StoryEditorOCM
Splitokupacija traje

Raskalašeni turisti Splićanima prezentirali novu igricu: prvo njih desetak stane u redaljku, a onda kreće skakanje...

Piše marin prvan
23. lipnja 2023. - 11:18

Sezona uličnog spavanja alkoholno intoksiciranih dragih gostiju niske platežne moći - ali višestruko više od one prosječnog hrvatskog turističkog djelatnika - je u punom jeku!

Kako kaže refren jednog negdašnjeg nebritanskog okupatora (u pokušaju) hrvatskog tla: "Po ulazima i dvorištima, podrumima i skloništima, po tavanima i šupama, parkovima i klupama, vaša deca vode ljubav".

Međutim, ova "naša" djeca, nešto češće od ljubavi, vode rat sa ekstra tvrdim ležištima. 

Primijetili ste da vam na pločicama u hodniku zgrade spava nepoznata osoba? Oprez, nemojte ju ometati - upravo obara hrvatske turističke rekorde

Ovu sliku je splitska Facebook stranica naslovila "Retrospektiva, Split - Kameni ‘spavači’". A evo i nekih od komentara:

- Najveći spavači su u Banovini. Puljak srami se! 

- Valjalo bi napravit jednu izložbu ovih slika koja ce gostovat u zemljama naših gostiju... Da vide svoj ponos!

- Crnogorski kalendar.

- Šta Alijana kaže?

A prije nego utonu u turističko-rekordno-obarajući san, raskalašena mladunčad bez koje "ne bismo imali od čega živjeti", se igra zabavnih igrica. Tako se njih sedam, osam ili što ih je više moguće ugurati u apartman na podu posloži u nekakvu redaljku zapadnoeuropskog tipa, a onda ovi među njima koji su najrazdraganiji vrijednostima UNESCO-ve baštine skoče na njih i, bivajući nošeni alkoholnim parama i rukama koje nam - hvala im na tome - ostavljaju manču, idu na kraj redalice.

Neki će reći da je ovo anglosaksonska verzija trule kobile. Drugi će cinično primijetiti da je ono što je trulo, u stvari, splitski turizam. Treći će pak, u pokušaju duhovitosti i nepokušaju pakosti, zaželjeti da se ova igra prozove "zaron podmornice".

A kad smo već kod podmornice, ako smo išta ovog lipnja mogli zaključiti šetajući tematskim parkom Split i pritom - da ne moramo gledati u što nam se grad pretvorio - utonuli u svoj mobitel, čitajući vijesti o ponovnom posjetu milijardera Titaniku, to je da bi valjalo više ubrzati taj svemirski turizam. 

Pa ko voli nek izvoli. Hvala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:35