StoryEditorOCM
Splita glavni dobio otkaz

Puljak blagoslovio posao za još 8 radnika na gradskoj sisi. Direktor najavio: ‘U kratkom roku će ispisati puste kazne!

Piše Sandi Vidulić
18. listopada 2023. - 19:46

Iako se u Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan hvale time koliko su smanjili broj zaposlenih, gradonačelnik Ivica Puljak dao je prethodnu suglasnost za zapošljavanje osam novih djelatnika.

Od toga je se na neodređeno radno vrijeme traže dva čuvara prirode, jedan stručni suradnik promocije, pomoćnik voditelja održavanja i motritelj. Na određeno vrijeme u roku od šest mjeseci traže se dva radnika na održavanju i dva motritelja.

Ovdje je najzanimljivija situacija s čuvarima prirode bez kojih je ostala Javna ustanova. Naime, kako se moglo pročitati, neki su bili po bolovanjima, a bilo je velikih neslaganja s novom upravom Javne ustanove koja je tvrdila da čuvari ne obavljaju svoj posao, odnosno da nisu ispisivali kazne.

image

Ivica Puljak i Srđan Marinić, predsjednik Društva ‘Marjan‘, na Marjanu 

Nikola Vilić/Cropix

Glavni čuvar prirode Marjan Gavrančić dobio je otkaz u ožujku zbog navodnog kršenja obveza iz radnog odnosa, zbog čega je najavio medijima da će tražiti pravdu na sudu. Nedavno je provedena nova sistematizacija kojom je broj čuvara smanjen s četiri na samo dva. Kako se pisalo, dva čuvara prirode nisu prihvatila nove ugovore, a druga dvojica su prešla na druga radna mjesta.

Siva zona

U ovom trenutku Javna ustanova ne posluje posve zakonito jer mora imati čuvare prirode, a njihov posao obavljaju drugi djelatnici.

Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan Marko Pejnović požalio se kako čuvari prirode nisu radili svoj posao. Naveo je nedavni slučaj rušenja kuće u zaštićenom području prirode u Istri u kojoj je bila majka s dvoje djece, za što je kazao da je bio neugodan slučaj, ali je istaknuo da čuvari prirode tamo ispisuju kazne svaki dan.

image

Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan

Joško Šupić/Cropix

– A kad nabavimo prave čuvare prirode, mogu vam reći da će u jednom kratkom roku biti ogromna količina kazni! – najavio je gradskim vijećnicima Pejnović.

Na toliku najavu represije predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet je Pejnoviću uzvratio: "Dobro, nisu poanta kazne, nego da bude red i da bude sve zaštićeno i čuvano."

Dogradonačelnik Bojan Ivošević najavio je na istoj sjednici: "Želimo imati čuvare prirode i moći samostalno postupati, a ne za sve zvati inspekcije koje također mogu postupati na području Marjana."

Što se zapravo očekuje od čuvara prirode, odnosno kakvi će to biti pravi čuvari koji će ispisivati ogromne količine kazni, možda doznamo ako se na natječaj jave oni koji su zainteresirani za takve ideje ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 12:14