StoryEditorOCM
SplitNOVI PROJEKT

Puljak i Ivošević uvode velike promjene u centru; šire se pješačke zone, redizajnira Riva... A parking? Imaju planove...

Piše Petra Klarić
28. studenog 2023. - 14:41

Gradonačelnik Ivica Puljak i dogradonačelnik Bojan Ivošević predstavili su u utorak novi projekt uređenja javnih površina i pješačkih zona u samom centru Splita. Planira se uređenje Hrvojeve ulice i Rive te proširenje pješačke zone u Varošu. Kako kažu, logičan je to slijed nakon uređenja Tončićeve ulice i uklanjanja štandova iz Hrvojeve. 

Puljak kaže da je uklanjanje štandova u Hrvojevoj ulici bio jedan od prvih poteza aktualne gradske vlasti, za kojeg smatra da je odredio smjer kojim namjeravaju voditi grad. Natječaj za uređenje objavljen je jučer, a očekivani početak radova je krajem 2024. godine. 

image

Prosor buduće pješačke zone

Božidar Vukičević/Cropix

Kroz taj natječaj dobit će se idejno rješenje i izraditi projektna dokumentacija, nakon čega će početi uređenje Hrvojeve ulice od vrha do dna. Natječaj je napravljen kroz javnu nabavu i trajat će do početka veljače, a poslije toga slijedi projektiranje. U slučaju da sve bude u redu i ne bude nekakvih kašnjenja, namjera nam je s radovima početi krajem sljedeće godine – kazao je Puljak. 

Pješačka zona u Varošu

Nakon što se uredi Hrvojeva, Grad planira i širenje pješačke zone u Varošu, odnosno na potezu Ulica bana Jelačića - Ban Mladenova - Šperun. Kako je objasnio Ivošević, na tom se području ljeti domaći i turisti često kreću po cesti jer su potrebe pješaka puno veće nego što to trenutna infrastruktura dopušta.  

image

Bojan Ivošević i Ivica Puljak na prostoru buduće pješačke zone

Božidar Vukičević/Cropix

- Na početku mandata u Banovini smo zatekli projekt uređenja Tončićeve ulice, koji smo u konačnici i realizirali. Nakon toga nekako nam je logično bilo spojiti ta dva nova projekta uređenja u staroj gradskoj jezgri.

Takozvani “varoški trokut” pretvorit ćemo iz ceste u pješačku zonu, koju ćemo onda i urediti. Trenutno je pri kraju izrada idejnog rješenja, a nakon što ono bude dovršeno i odobreno od konzervatora, finalizirat će se i projektna dokumentacija - rekao je Ivošević. 

Početak radova na varoškom trokutu planira se krajem 2024. ili eventualno početkom 2025., a dogradonačelnik kaže da Split ovakvo širenje pješačkih zona nije imao još od zatvaranja Rive za promet.  

image

Bojan Ivošević i Ivica Puljak na prostoru buduće pješačke zone

Božidar Vukičević/Cropix

- Turizam je iz godine u godinu bujao, potrebe za javnim prostorom su rasle, a do sada, nažalost, nije bilo kvalitetne reakcije na to. Vjerujem da ćemo sada dobiti jedan predivan novi dio centra grada, što je u skladu s našim naporima da dugoročno iz stare gradske jezgre izbacimo asfalt s pješačkih površina - dodao je. 

Proširit će se riva 

Puljak je otkrio da su u s arhitektima iz studija 3HLD, koji su zaslužni za trenutni dizajn Rive, razgovarali o njenom proširenju  sve do Hrvojeve ulice s istočne strane, ali i sa zapadne strane, čime bi se riva spojila s "Varoškim trokutom". 

- Riva bi tako postala dio pješačke zone od zapada do istoka. Dali smo im zadatak da redizajniraju tende kako bi bile diskretnije i ne bi više zaklanjale zidine Dioklecijanove palače.

Već smo obavili nekoliko razgovora, a nadamo se da ćemo idejno rješenje dobiti početkom iduće godine, nakon čega ćemo pristupiti projektnoj dokumentacije i uskladiti te radove s onima u Hrvojevom i na Varoškom trokutu – objasnio je Puljak. 

image

Ivica Puljak na prostoru buduće pješačke zone

Božidar Vukičević/Cropix

Što s parkingom i ugostiteljima? 

Na pitanje o rješenju već vrlo problematičnog pitanja parkinga u Varošu, Puljak je kazao da se to planira riješiti garažama koje Grad planira graditi na prostoru Lučice, ispod Starog Hajdukovog i Kragićeve poljane.

Što se tiče utjecaja ovih uređenja na ugostitelje, gradonačelnik je odgovorio da su ova uređenja prvenstveno namijenjena građanima. No, smatra da će se povećati i mogućnosti za ugostitelje jer će uređenjem pješačke zone vjerojatno biti predviđeni i dodatni štekati. 

image

Bojan Ivošević i Ivica Puljak na prostoru buduće pješačke zone

Božidar Vukičević/Cropix

Ivošević je komentirao izjavu ministra Filipovića, koji je kazao da Split i Zagreb ugostiteljima oduzmu sve što im država daje. 

- Gospodin ministar je svoje znanje pokazao na semaforu u Americi. Naše cijene, koje smo donosili prije godinu dana, i danas su niže od dubrovačkih, a koliko znam u Dubrovniku je na vlasti HDZ pa evo pozivam gospodina Frankovića da smanji cijene dubrovačkim ugostiteljima i neka im ne uzima, kako ministar kaže, što im država da.

Te optužbe su smiješne, ako usporedite cijene kvadrata u poslovnim prostorima koje ugostitelji plaćaju privatnicima i gradu, naše cijene su minorne - zaključio je Ivošević i dodao da se slaže da cijene privatnih poslovnih prostora divljaju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 15:58