise o tlu, odnosno o rasporedu i kutu slojeva tla - započeo je Budić. 

image

Osiguranje građevinske jame

Privatna Snimka

Mišljena je kako sidra prema Vukovarskoj i Riječkoj nisu problem te da su projektanti zaštite građevinske jame uzeli u obzir dovoljan broj sidara. 

- Sam postupak bušenja u tlu kao što je tupina, a čini mi se da je to tamo, ne uzrokuje pretjerane vibracije, no ako se tijekom iskopa naleti na čvrste, plavo-sive dubinske slojeve, mogu se pojaviti značajnije vibracije koje bi se mogle osjetiti i na okolnim objektima - rekao je te ponovio kako smatra da rub uz Vukovarsku i Riječku nije ugrožen.

Međutim, izrazio je veliku zabrinutost oko neucrtanih sidara prema Istarskoj. 

- Ono što me brine, ali stvarno, činjenica je da ovdje nema sidara. Iskop je jednako dubok kao i prema Vukovarskoj i tu bi, u svrhu zaštite okolnih višekatnih objekata moralo biti sidara, koja onda, naravno, idu ispod objekta...

Zakonski, o svemu je trebalo obavijestiti stanare, dati im projekt na uvid i zatražiti suglasnost. Ovaj dio zaštite jame može, ukoliko je podcijenjen, izazvati ozbiljnije posljedice na objekt u Istarskoj.

image

Tlocrtna dispozicija

Screenshot SD

Nakon što je proučio presjeke uz Istarsku ulicu ustanovio je da su projektanti predvidjeli ugradnju pilota, metodi bušenja rupa u tlu u koju se naknadno betoniraju stupovi. 

- Tek nakon što se izbetonira zid od takvih stupova, pilota, pristupa se iskopu građevinske jame. Moram priznati da bih i sam ovo napravio. Odnosno jesam u sličnoj situaciji, no kod mene se dogodilo da smo uslijed bušenja pilota promjera fi 62 cm izazvali slijeganje okućnice na susjednoj čestici te smo morali obeštetiti susjeda - objasnio je što se može dogoditi. 

U prvom redu je, tvrdi, najvažnija je sposobnost čovjeka koji upravlja strojem.

image

Ilustracija 

Gjuro

Kako bilo, opasnost od urušavanja zgrade u Istarskoj ulici ipak postoji, što je objasnila i splitska arhitektica Bucat. 

- Nije u redu jer se u izvanparničnom postupku, ispred suda, bilo trebalo utvrditi stanje prije početka radova i dati garanciju za naplatu štete u slučaju štete. Međutim, u tom izvanparničnom postupku smo mi tražili dokumentaciju koja je nužna za građenje na uvid.

Tu dokumentaciju investitor nije priložio spisu i sad se postupak kiseli. Ovako se može dogoditi da se sruši zgrada, a onda firma - investitor lijepo proglasi u stečaj i nikom ništa, izija vuk magare. Jer je to u Hrvatskoj zakonito i jer je postala praksa - poručila je Bucat. 

U ovaj četrdesetak milijuna eura vrijedan projekt uključeni su mnogi, od političara i novinara preko arhitekata i pravnika do građevinara, a diskutiraju i analiziraju dokumente u želji da sve bude po pravilima struke. Često naiđu na nepravilnosti koje se, u ovako velikim građevinskim pothvatima, skupo naplaćuju. 

Kako to nerijetko biva, najmanje štete dožive upravo oni koji su sve to i zakuhali. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:57