StoryEditorOCM
Splitajme, ajme

Raspad sistema u splitskom ‘Prometu‘, putnici gube strpljenje: ‘Od jutros im ne radi sustav, nema tko voziti buseve...‘

Piše Božidar Lončar
25. travnja 2024. - 14:34

- Pao je sustav - tim je riječima zaposlenik splitskog ”Prometa” odgovorio putnici na jednoj od međugradskih linija u ranim jutarnjim satima kada je htjela kupiti kartu. Kako nam je rekla, kartu je kupila putem aplikacije gradske tvrtke, no nije mogla skenirati kod. Kako ne bi bilo problema, putnica je odlučila kupiti kartu u autobusu. Tada je dobila navedeni odgovor, veli.

Par sati kasnije, javio nam se ljutiti čitatelj koji nas je upozorio na isti problem:

- Zašto ne funkcioniraju validatori u autobusima, najave polazaka, e-ticketing, aplikacija? Odnosno, skupo plaćene inovacije na korist građanima koje ne funkcioniraju cijeli dan - napisao nam je Splićanin V.D.

Iz ”Prometa” su potvrdili da je riječ o tehničkim poteškoćama koje su potrajale nekoliko sati te se ispričali zbog neugodnosti:

- Došlo je do djelomičnog ograničenja u radu sustava e-ticketing zbog redovne izmjene podataka unutar sustava.

Zato je bilo potrebno izvršiti određene radnje na pojedinim uređajima na određenim linijama kako bismo opet osigurali funkcionalnost.

Vrijeme potrebno za ponovnu uspostavu moglo je varirati ovisno o specifičnim uvjetima na terenu, no nije potrajalo više od nekoliko sati.

Ovim putem izražavamo ispriku zbog eventualnih neugodnosti koje su naši putnici mogli imati te zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju - priznaje gradska tvrtka.

Kao da ni to nije dovoljno, ”Promet” je danas zbog manjka vozača morao reducirati četiri autobusne linije:

- Liniju broj šest Kila - HNK u 15.45, liniju broj osam sa Žnjana u 17.50, 19.20, 20.50 i 22.10 sati te sa Zvončaca u 17, 18.30, 20, 21.30 i 22.40 sati, liniju broj 32 na relaciji Split - Kučine u 19.50 i Kučine - Split u 20.20 i broj 38 Split - Resnik u 13.40 - naveli su iz gradske tvrtke na službenoj web- stranici.

image

Privremeno ukidanje linija...

Screenshot/Promet Split/

Nedostatak vozača uzrokovan je globalnim deficitom na tržištu rada, pojašnjavaju u "Prometu" te su nam se pohvalili kako imaju 20 prijavljenih kandidata za stručno osposobljavanje.

Također, ovim putem podsjećamo kako su nam iz "Prometa" 18. travnja odgovorili da još nisu zaprimili policijsko izvješće o sudaru na križanju ulica Zbora narodne garde i Poljičke ceste 1. travnja oko 17.25. Policijskim očevidom utvrđena je sumnja da je vozač autobusa, neslužbeno na liniji broj 3A, prošao kroz crveno svjetlo, pri čemu je 34-godišnjak u osobnom vozilu koji je prolazio kroz zeleno u prometnoj nesreći zadobio lakše tjelesne ozljede. Tada su nam odgovorili kako će na temelju utvrđenih okolnosti nesreće poduzeti odgovarajuće korake prema vozaču s višegodišnjim iskustvom.

image

Prometne nesreća na križanju ulica Zbor narodne garde i Poljičke ceste u kojoj su 1. travnja, oko 17:25 sudjelovali osobno vozilo i "Prometov" autobus.

Screenshot/Facebook: "Policija zaustavlja Split i okolica"

Iz policije su nam odgovorili kako zapisnik, osim sudionika u postupku, može dobiti i bilo koja osoba uz dopuštenje suda ako ima opravdani interes:

- Zapisnik o očevidu prometne nesreće u kojoj je počinjen prekršaj može se zatražiti na temelju članka 150. Prekršajnog zakona kojim je propisano da osim stranaka i sudionika u postupku koji nakon pokretanja postupka imaju pravo razgledati, prepisivati i preslikavati pojedine dijelove spisa, može to sud dopustiti i svakomu drugom u čijem je to opravdanom interesu. Kada je postupak u tijeku, dopuštenje daje sudac koji vodi postupak, a u njegovoj odsutnosti predsjednik suda. Kada je postupak završen, dopuštenje daje predsjednik suda. Radnje se obavljaju pod nadzorom suda, a na trošak onoga tko ih je zahtijevao.

Potrebno je naglasiti da poradi ostvarivanja svojih prava sudionici prometne nesreće mogu, sukladno Zakona o sigurnosti prometa na cestama, zahtijevati izdavanje potvrde o prometnoj nesreći u nadležnoj policijskoj postaji - odgovorili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske 3. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:37