StoryEditorOCM
Split‘di je alternativa?‘

Prometni redari šuljaju se po splitskom kvartu i prijete kaznama, stanovnici bjesne: ‘Ovo je sramota gradske vlasti!‘

Piše Frano Kiso
4. prosinca 2023. - 07:29

Mejašani su već duže vremena žrtve nabujale novogradnje koja traži svaki slobodni kvadratni metar građevinskog zemljišta, a kapaciteti kotara su sve više ograničeni.

Komunalna infrastruktura malo i nimalo prati tempo građevinskih radova i lokalno stanovništvo se sve teže nosi s tim problemom. 

Javio nam se čitatelj koji je ogorčen postupanjem komunalne službe i gradskih redara na istoku Splita.

- Gradski redari već neko vrijeme obilaze Ulicu 141. brigade na Mejašima i pišu ljudima upozorenja za parkiranje na takozvane javne zelene površine, s jasnom namjerom budućeg kažnjavanja u iznosu od čak 260 eura - piše nam anonimni mještanin.

image

Sporno parkiranje automobila duž Ulice 141. brigade

Frano Kiso/Privatan Album

U istoimenoj ulici i okolnom području postoji veći broj stambenih zgrada, a odnedavno i jedna od devet katova te je riječ o relativno gusto naseljenom području. Pri tom su još dvije zgrade blizu završetka gradnje i planiraju se novi objekti Porta grupe.

- Ovdje su dobrim dijelom prisutne novije zgrade izgrađene s pripadnim podzemnim garažama, ali nisu svi vlasnici stanova imali mogućnost otkupiti i garažna mjesta zajedno sa stanovima - tvrdi čitatelj.

Nedostatak javnih parkirališta

- Ovaj dio Mejaša, iako je relativno novoizgrađen, zahvaljujući Gradu Splitu nema niti jedno javno parkirno mjesto, pa svi mi koji nemamo garažno mjesto smo nažalost osuđeni na svakodnevno improviziranje, koje uglavnom uključuje penjanje automobila na nogostup ulice 141. brigade.

Nedavno je u toj ulici postavljen određeni broj stupića kojima se onemogućuje parkiranje po dobrom dijelu nogostupa i građani su počeli ostavljati svoja vozila između nogostupa i ceste na javnoj zelenoj površini.

- Grad nas je sramotnim planiranjem prostora doveo u ovakav položaj, maltretiraju nas prijeteći kaznama od 260 eura radi parkiranja na blatnjavi i neodržavani dio nogostupa, s ciljem tretiranja mirnih bespomoćnih građana kao divljaka i razbojnika.

- Koja nam je alternativa, prodati automobile? Kako se kretati po gradu, ići na posao i zaraditi za otplatu ovih suludih cijena nekretnina - pita se ozlojeđeni stanovnik Mejaša.

Lokalni političari apeliraju

- Uvođenje reda bez ponuđene alternative je skandalozno - govori nam Toni Piplica, predsjednik kotara s kojim smo popričali o ovom komunalnom problemu.

- Ja već godinu dana bezuspješno šaljem gradonačelniku prijedlog da se napravi makadamski parking na obližnjoj gradskoj čestici te da se kroz par godina ostvari projekt garaže - prepričava Piplica koji se više od petnaest puta obratio gradskoj vlasti u vezi ovog problema, no na svaki upit i prijedlog iz Banovine je uslijedio - muk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:38