StoryEditorOCM
Split32. obljetnica

Pripadnici legendarne splitske bojne ogorčeni na pravosuđe: ‘Neki naši branitelji su dobili veću kaznu od Šljivančanina‘

Piše Frano Kiso
14. prosinca 2023. - 15:33

Proslavljena je 32. obljetnice 72. bojne Vojne policije Split u Domu HV-a u Lori, a okupilo se mnoštvo veterana, časnika i uzvanika.

- Ovu elitnu postrojbu krasili su odanost, junaštvo i spremnost na boj - rekao je u uvodnom govoru vidljivo emotivni Zlatko Čipčić, umirovljeni bojnik i predsjednik Udruge veterana 72. bojne.

image

Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge veterana 72. bojne

Nikola Vilić/Cropix

- Nažalost, danas smo okruženi nepravdom, korupcijom i lošim pravosuđem koje neke procese vodi i preko 20 godina, a sve se više izjednačavaju žrtva i agresor. Neki naši branitelji dobili su veću kaznu od Veselina Šljivančanina. To nas žalosti - tvrdi Čipčić.

Legendarna bojna

Sedamdeset druga bojna osnovana je po zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška te je nastala iz Samostalne satnije Vojne policije 4. gardijske brigade.

Tijekom Domovinskog rata kroz postrojbu je prošlo više od 2500 branitelja, 64 su ranjena, a njih 12 nikad se nije vratilo svojim obiteljima. To je jedina postrojba Vojne policije koja je uz vojnopolicijske zadaće stalno bila angažirana u borbenim djelovanjima.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Drago mi je vidjeti suborce s kojima sam bio od samog početka rata. Sadašnji Zakon o braniteljima pokriva manje-više sva prava koja je država u stanju dati, ali postoje slučajevi kojima se možemo još više posvetiti - kazao je Franko Vidović, prisutni član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Strah od terorističkih napada

- Mislim da je poraz Europske komisije naputak da se građani moraju pripaziti terorističkih napada tijekom blagdana. To sve govori o uspjehu europske politike prema migrantima. Hrvatska je i dalje jedna od najsigurnijih zemalja u cijeloj Europi, no brine me situacija pronađenog oružja u susjednoj Bosni i Hercegovini - veli nam Vidović.

image

Franko Vidović i Rahim Ademi
 

Nikola Vilić/Cropix

Među poznatim političkim i vojnim osobama našli su se general Rahim Ademi, gradski vijećnik iz redova Domovinskog pokreta Martin Pauk i Vice Mihanović, nekadašnji kandidat za gradonačelnika Splita. Pozdravne govore održali su izaslanici u ime predsjednika države Zorana Milanovića i predsjednika Hrvatskoga sabora Gorana Jandrokovića, a svečanost je zaokružio glazbeni program Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

image

Milan Milas prima nagradu u ime Orkestra HRM-a od Zlatka Čipčića

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:48