StoryEditorOCM
Splitpredavanje i vožnja

Proslavljeni motorist upozorava na opasnosti koje vrebaju među splitskim vozačima: Motore kupuju stariji od 45 godina...

Piše Mia Uzinić
16. veljače 2024. - 12:56

Ako smatrate da ste Valentino Rossi ili Marc Marquez, smirite doživljaj. Samo je prošle godine u prometnim nesrećama nastradalo više od 230 osoba, a BMW moto klub Dalmacija odlučio je nešto poduzeti kako bi taj broj bio što manji.

Naime, odlučili su organizirati edukativna predavanja i vožnje kako bi se vozači upoznali s nekim, za početak, osnovnim stvarima poput pravilnog držanja tijela na motoru, osnovnih pravila u grupnim vožnjama, savladavanja zavoja, sigurnog pretjecanja i ostalog. 

image
Ilustracija

- Nakon korone zabilježen je porast kupnje velikih motora u Europi, a prodano je milijun motocikala više u odnosu na prethodnu godinu. Primijećen je i trend među "starijim" osobama koje tek nakon 45. godine kupuju svoj prvi veliki motor s kojim odlaze na daleka putovanja, iako nemaju potrebnog iskustva što rezultira učestalijim nesrećama.

Policija njih ne smatra "mladim vozačima", iako po iskustvu oni to jesu. Često sam odlazio gostovati u Beograd na predavanja dr. Vladimira Jevtića. U Srbiji se ulaže u edukaciju vozača, a samim time se i smanjuje broj nastradalih koji je kod nas i dalje u porastu - kaže Željan Rakela, predsjednik BMW moto-kluba Dalmacija. 

image

Željan Rakela

Nikola Vilić/Cropix

Dodaje i da je "rat" među autoškolama jedan od razloga zbog kojih se ne pristupa dovoljno temeljito edukaciji vozača.

- Autoškole nemaju dovoljno sredstava s kojima bi adekvatno platili instruktore jer se natječu koja će imati niže cijene tečaja. Instruktori odlaze raditi druge poslove, a polaznicima se ne posvećuje dovoljno pažnje. Svakako je problem i u dalmatinskom egu, ali i u modernizaciji. Neki vozači u kacigu stavljaju slušalicu pa onda dok voze pričaju, slušaju muziku, prate navigaciju što im bitno narušava koncentraciju - objašnjava.

image
Duje Klarić/Cropix

Odlučio je podijeliti svoje iskustvo i znanje tako što će organizirati edukativna predavanja u subotu u 10 sati te u nedjelju u 18 sati. Predviđeno je da predavanje traje dva sata, a cijena predavanja je 30 eura. Osim toga, organizira i edukativne vožnje u subotu u 14 sati te u nedjelju u 10 sati. 

image
Božidar Vukičević/Cropix

- Krenut ćemo od "Tifona" preko Žrnovnice do Zvjezdanog sela Mosor, a potom ćemo preko Dubrave otići do Omiša, uvale Vruja te se vratiti u Split. Edukativna vožnja traje tri sata jer ću voziti u početku na prvoj poziciji, zatim po sredini, a na kraju na stražnjoj poziciji. Promatrat ću druge vozače te ćemo svako toliko stati kako bismo iskomentirali greške - govori Rakela. 

Cijena edukativne vožnje je 45 eura, a prijave za predavanja i vožnje možete obaviti na e-mail adresi rakelags@gmail.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 02:34