StoryEditorOCM
SplitAd basilicas pictas

Ibrahimovići u centru Splita grade u vrijeme zabrane: na krstionici postavljena košara dizalice za lijevanje betona

Piše Marin Prvan
27. kolovoza 2023. - 08:13

Iako smo još u srpnju pisali o građevinskim radovima na arheološkom lokalitetu "Ad basilicas pictas" - zaštićenom kulturnom dobru na splitskoj Općini - a koji se ne bi trebali odvijati u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna, tamo je još uvijek - gradilište.

U centru Splita se mimo zabrane građevinskih radova preko ljeta priprema nalijevanje temelja za zgradu?! Grad šuti

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Radovi su sada uznapredovali do te mjere da je na lokaciji postavljena dizalica te se pod njom nalaze bageri. Uklonjena je i postojeća zaštitna konstrukcija/kućica iznad ranokršćanske krstionice (najstarije u Splitu), dok su preko pronađenog mramornog mozaika (izuzetne kvalitete i neprocjenjive vrijednosti), koji je prethodno bio teško oštećen i malim dijelom saniran, vidljivi tragovi bagera. Na samu krstionicu postavljenja je košara dizalice za lijevanje betona.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Na ovoj čestici će se izgraditi 14 stambenih jedinica i četiri poslovna prostora, od čega dva ugostiteljsko-turističke namjene i druga dva uredske namjene. U dozvoli stoji da je predviđen “arheološki park (prezentacija arheološkog lokaliteta Ad basilicas pictas)”.

Zahtjev za ovim su podnijeli Jasmin Nedžad Ibrahimović. Nedžad je vlasnik građevinske tvrtke “Visoko potkrovlje”, koja uglavnom radi po Splitu.

image
Vojko Bašić/Cropix

A, pošto ova grana Ibrahimovića očito ne uživa naročito u pogledima publike, na strani ulice Domovinskog rata je postavljena ograda od aluminijskih ploča - iako to nije uobičajeno te je skupo - kako se ne bi moglo vidjeti odvijanje ilegalnih radova.

image
Vojko Bašić/Cropix

Iako smo Gradu upit poslali još 19. srpnja, odgovor nam je stigao tek 24. kolovoza. A on glasi:

- Komunalni redar je za radove na predmetnoj lokaciji donio dana 24.7.2023. godine rješenje o obustavi radova, na koje je stranka uložila žalbu. Žalba je sukladno Zakonu o upravnom postupku proslijeđena drugostupanjskom tijelu na rješavanje. Stranka nije obustavila radove po primitku Rješenja što je zapisnički utvrđeno 16.08.2023. godine te joj je na dan 21.08.2023. godine izdano Rješenje o novčanoj kazni.

image
Vojko Bašić/Cropix

Inače, prema članku 212. Kaznenog zakona, "tko protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Ipak, izgleda da je i "uvođenje reda" na godišnjem odmoru. Ali, deveti mjesec je iza ugla, i uskoro će se opet u grad vratiti radna atmosfera. A gradilište kod Općine se taman zagrijalo... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:35