StoryEditorOCM
SplitPALI BAGER!

Prošvercali smo se na žnjanski plato prije nego krene ozbiljna ‘rađa‘. Teška mehanizacija je na terenu, sve smo snimili

Piše Mario Matana
9. veljače 2024. - 17:48

Imamo jednu dobru i jednu lošu vijest. Dobra je da se krenulo s radovima na Žnjanu, nema šale, već na prašnjavom platou ureduje značajan broj teške mehanizacije i to praktički cijeli dan – pored operativnog centra na istočnom dijelu ledine, prema Duilovu, danas se sasvim ozbiljno krenulo s pripremama za udarnički rad na ovom glavnom dijelu nasutog žnjanskog platoa.

image
Snimio čitatelj

Kamioni, labudice, bageri, ima toga, a već je na mjestima dostavljeno sve potrebno, od velikih bužira za kablove do građevinskog materijala. Kako je cijelo gradilište prilično živo, tako je i pristup platou značajno ograničen.

Što je i normalno, je l‘ te, kako bi to sad izgledalo da se preko svega prešetavaju znatiželjnici – pola gradilišta bi zauzeli naši umarelli, kao da ih je bilo malo u nadgledanju ono bokun iskopa prošlih mjeseci na spoju Velebitske i Šetališta Pape Ivana Pavla II, kod žnjanskog Tommyja.

Ali dobro, tek su prvi dani, promet građevinskim strojevima još nije toliko zaživio pa smo se, s još pokojim vlasnikom kućnog ljubimca, možda i posljednji put u idućih godinu i pol (najavio je gradonačelnik Ivica Puljak da će točno toliko trajati radovi, preciznije da ćemo se u ljeto Gospodnje 2025. kupati na najljepšoj plaži na Mediteranu), prošvercali na žnjanske plaže.

image
Snimio čitatelj

I tu dolazimo do loše vijesti. U nama je onako intimno tinjala nada da će se, unatoč dosta rezolutnim najavama kako će cijeli Žnjan biti zatvoren za vrijeme radova, ipak moći nekako doći do plaža.

Jer, razmišljali smo pomalo naivno, radovi će – pogotovo ovo ljeto – biti koncentrirani na onaj zemljani dio. Uređenje obale po nekoj logici stvari bi trebalo doći na kraju posla. Pa onda i nada da ćemo ovo ljeto uz samo more dolaziti do slobodnog mjesta na plaži, neka i praši i tutnji iza nas...

image
Snimio čitatelj

Ne, na žalost, ništa od toga. Kao prvo, ograde su postavljene strateški do mora tako da ih je vrlo teško zaobići, blokirale su pristup žnjanskim plažama, svima osim onoj za osobe s invaliditetom, ispred hotela "Amphora".

Doduše, sve i kada bi zaobišli ograde kroz plićak i nastavili šlapama po žalu – jer vrijeme radnje je negdje u srpnju – ipak je to gradilište, rizik je preveliki. Ne možda toliko za sve željne toćavanja, koliko tvrtkama koje rade na Žnjanu i odgovornim voditeljima gradilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:48