StoryEditorOCM
Splitsolidaran s kolegama

Puljak šokiran prijedlogom Zakona o odgoju i obrazovanju. Kaže da će se učitelji novčano kažnjavati za gluposti

Piše split sd
13. studenog 2023. - 18:40

Predsjednik stranke Centar Ivica Puljak i županijska vijećnica Gorana Rosandić komentirali su prijedlog izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju, istaknuvši da su pojedine odredbe skandalozne i ponižavajuće za nastavnike te da će, ako se usvoje, rezultirati uništavanjem obrazovanja.

„Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju napisan je potpuno amaterski, a pojedine odredbe su skandalozne i ponižavajuće za nastavnike. HDZ je iz Hrvatske već potjerao stručnjake svih zanimanja, a čini se da će sada otjerati i ono malo nastavnika koji su imali volju raditi u ionako lošem obrazovnom sustavu“, upozorio je predsjednik stranke Centar Ivica Puljak.

Aktualni prijedlog koji je trenutno u javnoj raspravi najoštrije je osudio, istaknuvši da izmjene predviđaju i novčane kazne za već potplaćene nastavnike.

„Djelatnik može biti novčano kažnjen ako ne provodi sigurnosne mjere te prava i obveze prema Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. Učiteljima je već sada teško organizirati i provoditi izvanučioničku nastavu jer za to ne postoje odgovarajući uvjeti, a sada bi još mogli biti novčano kažnjeni ako se učenik npr. na izletu ozlijedi. Tko bi nakon toga uopće htio igdje voditi učenike?“, upitao je Puljak.

image
Ante Šunjić/

Napomenuvši da nastavnici mogu biti kažnjeni i ako u nastavi ne provode rješenja za učenike s teškoćama, podsjetio je da im nadležno ministarstvo za to ne osigurava nikakvu podršku, kao i brojne škole nemaju ekipiranu stručnu službu pa se učitelji sami snalaze.

„Škole vape za psiholozima, a ministar je još nedavno rekao da ne može svakoj školi dati psihologa“, naglasio je.

Spornim smatra i kažnjavanje učitelja ako ne postupaju prema Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi.

„Roditelj se može požaliti na jedinicu, pozvati inspekciju koja može utvrditi da ‘nema dovoljno ocjena ili bilješki‘, štogod to značilo i kazniti učitelja s 500 eura. Poklanjanje ocjena postat će masovnije“, rekao je, zaključivši da će ove izmjene, ako se usvoje, rezultirati uništavanjem obrazovanja.

image

Na fotografiji: Gorana Rosandic.
 

Ante Cizmic/Cropix

Prema riječima županijske vijećnice Gorane Rosandić, nastavnici s ovakvim zakonom neće znati za što su krivi, ali će odmah na početku školske godine biti optuženi. Nedopustivom, među ostalim, smatra odredbu koja će roditeljima omogućiti da razlog izostanka učenika iz škole razredniku javljaju putem eDnevnika. „Hrvatska već ima ogroman broj izostanaka, a ako se sada omogući pravdanje jednim online klikom, roditelj može svaki tjedan do tri dana ispričati dijete“, rekla je Rosadnić, osvrnuvši se i na ugrađivanje prava rada umirovljenika.

„Ako se na natječaj ne javi osoba koja ispunjava uvjete, radni odnos može se zasnovati bez natječaja, s osobom u mirovini koja ispunjava uvjete. Sada se prvo mora potražiti umirovljenika ako nemamo kadra, a ako nema ni umirovljenika koji želi raditi, onda se može zaposliti netko nestručan“, rekla je vijećnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 09:30