StoryEditorOCM
SplitAKO NISTE ZNALI...

Promislite dva puta prije nego što opalite selfie na ovoj atraktivnoj splitskoj lokaciji. Moglo bi vas to skupo koštati

Piše Božidar Lončar
27. kolovoza 2023. - 17:01

Što je vjenčanje splitskog para bez fotografija sa Sustipana? Ili fotografiranje i snimanje panorame grada bez idealne pozicije na ovoj prekrasnoj lokaciji? Ne moramo ni govoriti o mlađim generacijama koji "žive" na društvenim mrežama te su objave sa Sustipana dio njihove virtualne svakodnevice.

Ono što možda niste znali, a zanimljivo je istaknuti jest da se fotografiranje i snimanje smatra komercijalnom djelatnošću te se unutar cijele Park-šume Marjan, uključujući Sustipan, naplaćuje. I cijene su tolike da će svatko dva puta razmisliti prije nego što izvadi mobitel, kameru ili fotoaparat.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Na ovu priču nas je potaknula nedavna situacija u kojoj se potpuno neočekivano našao naš fotoreporter. Za vrijeme fotografiranja pristupio mu je djelatnik Javne ustanove Park-šume uz upozorenje da je to što radi komercijalna djelatnost. Nakon kratke rasprave svatko je otišao svojim putem. S pitanjem koje je i nas zainteresiralo.

Kontaktirali smo ravnatelja Javne ustanove Marka Pejnovića, koji nam je poslao Odluku o utvrđenim novčanim naknadama za djelatnosti za koje se daje koncesijsko odobrenje.

image
Joško Šupić/Cropix

Fotografske i video djelatnosti se naplaćuju u tri kategorije: 

- Snimanje u komercijalne svrhe, snimanje filmskih, televizijskih i glazbenih sadržaja i spotova se plaća 700 eura dnevno. Snimanje u komercijalne svrhe reklamnih sadržaja i spotova će osoba morati platiti 1400 eura dnevno. Nezaboravna slika koje će se mladenci sjećati cijeli život se naplaćuje 100 eura dnevno. 

Idući put kad odete na Marjan dobro razmislite kako ne biste napravili najskuplji selfie u životu. Iako biste mogli dobiti kaznu, vjerojatno vam je neće naplatiti, kažu nam iz Javne ustanove. No, zapošljavanjem čuvara prirode i nabavom POS uređaja to bi se moglo promijeniti. 

Međutim, ovdje se postavlja pitanje gdje je granica između snimanja u komercijalne svrhe i snimanja za vlastite potrebe? Znači li to da će čuvari prirode svakog s mobitelom u ruci na ovoj atraktivnoj lokaciji upozoravati i kažnjavati? Odgovor na to pitanje očito ćemo dobiti kad se u Javnoj ustanovi budu potpuno opremljeni s ljudstvom i tehnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 10:56