stdClass Object ( [id] => 1169306 [title] => Razgovarali smo sa stručnjakom za splitsku modernu arhitekturu, otkrio nam je zašto ključ rješenja izgradnje na Istočnoj obali leži u Kopilici [alias] => razgovarali-smo-sa-strucnjakom-za-splitsku-modernu-arhitekturu-otkrio-nam-je-zasto-kljuc-rjesenja-izgradnje-na-istocnoj-obali-lezi-u-kopilici [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Istočna obala splitske Gradske luke, dragocjen i atraktivan prostor koji godinama stoji zapušten, veliki je kolač koji je odlučila "zagristi" ova gradska vlast. Dosadašnje gradske vlasti prihvaćale su megalomanske projekte, poput AFCO-a ili Masterplana za Istočnu obalu i Kopilicu, koje su na kraju bile prisiljene odbaciti nakon pobune struke, javnosti i dijela medija.

Mogli bismo, dapače, reći da Split gotovo periodično opsjedaju ovakvi mesijanski projekti koji kao spasonosno rješenje predviđaju intenzivnu gradnju, uglavnom u turističke svrhe, a prilično su neosjetljivi na ostale potrebe grada. Osim pitanja namjene i kapaciteta izgradnje, postoji kroničan problem s prometnim gužvama u Gradskoj luci, koji guši čitav grad u nekoliko ljetnih mjeseci, a zbog čega se procjenjuje da su potrebna značajna ulaganja u prometnu infrastrukturu.

Grad Split odlučio je provesti široku javnu anketu pozvavši građane da se jave na službene stranice i predlože što bi se moglo učiniti s Istočnom obalom. Najavljen je i anketni urbanistički natječaj za ovaj gradski projekt. Istraživačke aktivnosti u fazi pripreme programa za anketni natječaj za Istočnu obalu vodi sociologinja prof. dr. Anči Leburić. Kontaktirani su predstavnici raznih struka, koji su podijeljeni u fokus grupe, kako bi se dobili inputi za natječajni program.

U međuvremenu, Istočna obala postala je pitanje političkog odmjeravanja. Po medijima i društvenim mrežama već danima se objavljuju fotografije nove rive na Obali kneza Domagoja, koju je Lučka uprava, s vodećim čovjekom splitskog HDZ-a Vicom Mihanovićem na čelu, proširila i uredila (doduše, bez arhitektonskog natječaja!) sredstvima iz EU-ovih fondova. A kao suprotnost, s druge strane ceste nalazi se prizor s nesaniranim nogostupom i razrovanim asfaltom, što je posljedica inicijative gradonačelnika Ivice Puljka da se uklone nelegalni kiosci sa zemljišta koje nije gradsko.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

U povodu priprema za najavljeno raspisivanje anketnog urbanističkog natječaja za Istočnu obalu Gradske luke, odlučili smo porazgovarati sa stručnjakom za splitsku modernu arhitekturu i natječaje, prof. dr. Darovanom Tušekom.

Napisali ste četiri knjige o splitskim arhitektonskim natječajima, koje obuhvaćaju period od skoro čitavog stoljeća. Iscrpno ste u knjigama opisali pripreme i provedbe natječaja, a razjasnili ste i okolnosti u kojima su se izgradila, ili zašto se nisu realizirala, djela koja su pobijedila na natječajima. Koliko natječaj može biti od koristi za to da se dođe do najboljih rješenja ako natječajni program po kojem se natjecanje provodi nije kvalitetan?

– Arhitektonski su natječaji izvrstan instrument pribavljanja kvalitetnog rješenja izgradnje na određenoj lokaciji, ali praksa ukazuje na neprijepornu činjenicu da konačan rezultat u velikoj mjeri ovisi o programskom "inputu". Ako je program pogrešno postavljen, ili ako su pak prethodni urbanistički parametri iz planskih dokumenata pogrešno postavljeni, onda ni najvještija arhitektonska rješenja pribavljena natječajem ne mogu ostvariti uspješan rezultat.

Kada govorimo o Istočnoj obali, jedno od pitanja koje se često stavlja u prvi plan, i za koje se očekuje da bi se našlo pred natjecateljima, jest rješavanje prometnog problema – kako razriješiti pritisak koji nastaje svakog ljeta čim trajekti počnu voziti turiste za otoke?

– Aktualna razmišljanja uvijek u prvi plan postavljaju rješenje prometnog "krkljanca" na Istočnoj obali tijekom vršnih opterećenja u turističkoj sezoni. Koliko god to bio veliki problem, toliko smatram da to ne može biti isključivi impuls rješenju definiranja Istočne obale. Sigurno je da prometno opterećenje Istočne obale treba smanjiti. Konačno, i dosadašnji prijedlozi ukazuju na neka dobra rješenja ovih prometnih problema. Već afirmirani takvi prijedlozi su izmještanje glavnog željezničkog kolodvora i autobusnog kolodvora na Kopilicu. Ali istodobno je prezentiran i plan izgradnje atraktivnih novih sadržaja velikog obujma na Istočnoj obali, što će imati za posljedicu novo prometno opterećenje, a to je samo po sebi kontradiktorno.

Kad spominjete veliki obujam izgradnje, vjerojatno mislite na dosadašnje projekte koji su nuđeni za Istočnu obalu. Sadašnji GUP Splita dopušta 100.000 četvornih metara bruto izgradnje, što također nije malo. Koliki bi, po vama, bio optimalan obujam izgradnje na Istočnoj obali?

– Često se u javnosti ističe da je na Istočnoj obali veliki slobodan prostor za izgradnju i da se tu može izgraditi "svašta". Smatram da se tu nikako ne može izgraditi "svašta". Čudni smo mi u Splitu: kad ugledamo neki slobodni, neizgrađeni četvorni metar zemljišta, kao da se nađemo "na rubu živčanog sloma" i upregnut ćemo sve snage da se zemljište natrpa novogradnjom, bez obzira na to koliko obujam i namjena te nadogradnje bili neprimjereni prostornim uvjetima lokacije. Naravno, nisu u pitanju živci, nego financijski interesi. Negdje to i može proći bez katastrofalnih posljedica, ali na Istočnoj obali ne smije. Pa to je sigurno najosjetljivija lokacija u gradu, dio "slike grada" u najširem smislu tog pojma.

Nikakav drugi razlog za buduće intervencije ne može biti važniji od prostorne kompozicije koja neće degradirati izuzetne vrijednosti ove gradske zone. Imali smo mi tu već svakakve prijedloge, u novije vrijeme i projekt AFCO i nedavni Masterplan. Stručna javnost zgrozila se nad ponudom AFCO-ova plana, iako ga je gradska uprava u to vrijeme energično zastupala. Obujam novogradnje na Istočnoj obali i u Masterplanu ukazuje na pretjeranu planiranu bruto izgrađenu površinu, i sve to skupa izgleda dosta jezivo. Svako "pretrpavanje" novogradnjama ovdje jednostavno nije prihvatljivo. Vjerujem da će budući natječaj, koji ima zadaću i ukazati na optimalni programski obujam i namjenu novogradnje, konačno rezultirati prihvatljivijim prostornim parametrima.

Bilo je dosta polemike oko namjene prostora na Istočnoj obali. Gradske su vlasti smatrale da je prostor atraktivan zbog lokacije koja je uz gradsku jezgru, što za sobom povlači određene namjene, prvenstveno ugostiteljsku, hotelsku i stanogradnju, koja bi se vjerojatno pretvorila u apartmane. S druge strane, postoji bojazan da bi takvi koncepti ugrozili javnu komponentu tog gradskog prostora. Odnosno, da bi se dobio još jedan prostor koji bi bio pust izvan sezone, a u sezoni preskup za obične građane.

– Stručna platforma uvijek se temelji na polifunkcionalnosti gradskog ambijenta; to je i temelj fenomena urbanog karaktera svakog ovakvog prostora. Svjedoci smo apsolutne turistifikacije središta grada, pa na ovoj posljednjoj slobodnoj zoni treba maksimalnu pozornost posvetiti budućem "zoningu" planiranih sadržaja. Zastupljenost javnih funkcija najšireg spektra namjene, ne zanemarujući one nekomercijalnog karaktera, pa ni one koje barataju javnim otvorenim prostorima, trebala bi biti osnova za svako buduće planiranje zone koja treba funkcionirati i izvan turističke sezone kao gradski ambijent otvoren svima.

To lijepo zvuči, ali vlasnici zemljišta, kao što je državna tvrtka HŽ Infrastruktura, zainteresirani su za gradnju hotela, kako se pokazalo u Masterplanu, koji je na mjestu kolosijeka predvidio hotelske zgrade. Takvi će reći da komercijalni potencijal lokacije određuje sadržaje koji će se realizirati.

– Ako pridajemo pretjeranu važnost komercijalnim učincima neke nove izgradnje, često možemo donositi posve pogrešne odluke. Takvih je primjera svugdje, pa i u Splitu, koliko hoćete. Evo, na primjer, pogledajte priču o izgradnji zgrade "Jadranske banke" na Rivi. Ova secesijska monumentalna zgrada "nalijepila" se na venecijansku kulu i nametnula se panorami luke bez ikakvog nastojanja da se poštuju naslijeđeni prostorni autoriteti. Danas malo tko razmišlja o financijskim dobicima koje je u jednom trenutku ovom novogradnjom uprihodila gradska uprava, a kuća je tu već sto godina i ostat će zauvijek.

Može li gradnja hotela i apartmana na Istočnoj obali riješiti prometnu gužvu? Argumenti koji se mogu čuti od zagovornika intenzivne gradnje u Gradskoj luci glase da bi se od komunalnih doprinosa, koji bi se dobili od velike izgradnje komercijalnih sadržaja na Istočnoj obali, financirala prometna infrastruktura i tako bi se riješili prometni čepovi u špici turističke sezone?

– Razmišljanja o tome da se ovako veliki infrastrukturni zahvati na Istočnoj obali mogu poglavito financirati "komunalom" koja će se uprihoditi novogradnjama su priče za malu djecu. Trebat će posegnuti za svim drugim izvorima financiranja, počevši od državnih proračunskih izvora pa do europskih fondova i raznih oblika privatnih investicija. No ako se dio sredstava i može osigurati iz "komunale", onda je jedino rješenje strateški povezati gradski projekt na Kopilici s onim na Istočnoj obali. Konačno, ono najbolje na što je ukazao spomenuti Masterplan i jest razvojno povezivanje ta dva projekta u jedinstvenu "developersku" cjelinu. Na prostoru Kopilice moguće je realizirati veliki obujam izgradnje svih mogućih sadržaja, a da se pritom ne degradira prostor. Na Istočnoj obali to nije ni moguće ni opravdano.

Uostalom, izmještanje glavnog željezničkog kolodvora i autobusnog kolodvora na Kopilicu i jest preduvjet da se u prometnom smislu rastereti pritisak na Istočnu obalu. Pa, ako je već točka A preduvjet da se riješi točka B, onda je zdravorazumski najprije rješavati točku A. Izgradnja na Kopilici može u tom financijskom aspektu značajno doprinijeti realnosti budućih intervencija na Istočnoj obali. Rekao bih da ključ rješenja izgradnje na Istočnoj obali leži u Kopilici, a ne na Istočnoj obali.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prof. dr. Darovan Tušek [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Prof. dr. Darovan Tušek 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-15 08:17:52 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-20 19:28:39 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2022-02-20 19:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4013 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/15\/20850086.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/20850050.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/15\/20850056.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20850086_1920.jpg":"1920x1080","k_20850086_1280.jpg":"1280x1280","k_20850086_1024.jpg":"1024x1024","k_20850086_640.jpg":"640x640","k_20850086_480.jpg":"480x480","k_20850086_340.jpg":"340x340","k_20850086_220.jpg":"220x220","o_20850086_1280.jpg":"1280x853","o_20850086_1024.jpg":"1024x682","o_20850086_640.jpg":"640x426","o_20850086_480.jpg":"480x320","o_20850086_340.jpg":"340x226","o_20850086_220.jpg":"220x146","h_20850086_1280.jpg":"1280x854","h_20850086_1024.jpg":"1024x683","h_20850086_640.jpg":"640x427","h_20850086_480.jpg":"480x320","h_20850086_340.jpg":"340x227","h_20850086_220.jpg":"220x147","pp_20850086_1280.jpg":"1006x1280","pp_20850086_1024.jpg":"805x1024","pp_20850086_640.jpg":"503x640","pp_20850086_480.jpg":"377x480","pp_20850086_340.jpg":"267x340","pp_20850086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x782","hd_20850050_1920.jpg":"1920x1080","k_20850050_1280.jpg":"1280x1280","k_20850050_1024.jpg":"1024x1024","k_20850050_640.jpg":"640x640","k_20850050_480.jpg":"480x480","k_20850050_340.jpg":"340x340","k_20850050_220.jpg":"220x220","o_20850050_1280.jpg":"1280x521","o_20850050_1024.jpg":"1024x417","o_20850050_640.jpg":"640x260","o_20850050_480.jpg":"480x195","o_20850050_340.jpg":"340x138","o_20850050_220.jpg":"220x89","h_20850050_1280.jpg":"1280x854","h_20850050_1024.jpg":"1024x683","h_20850050_640.jpg":"640x427","h_20850050_480.jpg":"480x320","h_20850050_340.jpg":"340x227","h_20850050_220.jpg":"220x147","pp_20850050_1280.jpg":"1006x1280","pp_20850050_1024.jpg":"805x1024","pp_20850050_640.jpg":"503x640","pp_20850050_480.jpg":"377x480","pp_20850050_340.jpg":"267x340","pp_20850050_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1410","hd_20850056_1920.jpg":"1920x1080","k_20850056_1280.jpg":"1280x1280","k_20850056_1024.jpg":"1024x1024","k_20850056_640.jpg":"640x640","k_20850056_480.jpg":"480x480","k_20850056_340.jpg":"340x340","k_20850056_220.jpg":"220x220","o_20850056_1280.jpg":"1280x940","o_20850056_1024.jpg":"1024x752","o_20850056_640.jpg":"640x470","o_20850056_480.jpg":"480x352","o_20850056_340.jpg":"340x249","o_20850056_220.jpg":"220x161","h_20850056_1280.jpg":"1280x854","h_20850056_1024.jpg":"1024x683","h_20850056_640.jpg":"640x427","h_20850056_480.jpg":"480x320","h_20850056_340.jpg":"340x227","h_20850056_220.jpg":"220x147","pp_20850056_1280.jpg":"1006x1280","pp_20850056_1024.jpg":"805x1024","pp_20850056_640.jpg":"503x640","pp_20850056_480.jpg":"377x480","pp_20850056_340.jpg":"267x340","pp_20850056_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15165155 Threads: 3 Questions: 3166783199 Slow queries: 7089450 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235286740 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/razgovarali-smo-sa-strucnjakom-za-splitsku-modernu-arhitekturu-otkrio-nam-je-zasto-kljuc-rjesenja-izgradnje-na-istocnoj-obali-lezi-u-kopilici-1169306 [printLink] => /split/razgovarali-smo-sa-strucnjakom-za-splitsku-modernu-arhitekturu-otkrio-nam-je-zasto-kljuc-rjesenja-izgradnje-na-istocnoj-obali-lezi-u-kopilici-1169306?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 425188 [name] => darovan tušek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darovan-tusek [link] => /tag/darovan-tusek ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 237780 [name] => Istočna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istocna-obala [link] => /tag/istocna-obala ) [3] => stdClass Object ( [id] => 493395 [name] => Gradska luka Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradska-luka-split [link] => /tag/gradska-luka-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prof. dr. Darovan Tušek [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Razgovarali smo sa stručnjakom za splitsku modernu arhitekturu, otkrio nam je zašto ključ rješenja izgradnje na Istočnoj obali leži u Kopilici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/20850086.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/20850086.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/20850050.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/15/20850056.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Istočna obala splitske Gradske luke, dragocjen i atraktivan prostor koji godinama stoji zapušten, veliki je kolač koji je odlučila "zagristi" ova gradska vlast. Dosadašnje gradske vlasti prihvaćale su megalomanske projekte, poput AFCO-a ili Masterplana za Istočnu obalu i Kopilicu, koje su na kraju bile prisiljene odbaciti nakon pobune struke, javnosti i dijela medija.

Mogli bismo, dapače, reći da Split gotovo periodično opsjedaju ovakvi mesijanski projekti koji kao spasonosno rješenje predviđaju intenzivnu gradnju, uglavnom u turističke svrhe, a prilično su neosjetljivi na ostale potrebe grada. Osim pitanja namjene i kapaciteta izgradnje, postoji kroničan problem s prometnim gužvama u Gradskoj luci, koji guši čitav grad u nekoliko ljetnih mjeseci, a zbog čega se procjenjuje da su potrebna značajna ulaganja u prometnu infrastrukturu.

Grad Split odlučio je provesti široku javnu anketu pozvavši građane da se jave na službene stranice i predlože što bi se moglo učiniti s Istočnom obalom. Najavljen je i anketni urbanistički natječaj za ovaj gradski projekt. Istraživačke aktivnosti u fazi pripreme programa za anketni natječaj za Istočnu obalu vodi sociologinja prof. dr. Anči Leburić. Kontaktirani su predstavnici raznih struka, koji su podijeljeni u fokus grupe, kako bi se dobili inputi za natječajni program.

U međuvremenu, Istočna obala postala je pitanje političkog odmjeravanja. Po medijima i društvenim mrežama već danima se objavljuju fotografije nove rive na Obali kneza Domagoja, koju je Lučka uprava, s vodećim čovjekom splitskog HDZ-a Vicom Mihanovićem na čelu, proširila i uredila (doduše, bez arhitektonskog natječaja!) sredstvima iz EU-ovih fondova. A kao suprotnost, s druge strane ceste nalazi se prizor s nesaniranim nogostupom i razrovanim asfaltom, što je posljedica inicijative gradonačelnika Ivice Puljka da se uklone nelegalni kiosci sa zemljišta koje nije gradsko.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

U povodu priprema za najavljeno raspisivanje anketnog urbanističkog natječaja za Istočnu obalu Gradske luke, odlučili smo porazgovarati sa stručnjakom za splitsku modernu arhitekturu i natječaje, prof. dr. Darovanom Tušekom.

Napisali ste četiri knjige o splitskim arhitektonskim natječajima, koje obuhvaćaju period od skoro čitavog stoljeća. Iscrpno ste u knjigama opisali pripreme i provedbe natječaja, a razjasnili ste i okolnosti u kojima su se izgradila, ili zašto se nisu realizirala, djela koja su pobijedila na natječajima. Koliko natječaj može biti od koristi za to da se dođe do najboljih rješenja ako natječajni program po kojem se natjecanje provodi nije kvalitetan?

– Arhitektonski su natječaji izvrstan instrument pribavljanja kvalitetnog rješenja izgradnje na određenoj lokaciji, ali praksa ukazuje na neprijepornu činjenicu da konačan rezultat u velikoj mjeri ovisi o programskom "inputu". Ako je program pogrešno postavljen, ili ako su pak prethodni urbanistički parametri iz planskih dokumenata pogrešno postavljeni, onda ni najvještija arhitektonska rješenja pribavljena natječajem ne mogu ostvariti uspješan rezultat.

Kada govorimo o Istočnoj obali, jedno od pitanja koje se često stavlja u prvi plan, i za koje se očekuje da bi se našlo pred natjecateljima, jest rješavanje prometnog problema – kako razriješiti pritisak koji nastaje svakog ljeta čim trajekti počnu voziti turiste za otoke?

– Aktualna razmišljanja uvijek u prvi plan postavljaju rješenje prometnog "krkljanca" na Istočnoj obali tijekom vršnih opterećenja u turističkoj sezoni. Koliko god to bio veliki problem, toliko smatram da to ne može biti isključivi impuls rješenju definiranja Istočne obale. Sigurno je da prometno opterećenje Istočne obale treba smanjiti. Konačno, i dosadašnji prijedlozi ukazuju na neka dobra rješenja ovih prometnih problema. Već afirmirani takvi prijedlozi su izmještanje glavnog željezničkog kolodvora i autobusnog kolodvora na Kopilicu. Ali istodobno je prezentiran i plan izgradnje atraktivnih novih sadržaja velikog obujma na Istočnoj obali, što će imati za posljedicu novo prometno opterećenje, a to je samo po sebi kontradiktorno.

Kad spominjete veliki obujam izgradnje, vjerojatno mislite na dosadašnje projekte koji su nuđeni za Istočnu obalu. Sadašnji GUP Splita dopušta 100.000 četvornih metara bruto izgradnje, što također nije malo. Koliki bi, po vama, bio optimalan obujam izgradnje na Istočnoj obali?

– Često se u javnosti ističe da je na Istočnoj obali veliki slobodan prostor za izgradnju i da se tu može izgraditi "svašta". Smatram da se tu nikako ne može izgraditi "svašta". Čudni smo mi u Splitu: kad ugledamo neki slobodni, neizgrađeni četvorni metar zemljišta, kao da se nađemo "na rubu živčanog sloma" i upregnut ćemo sve snage da se zemljište natrpa novogradnjom, bez obzira na to koliko obujam i namjena te nadogradnje bili neprimjereni prostornim uvjetima lokacije. Naravno, nisu u pitanju živci, nego financijski interesi. Negdje to i može proći bez katastrofalnih posljedica, ali na Istočnoj obali ne smije. Pa to je sigurno najosjetljivija lokacija u gradu, dio "slike grada" u najširem smislu tog pojma.

Nikakav drugi razlog za buduće intervencije ne može biti važniji od prostorne kompozicije koja neće degradirati izuzetne vrijednosti ove gradske zone. Imali smo mi tu već svakakve prijedloge, u novije vrijeme i projekt AFCO i nedavni Masterplan. Stručna javnost zgrozila se nad ponudom AFCO-ova plana, iako ga je gradska uprava u to vrijeme energično zastupala. Obujam novogradnje na Istočnoj obali i u Masterplanu ukazuje na pretjeranu planiranu bruto izgrađenu površinu, i sve to skupa izgleda dosta jezivo. Svako "pretrpavanje" novogradnjama ovdje jednostavno nije prihvatljivo. Vjerujem da će budući natječaj, koji ima zadaću i ukazati na optimalni programski obujam i namjenu novogradnje, konačno rezultirati prihvatljivijim prostornim parametrima.

Bilo je dosta polemike oko namjene prostora na Istočnoj obali. Gradske su vlasti smatrale da je prostor atraktivan zbog lokacije koja je uz gradsku jezgru, što za sobom povlači određene namjene, prvenstveno ugostiteljsku, hotelsku i stanogradnju, koja bi se vjerojatno pretvorila u apartmane. S druge strane, postoji bojazan da bi takvi koncepti ugrozili javnu komponentu tog gradskog prostora. Odnosno, da bi se dobio još jedan prostor koji bi bio pust izvan sezone, a u sezoni preskup za obične građane.

– Stručna platforma uvijek se temelji na polifunkcionalnosti gradskog ambijenta; to je i temelj fenomena urbanog karaktera svakog ovakvog prostora. Svjedoci smo apsolutne turistifikacije središta grada, pa na ovoj posljednjoj slobodnoj zoni treba maksimalnu pozornost posvetiti budućem "zoningu" planiranih sadržaja. Zastupljenost javnih funkcija najšireg spektra namjene, ne zanemarujući one nekomercijalnog karaktera, pa ni one koje barataju javnim otvorenim prostorima, trebala bi biti osnova za svako buduće planiranje zone koja treba funkcionirati i izvan turističke sezone kao gradski ambijent otvoren svima.

To lijepo zvuči, ali vlasnici zemljišta, kao što je državna tvrtka HŽ Infrastruktura, zainteresirani su za gradnju hotela, kako se pokazalo u Masterplanu, koji je na mjestu kolosijeka predvidio hotelske zgrade. Takvi će reći da komercijalni potencijal lokacije određuje sadržaje koji će se realizirati.

– Ako pridajemo pretjeranu važnost komercijalnim učincima neke nove izgradnje, često možemo donositi posve pogrešne odluke. Takvih je primjera svugdje, pa i u Splitu, koliko hoćete. Evo, na primjer, pogledajte priču o izgradnji zgrade "Jadranske banke" na Rivi. Ova secesijska monumentalna zgrada "nalijepila" se na venecijansku kulu i nametnula se panorami luke bez ikakvog nastojanja da se poštuju naslijeđeni prostorni autoriteti. Danas malo tko razmišlja o financijskim dobicima koje je u jednom trenutku ovom novogradnjom uprihodila gradska uprava, a kuća je tu već sto godina i ostat će zauvijek.

Može li gradnja hotela i apartmana na Istočnoj obali riješiti prometnu gužvu? Argumenti koji se mogu čuti od zagovornika intenzivne gradnje u Gradskoj luci glase da bi se od komunalnih doprinosa, koji bi se dobili od velike izgradnje komercijalnih sadržaja na Istočnoj obali, financirala prometna infrastruktura i tako bi se riješili prometni čepovi u špici turističke sezone?

– Razmišljanja o tome da se ovako veliki infrastrukturni zahvati na Istočnoj obali mogu poglavito financirati "komunalom" koja će se uprihoditi novogradnjama su priče za malu djecu. Trebat će posegnuti za svim drugim izvorima financiranja, počevši od državnih proračunskih izvora pa do europskih fondova i raznih oblika privatnih investicija. No ako se dio sredstava i može osigurati iz "komunale", onda je jedino rješenje strateški povezati gradski projekt na Kopilici s onim na Istočnoj obali. Konačno, ono najbolje na što je ukazao spomenuti Masterplan i jest razvojno povezivanje ta dva projekta u jedinstvenu "developersku" cjelinu. Na prostoru Kopilice moguće je realizirati veliki obujam izgradnje svih mogućih sadržaja, a da se pritom ne degradira prostor. Na Istočnoj obali to nije ni moguće ni opravdano.

Uostalom, izmještanje glavnog željezničkog kolodvora i autobusnog kolodvora na Kopilicu i jest preduvjet da se u prometnom smislu rastereti pritisak na Istočnu obalu. Pa, ako je već točka A preduvjet da se riješi točka B, onda je zdravorazumski najprije rješavati točku A. Izgradnja na Kopilici može u tom financijskom aspektu značajno doprinijeti realnosti budućih intervencija na Istočnoj obali. Rekao bih da ključ rješenja izgradnje na Istočnoj obali leži u Kopilici, a ne na Istočnoj obali.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/razgovarali-smo-sa-strucnjakom-za-splitsku-modernu-arhitekturu-otkrio-nam-je-zasto-kljuc-rjesenja-izgradnje-na-istocnoj-obali-lezi-u-kopilici-1169306 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=59eda020562531a3cd94f4d7350b352acc9d41e3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Razgovarali+smo+sa+stru%C4%8Dnjakom+za+splitsku+modernu+arhitekturu%2C+otkrio+nam+je+za%C5%A1to+klju%C4%8D+rje%C5%A1enja+izgradnje+na+Isto%C4%8Dnoj+obali+le%C5%BEi+u+Kopilici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Frazgovarali-smo-sa-strucnjakom-za-splitsku-modernu-arhitekturu-otkrio-nam-je-zasto-kljuc-rjesenja-izgradnje-na-istocnoj-obali-lezi-u-kopilici-1169306 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Frazgovarali-smo-sa-strucnjakom-za-splitsku-modernu-arhitekturu-otkrio-nam-je-zasto-kljuc-rjesenja-izgradnje-na-istocnoj-obali-lezi-u-kopilici-1169306 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Prof. dr. Darovan Tušek [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitProf. dr. Darovan Tušek

Razgovarali smo sa stručnjakom za splitsku modernu arhitekturu, otkrio nam je zašto ključ rješenja izgradnje na Istočnoj obali leži u Kopilici

Piše Sandi Vidulić
20. veljače 2022. - 20:26

Istočna obala splitske Gradske luke, dragocjen i atraktivan prostor koji godinama stoji zapušten, veliki je kolač koji je odlučila "zagristi" ova gradska vlast. Dosadašnje gradske vlasti prihvaćale su megalomanske projekte, poput AFCO-a ili Masterplana za Istočnu obalu i Kopilicu, koje su na kraju bile prisiljene odbaciti nakon pobune struke, javnosti i dijela medija.

Mogli bismo, dapače, reći da Split gotovo periodično opsjedaju ovakvi mesijanski projekti koji kao spasonosno rješenje predviđaju intenzivnu gradnju, uglavnom u turističke svrhe, a prilično su neosjetljivi na ostale potrebe grada. Osim pitanja namjene i kapaciteta izgradnje, postoji kroničan problem s prometnim gužvama u Gradskoj luci, koji guši čitav grad u nekoliko ljetnih mjeseci, a zbog čega se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:43